Spanyolországban bemutatták az elektronikus számlázásról szóló királyi rendelettervezetet

Szerző: | aug 10, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #collect #channel #peppol #eszámlamegfelelés

E-számlázás Spanyolországban

Változás az e-számlázási követelményekben

Egy új rendelet van kilátásban, amely forradalmasítani kívánja az elektronikus számlázást és ösztönözni a vállalkozások növekedését Spanyolországban. A 2022. szeptember 28-i 18/2022. sz. törvény alapján létrehozott rendelettervezet olyan kulcsfontosságú szempontokra összpontosít, mint a vállalkozások közötti elektronikus számlázás (B2B) technikai követelményei. A rendelet foglalkozik továbbá a technológiai megoldások szolgáltatóira vonatkozó interoperabilitási követelményekkel, valamint az e-számlák előállításában részt vevő eszközök és informatikai rendszerek biztonsági, ellenőrzési és szabványosítási követelményeivel. ‍A spanyol kormány nyilvános konzultációt tart a rendelettervezetről 2023. július 10-ig.

Spanyolország választott e-számlázási modellje

Spanyolország a decentralizált CTC és csere modell (DCTCE) bevezetésére törekszik, feltehetően a franciaországi szabályozás által inspirálva, és betartva az Európai Bizottság készülő, az „Áfa a digitális korban” c. javaslatcsomagnak (ViDA) a technikai követelményeit. A CTC e-számla modellekről ebben a cikkben bővebben is olvashat.

A tervezet részletezi a spanyol vállalkozások közötti ügyletek esetében kötelező e-számlák használatát, az egyszerűsített számlákra vonatkozó mentességgel. A rendelet létrehozza a spanyolországi e-számlázási rendszert, amely magán e-számlázási szolgáltatók szolgáltatását és a Spanyol Adóhivatal (Agencia Tributaria) által kezelt állami platformot foglalja magában.

A rendelet továbbá előírja a vállalkozások számára, hogy négy napon belül közöljék a különböző számlaállapotokat – például a számla elfogadását, elutasítását és teljes kifizetését – mind a többi vállalkozás, mind a spanyol állami platform felé jelentési kötelezettségük van.

A ViDA javaslatcsomag nagy figyelmet kapott. Az irányelv tervezet célja a tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása. Bővebben itt olvashatnak róla, és ebben a korábbi blog cikkben.

Spanyolországban a vállalkozások maguk dönthetik el, hogy melyik csatornát használják e-számla továbbításra: magánszolgáltatón keresztül vagy a nyilvános platformon keresztül is küldhetnek és fogadhatnak számlát. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek úgy döntenek, hogy magánszolgáltatót választanak a számlák fogadására, kötelességük tájékoztatni üzleti partnereiket az e-számlázás belépési pontjáról.

Másrészt a szolgáltatóknak be kell tartania az elektronikus számlaadat-szolgáltatási követelményt, azaz jelenteniük kell a tranzakciós adatokat nyilvános platformon keresztül, a Facturae nemzeti formátumban. Ez a formátum ugyanaz, amelyet jelenleg a B2G e-számlákhoz is kötelezően használnak az országban.

Spanyolország e-számlázási technikai követelményei

Jogi formátumok

A királyi rendelet az elektronikus számlát olyan strukturált számítógépes üzenetként határozza meg, amely megfelel az Európai Szabványügyi Bizottság által létrehozott EN16931 szemantikus adatmodellnek. Az elektronikus számla a következő szintaxisok egyikében fejezhető ki:

XML CEFACT

UBL

EDIFACT

Facturae

Vagy bármely más, a gazdasági és digitális átalakulásért felelős miniszter rendeletének megfelelően.

A magán e-számlázási platformokon keresztül kibocsátott valamennyi e-számlát fejlett elektronikus aláírással kell aláírni, és egyedi azonosítóval kell ellátni, amely a feladó adóügyi azonosítójának, a számlaszámának, sorszámának, valamint a számla dátumának kombinációja.

Az első bevezetési szakaszban az e-számlákhoz olyan PDF-formátumot kell mellékelni, amely biztosítja azok olvashatóságát azon vállalatok és szakemberek számára, akik számára még nem lépett hatályba az elektronikus számlák befogadására vonatkozó kötelezettség.‍

Mit várhat el az e-számlaszolgáltatójától?

Ingyenes interoperabilitás más szolgáltatókkal és a nyilvános platformmal. Korszerű elektronikus aláírás. Az elektronikus számlák cseréje a megengedett formátumokban. A tranzakciós adatok és a kötelező státuszok közlése a nyilvános platform felé. Teljesen automatizált folyamat. A belföldi és a határokon átnyúló elektronikus számlákat is tudja kezelni. Nemzeti és nemzetközi adóügyi megfelelés.

Mit várhat a nyilvános platformtól?

Facturae ami a nyilvános platform által használt formátum. A számlák tartalma a Facturae formátumra korlátozódik, tehát plusz azonosító, adat nem tehető rá automatikusan. Az e-számlák benyújtása és fogadása a platformon keresztül az Adóhivatal engedélye alapján lehetséges. Lehetőség a kötelező számlák státuszának bejelentésére.

A kötelező szabályozásokra vonatkozó várható határidők

Elektronikus számlák kibocsátása és fogadása

2024. negyedik negyedév – 12 hónappal a rendelet kihirdetése után – 8M EUR feletti éves árbevétellel rendelkező vállalatok és szabadúszók számára.

2025. negyedik negyedév – 24 hónappal a rendelet közzététele után – 8 millió EUR alatti éves árbevétellel rendelkező vállalatok és szabadúszók esetében.

A státuszok kötelező jelentése

2024. negyedik negyedév – 6 millió EUR feletti éves árbevétellel rendelkező vállalatok és szabadúszók számára.

2026. negyedik negyedév – 6 millió EUR alatti éves árbevétellel rendelkező vállalatok számára

2027. negyedik negyedév – 6 millió EUR alatti éves árbevétellel rendelkező egyéni vállalkozók és szabadúszók számára.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről!

Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a Channel & Collect Magyarország LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen Collect termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a Channel termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Collect | elektronikus számlák automatizált fogadása
Channel | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás Channel & Collect chatgpt collect e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-ÁFA elektronikus számla befogadása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számlázás esettanulmány interjú mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás peppol trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés unifiedpost unifiedposthungary

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.