Áfa a digitális korban (ViDA) legfrissebb változások

Szerző: | máj 28, 2024 | e-ÁFA bevallás

#nemzetközi #eszamla #szolgáltató #unifiedpost #hungary #peppol #adómegfelelés

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács május 14-én megvitatta az Európai Bizottság által nemrégiben módosított Áfa a digitális korban (ViDA) csomagot.

Miről szól ez a cikk?

Az Európai Bizottság „Áfa a digitális korban” (ViDA) javaslatcsomag gyökeresen átalakítja a tagállamok számlázási és áfabevallási gyakorlatait. A cikkben bemutatjuk a legfrissebb változásokat, dátumokat, tudnivalókat.

Áfa a digitális korban

A Gazdasági és Pénzügyi Tanács (azaz ECOFIN, ami három fő területen felel az uniós politikáért: gazdaságpolitika, adózási kérdések és a pénzügyi szolgáltatások szabályozása.) május 14-én megvitatta az Európai Bizottság által nemrégiben módosított Áfa a digitális korban (ViDA) csomagot. A kapcsolódó dokumentumot itt lehet elérni.

A ViDA javaslatcsomagot minden tagállam saját maga implementálhatja annak megfelelően ahogy gazdasági, üzleti szempontból az a leginkább logikus számukra. Az eddigi tapasztalatok szerint a tagállamok rendre elhalasztották a megvalósítási dátumokat.

A Bizottság által felülvizsgált változat egy olyan kompromisszumos megoldás, ami a különböző szempontokat együtt tartalmazza. Bizonyos területeken jelentős módosításokkal, beleértve a javasolt ütemterv bevezetését is. Bár a csomagot nem hagyták jóvá, a belga elnökség elkötelezett az ügy lezárása, és a javaslatcsomag jóváhagyása mellett, mielőtt az elnökségi mandátumuk lejár.

‍A digitális korszakban az áfát először 2022. december 8-án jelentették be a 2006/112/EK áfairányelvben, és azóta aktív viták zajlanak róla az európai tagállamok között. A ViDA célja az egyes tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása. Ha megvalósul alapjaiban fogja átalakítani a tagállomok számlázását és áfabevallási rendszereit, eszközeit és követelményeit. A vitát az okozza tagállami szinten, hogy teljesen eltérő az egyes országok fejlettsége az érintett területeken.

A Unifiedpost Hungary minősített Peppol hozzáférési pont. A Unifiedpost Group kötelékében több mint 60 országban biztosítjuk a nemzetközi e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen termékeink a multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges elektronikus számla fogadási és küldési folyamatát automatizálják. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki a honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!  

Áfa a digitális korban –szabvány és adatstruktúra

Az elektronikus számlázás kötelezővé válik. 2030. július 1-jétől az EN 16931-es európai szabvány szerinti adatstruktúrát kell alkalmazni minden uniós ügyletben.

Az új ViDA csomagban, az eredeti javaslatcsomaggal ellentétben, kifejezetten szerepel, hogy a tagállamok eltérhetnek a szabvány követelménytől abban az esetben, ha a belföldi ügyletek esetében kötelezővé teszik az e-számlázást. Tehát lényegében más szabványokat is alkalmazhatnak.

Az elektronikus számla fogalmának az áfairányelvben történő módosítását követően a hibrid formátumok, mint például a francia Factur X és a német ZUGFeRD, használhatók, feltéve, hogy strukturált formában tartalmazzák az összes szükséges információt.

Áfa a digitális korban –mikor kell kiállítani számlát?

Míg az eredeti ViDA-javaslatban a Közösségen belüli számlák kibocsátási határidejét az adóköteles gazdasági eseményt követő 2 napban határozták meg, most ezt a határidőt 10 napra emelték. Ez a módosítás még mindig lényegesen rövidebb, mint a jelenleg Európai Unió szerte érvényben lévő, az adóköteles eseményt követő hónap végét követő 15. nap.

A tagállamok opcionálisan korábban is előírhatják az elektronikus számlázási kötelezettséget a belföldi ügyletekre, és megszüntethetik a vevő elfogadási jogát anélkül, hogy az Európai Bizottságtól a 2006/112/EK az áfairányelvtől való eltérés engedélyt kellene kérniük. Ez a feltétel a ViDA hatályba lépésével azonnal érvényessé válik.

‍A tagállamok továbbá lehetőséget kapnak arra, hogy akkreditációs rendszereket alkalmazzanak a számla kiállítására kötelezett adóalanyokra, a számlát a nevükben kiállító harmadik fél szolgáltatóra vagy mindkettőre.

Áfa a digitális korban – digitális jelentéstételi kötelezettség

A legutóbbi módosítás szerint 2030. július 1-jétől minden vállalkozásnak digitálisan kell jelentenie a közösségen belüli, vállalkozások közötti (B2B) tranzakciókat a helyi adóhatóságnak. A széttagoltság elkerülése érdekében európai szintű digitális jelentési kötelezettségeket állapítanak meg, beleértve azt is, hogy milyen adatokat kötelező lejelenteni. Az adóhatóságoknak valós idejű, tranzakciónkénti adatokat kell majd kapniuk, megkönnyítve az adatok kereszthivatkozását.

Egy másik záradék kimondja, hogy a tagállamoknak biztosítaniuk kell a szükséges eszközöket, hogy segítsék az adóalanyokat a számlaadatok adóhatóságoknak történő továbbításában. Ezeknek az eszközöknek lehetővé kell tenniük, hogy az adatokat vagy közvetlenül az adóalany, vagy a nevében egy harmadik fél küldje el, vagy egy elérhető nyilvános portálon keresztül.

Arról azonban nincs rendelkezés, hogy a számlákat hogyan kell majd jelenteni az adóhatóságoknak, így ez bizonyos szabadságot ad a tagállamoknak a saját megoldásaik eldöntésében és végrehajtásában. Mindazonáltal azoknak a tagállamoknak, amelyek már rendelkeznek kötelező elektronikus jelentéstételi rendszerrel, 2035. január 1-jéig hozzá kell igazítaniuk jelentéstételi követelményeiket a páneurópai követelményhez.

Áfa a digitális korban – mi várható a jövőben?

A jövőben is tájékoztatni fogjuk a piaci szereplőket a ViDA fejleményekről. Emellett nyomon követjük, és könnyen feldolgozható tartalmakba foglaljuk a számlázási kötelezettségeket, reformokat és jogszabályi változásokat világszerte.

A Unifiedpost Group nemzetközi csapata világszinten követi az elektronikus számlázási szabályozásokat, trendeket és rendszeresen ütemtervet készít a piaci változásokról. Ha nemzetközi piacon is tevékenykedik a vállalkozása, akkor javasoljuk, hogy iratkozzon fel a globális e-számla megfeleléssel foglalkozó, angol nyelvű tematikus hírlevelünkre.

Globális számlázási tartalmaink

Számos formában feldolgozzuk az Áfa a digitális korban szabályozáson túl a jelenleg zajló és a várható elektronikus számla reformokat és a nemzetközi adómegfelelés témakörét. Talán a téma száraz, viszont nagyon is fontos a piaci szereplők számára, hogy naprakészek maradjanak a területen, ennélfogva könnyen fogyasztható tartalmakba foglaljuk a tudnivalókat angol és magyar nyelven, hogy a multikulturális vállalkozások számára is segítséget tájékoztatást nyújtsunk.

Compliance Pulse Podcast – angol nyelvű beszélgetés az aktuális változásokról >> link

Globális e-számlázás a világ körül – digitális térkép >> link

Nemzetközi e-számlázási ütemterv (magyar) >> link

Útmutató >> link

Sales ingyenes konzultáció >> link

Tudta?

A Unifiedpost Hungary nemzetközi e-számla szolgáltató és Peppol hozzáférési pont. Segítünk a globális e-számlamegfelelésben, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen amiatt aggódnia melyik országban épp mi a jogszabályi követelmény. Emellett az elektronikus számla automatizációs megoldásunk beépül az elektronikus számla fogadó és az elektronikus számla küldő meglévő rendszerei közé, kiemeli a számla adatot, és a kívánt formátumra alakítja, adatdúsítást és ellenőrzéseket végez, jóváhagyásra vagy javításra küldi az elektronikus számlát, mindezt gyorsan, 100% adatpontossággal és biztonsággal. A megoldás nem igényli a meglévő rendszerek, programok cseréjét. Így nincs költséges és időigényes fejlesztés sem. Rendszerünk képes bekérdezni a NAV rendszerébe, az onnan letöltött számlák adatait számlaképpel kiegészíteni, valamint az Ön ERP rendszere által feldolgozható formátumba konvertálni.

Tudjon meg többet a termékeinkről!

E-számla fogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
E-számla küldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

 

Melyik e-számla szolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltató van a piacon, de nem mindegy hogyan választunk, pláne egy erősen variábilis piacon. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót. Egyet pedig arról, hogy mit érdemes figyelembe venni, ha Peppol szolgáltató pontot választunk.

Ismerjen meg minket!

Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! Tudja meg, hogy miért dolgozunk az automatizálásban és hogy miért dolgozunk nap, mint nap.

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla szolgáltató e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla szolgáltató elektronikus számlázás Elektronikus számlázási titkok EN16931 elektronikus számlázási szabvány esettanulmány ETAF e-számlázás GENA interjú Kérdezték kérdezték válaszolunk külföldre számlázás szabályai Lengyelországi e-számla reform mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás németországi e-számla reform peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary videósorozat válaszolunk videósorozat Áfa a digitális korban

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.