Malajzia: Kötelező e-számlázás és adatszolgáltatás a láthatáron

Szerző: | aug 16, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #collect #channel #peppol #eszámlamegfelelés

A kötelező elektronikus számlázás előkészítése

A maláj kormány a világ számos más országához hasonlóan a kötelező elektronikus számlázás irányába nyit, hogy javítsa a számlázás hatékonyságot és csökkentse az áfahiányt.

A Maláj Digitális Gazdasági Vállalat, a Hírközlési és Digitális Minisztérium alá tartozó ügynökség az év elején megbeszéléseket tartott, hogy megvitassák a kötelező elektronikus számlázás felé vezető utat. Az üléseken a szolgáltatókkal folytatott megbeszéléseken az ország kötelező elektronikus számlázásra történő előkészítéséről volt szó.

A Maláj Adóhivatal (MLHDN) nemrégiben tette közzé az e-számlázásról szóló iránymutatást (1.0 verzió). Az útmutató lépésről lépésre útmutatást tartalmaz. Gyakorlati példákat hoz a vállalkozások számára, útmutatást ad az adófizetők felkészültségéről, valamint foglalkozik a leggyakoribb kérdésekkel és aggályokkal is.

Tekintsük át röviden az iránymutatást és a legfontosabb tudnivalókat

Mikor kezdődik a kötelező e-számlázás, és mely vállalkozások tartoznak majd a hatálya alá?

A maláj pénzügyminiszter által 2022. október 7-én előterjesztett 2023. évi költségvetés részeként, amelyet a nemrégiben közzétett iránymutatás is megerősített, az e-számlázás bevezetése 2024-től kezdődően fokozatosan kerül bevezetésre.

Küszöbértékek az e-számlázásban

A bevezetést az MLHDN fogja vezetni, és a következő forgalmi vagy bevételi küszöbértékeket veszi figyelembe:

– 2024. június 1. – Kötelező az e-számlázás az évi 100 millió RM vagy annál nagyobb éves forgalommal vagy bevétellel rendelkező adóalanyok számára.

– 2025. január 1. – Kötelező az e-számlázás az évi 50 millió RM éves árbevétellel vagy árbevétellel rendelkező adóalanyok számára.

– január 1. 2026 – Kötelező az e-számlázás az évi 25 millió RM éves árbevétellel vagy árbevétellel rendelkező adófizetők számára.

– január 1. 2027 – Kötelező az e-számlázás minden adófizető számára és bizonyos nem üzleti célú ügyletek esetén is.

Az éves árbevétel a 2022-es pénzügyi év vagy az adóév alapján kerül meghatározásra, a forgalom vagy a bevétel későbbi változásai nem befolyásolják a végrehajtási kötelezettségeket. A korábbi önkéntes részvétel az éves forgalomtól vagy bevételtől függetlenül lehetséges.

Az elektronikus számlázási rendszer különböző tranzakciótípusokra terjed ki, beleértve a B2B, B2C és B2G tranzakciókat is. Mind a B2G, mind a B2B tranzakciók hasonló e-számlázási folyamatot fognak követni. A kibocsátandó e-számlák típusai közé tartoznak a számlák, jóváírások, terhelési értesítések és sztornó számlák. A sztornó e-számla a vevő fizetésének visszatérítését igazolja, jellemzően visszáru helyzetekben használatos.

Mikorra várható a kötelező e-számlázás bevezetése

Bár a javasolt bevezetés három év alatt valósul meg, a kezdeményezés már most mutatja az ország kötelező elektronikus számlázás iránti elkötelezettségét. Világszerte számos kormány kezdte vagy kezdi el bevezetni a kötelező e-számlázást, de sokan csak a B2B ügyletekre teszik kötelezővé, és nem vonják be egységesen a B2G, B2B és B2C számlákat is a kötelező e-számlázásba. Malajzia javaslata azt mutatja, hogy a délkelet-ázsiai ország hosszútávra tervez.‍

Melyik e-számla modellt vezeti be Malajzia?

A legújabb e-számlázási fejlesztési útmutató és az MLHDN által nyilvánosságra hozott információk szerint az e-számlázás választott modellje a Clearance elszámolási e-számlázási modell lesz. Korábban ebben a cikkben írtunk róla.

Az e-számlázás tervezett folyamata Malajziában

Az MLHDN-nek a számlát valós időben kell érvényesíteni, mielőtt azt az e-számla kiállítója elküldené azt a végfelhasználónak. Ez magában foglalja az értékesítési ügyleteket lebonyolító vállalkozások számára kötelező e-számla kibocsátását, valamint bizonyos esetekben a külföldi szolgáltatóktól beszerzett ügyleteket is. Az e-számlák 53 adatmezőt igényelnek majd, köztük az adóazonosító számot, amelyet a pontosság és a számla elszámolása érdekében előzetesen hitelesíteni kell.

Mielőtt a vevő megkapja a számlát, az eladónak először el kell küldenie azt az adóhatóságnak. Malajziában ez a MyInvois portálon vagy egy API-n keresztül lesz lehetséges.

Az MLHDN ellenőrzi az e-számlát, mielőtt visszaküldi azt a szállítónak, aki ezt követően köteles megosztani az e-számlát a vevővel. A közzétett iránymutatás szerint a szállító vagy a vevő a MyInvois portálon keresztül 72 órán belül törölheti vagy elutasíthatja az e-számlát, indoklással.

A MyInvois portál mind a szállítók, mind a vevők számára hozzáférést biztosít az e-számlaadatokhoz, lehetővé téve számukra, hogy információkat kérjenek le az MLHDN-től. A rendszer célja a számlázási folyamatok racionalizálása és az átláthatóság növelése a maláj adózással kapcsolatos tranzakciókban. A Unifiedpost Group aktívan részt vesz a maláj e-számlázási tárgyalásokban az MLHDN-nel, hogy segítsen az ország végleges terveinek kialakításában.

A dokumentumok integritásának és hitelességének biztosítása

A dokumentumok hitelességét, integritását tanúsítványokkal kívánják alátámasztani. Az MLHDN által kibocsátott digitális tanúsítványok célja, hogy garantálják a benyújtott adatok eredetét, valamint az aláírt tartalom megbízhatóságát és hitelességét.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről

A nemzetközi e-számlázás folyamatosan és dinamikusan változó terület. Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a magyar nyelvű Channel & Collect Magyarország LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen Collect termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a Channel termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Collect | elektronikus számlák automatizált fogadása
Channel | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás Channel & Collect chatgpt collect e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-ÁFA elektronikus számla befogadása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számlázás esettanulmány interjú mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás peppol trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés unifiedpost unifiedposthungary

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.