A belgiumi e-számlázás 2024 leújabb tudnivalók – a KPMG közvetett adózási igazgatójával, Stefanie Dreherrel beszélgettünk

Szerző: | okt 21, 2024 | e-számlázás, nemzetközi e-számlázás

#nemzetközi #eszamla #szolgáltató #unifiedpost #hungary #peppol #adómegfelelés

A belga e-számlázási reform 2026. január 1-jén lép hatályba. Ebből az alkalomból a KPMG szakértőjével, Stefanie Dreherrel beszélgettünk a belga e-számlázási kötelezettségről és javasolt felkészülésről.

Unifiedpost Hungary belgiumi e-számlázás

Mi várható a belga e-számlázásban?

A belga e-számlázási reform 2026. január 1-jén lép hatályba. Egy korábbi podcast adásban a helyi szakértőnkkel vettük át, hogy mit gondolnak a vállalkozások, és hogyan készülnek rá.

Belgium e-számlázás reformjának a célja megegyezik az uniós ViDA irányelv céljával. Mindkét kezdeményezés amiatt akarja korszerűsíteni az e-számlázást és e-számla adatszolgáltatást, hogy elkerüljék a csalásokat, Érdemes tehát röviden áttekinteni a ViDA-t a kontextus megértéséhez.

Hogyan forgatta fel a ViDA szabályozás az e-számlázási piacot?

Az Európai Bizottság „Áfa a digitális korban” (ViDA) elnevezésű intézkedéscsomagja gyökeresen alakítja át a tagállamok számlázási és áfabevallási gyakorlatait. Egyre-másra indítva el a kötelező e-számlázási reformokat Európa szerte. Hogy mit tartalmaz a ViDA irányelv, arról részletesen írtunk a Változás az elektronikus számlázásban c. cikkünkben.  

Bár a ViDA is határidőt szab a reformok bevezetésére, lokálisan még is az egyes országok szabályozhatják, hogy milyen lépésekben, mikor és milyen folyamatok mentén valósítják meg az e-számla reformot. Ennek köszönhető, hogy javaslatcsomag részletes szabályozása még mindig egyes európai tagállamok napirendjén lehet jóváhagyásra, miközben más tagállamokban már egészen részletesen körvonalazódik a megvalósítás mikéntje és időbelisége. Az azonban bizonyos, hogy a vállalkozások számára világszerte is gyorsan valósággá válik a kötelező e-számlázás. Például Németországban más januártól.

Mi a ViDA célja és kapcsolódása a belga e-számlázáshoz?

A ViDA elsődleges célja az ÁFA-hatékonyság javítása, az ÁFA-csalások minimalizálása. A folyamatok automatizálásával az ÁFA-rés bezárása. Az Áfa-rés a ténylegesen keletkező és a bevallott Áfa közötti különbséget jelenti. Mindazt az összeget, ami hiányzik az államkasszákból és az uniós költségvetésből amiatt, mert elmulasztották bevallani. Az Áfa-rés évente több milliárd eurós bevételkiesést jelent az EU számára.

A ViDA valós idejű vagy közel valós idejű digitális e-számla adatszolgáltatás (DRR) bevezetésével kívánja zárni a rést, és ezzel összefüggésben az e-számlázás kötelezővé tétele is szükségszerűvé válik. Az elektronikus számlázás mind a Közösségen belüli és a fordított adózású tranzakciók esetén kötelező lesz.

Mikor válik kötelezővé az elektronikus számlázás Belgiumban?

Belgium 2026. január 1-jén vezeti be a kötelező e-számlázást eleinte a B2B tranzakcióknál. A B2C tranzakciók mentesülnek a kötelezettség alól. A hatály alá bevont B2B számláknak szigorú technikai feltételeknek kell megfelelniük.

Az e-számlázás normává válik Belgiumban

Annak ellenére, hogy a kötelezettség még az EU Tanácsának jóváhagyására vár, amely várhatóan hamarosan megtörténik, a szakértők nem számítanak késésre.

A fő változás a strukturált, elektronikus számlák felé történő elmozdulás, amelyek automatikusan és digitálisan feldolgozhatók. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos formátumok, mint például a papír és a PDF, többé nem lesznek elfogadhatóak a B2B számlázásban az új szabályozás hatálya alatt.

De az e-számla küldése és fogadása csak az első lépés a folyamatban. A vállalkozásoknak olyan könyvelési szoftverekre vagy eszközökre lesz szükségük, amelyek automatikusan feldolgozzák ezeket. Önmagában az e-számla megléte nem biztosítja az automatikus integrációt a könyvelési rendszerbe – a megfelelő technológiára van szükség az adatok kezeléséhez.

Mi a Peppol hálózat szerepe a belga e-számlázásban?

Belgium a Peppol hálózatot* választotta az e-számlázás fő platformjának. Az e-számlázás Belgiumban a Peppol használatával biztosítja a számlák szabványos formátumát, lehetővé teszi a zökkenőmentes feldolgozást, segíti a nemzeti és nemzetközi megfelelést.

* A Peppol a Pan-European Public Procurement Online rövidítése, ami egy nemzetközi szabvány, amely lehetővé teszi az elektronikus dokumentumok biztonságos és hatékony cseréjét.

A Peppol használata biztosítja, hogy a számlákat strukturált, szabványosított formátumban küldjék, lehetővé téve a zökkenőmentes feldolgozást. A belga vállalkozások számára a Peppolhoz való csatlakozás kulcsfontosságú lépés az e-számlázási kötelezettség teljesítésében. A vállalatok választhatják, hogy közvetlenül az ERP-rendszereiken keresztül csatlakoznak, vagy e-számla szolgáltatót, például az Unifiedpost Group-ot használják a Peppol hálózathoz való hozzáféréshez.

A Peppol hálózatban való részvétel azonban nem kötelező. A belga hatóságok által elfogadott kettős megközelítés részeként a vállalkozások választhatnak alternatív utat. Sőt, olykor javasolt is! Ebben az esetben meg kell állapodniuk kereskedelmi partnereikkel az e-számlázás módjáról, és vállalják a felelősséget, hogy a számláik megfelelnek az európai szabványnak. A vállalkozásoknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy még ha más megoldást választanak is, akkor is fel kell készülniük a Peppolra.

Tudta? Nincs egyedül! Ha szeretné, átvállaljuk a nemzetközi adómegfelelés terhét. A Unifiedpost Hungary minősített Peppol hozzáférési pont. A Unifiedpost Group kötelékében több mint 60 országban biztosítjuk a nemzetközi e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen termékeink a multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges elektronikus számla fogadási és küldési folyamatát automatizálják. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki a honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Ki tartozik a belga e-számla kötelezettség hatálya alá?

Annak meghatározásához, hogy számlák a közelgő belga e-számlázási kötelezettség hatálya alá tartoznak-e, fontos három kulcsfontosságú tényezőt figyelembe venni: szállító, vevő és ügylet. Ha mindhárom pontot ki lehet pipálni, akkor a számlák az új követelmények hatálya alá tartoznak:

– Szállító: Szállítóként, ha a vállalkozás székhelye Belgiumban van és belga adószámmal rendelkezik a cég, akkor elektronikus számlát kell kiállítania. Ez vonatkozik arra az esetre is, ha ÁFA körös, vagy olyan külföldi jogi személy, amely ÁFA szempontból állandó telephellyel rendelkezik Belgiumban és belga adószámmal rendelkezik.

– Vevő: Ha a vevője belga adószámmal rendelkezik, akkor rá is vonatkozik a kötelezettség, abban az esetben is ha a székhelye nem Belgiumban található.

– Ügylet: A kötelezettség elsősorban a Belgiumon belüli belföldi tranzakciókra vonatkozik, legyen az termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás.

Ez a három pillér segít a vállalkozásoknak felmérni, hogy számláik az új szabályozás hatálya alá tartoznak-e, és biztosítja az e-számlázási kötelezettségnek való megfelelést. Ha a hatálya alá tartozik, a vállalkozások számlázási volumene, vagy éves forgalma nem számít.

Milyen büntetésre számíthat az a vállalkozás, amelyik nem felel meg a belga e-számla követelménynek?

Az új belga e-számlázási szabályoknak való meg nem felelés számos negatív következménnyel járhat. Ezek közé tartoznak: pénzbüntetések, Áfa-visszaigénylési problémák, fizetési késedelmek, esetleg tartozások. Az új követelményeknek meg nem felelő számlák esetén az ügyfelek megtagadhatják a fizetést, és veszélybe sodorhatják a cash flowt.

Mi a legfontosabb lépés a hatály alá tartozó vállalkozások számára?

Stefanie Dreher a KPMG-től hangsúlyozta, hogy érdemes egy szűrést végezni a számlaküldői és a számlafogadói adatokban is a következőket vizsgálva:

– szállítók adószáma

– számlafogadó adószáma

– ügylet helye

Mint fentebb említettük, mind a három pontot ki kell pipálni annak megerősítéséhez, hogy egy számla az e-számlázási kötelezettség hatálya alá tartozik.

További lépések

A belgiumi e-számlázási kötelezettségre való felkészüléshez a vállalkozásoknak néhány kritikus lépést kell követniük:

– Információgyűjtés: Kezdje azzal, hogy megérti a legújabb e-számlázási fejleményeket Belgiumban és más EU-országokban, különösen ha vállalkozása határokon átnyúlóan működik. Végezzen hatásvizsgálatot annak meghatározására, hogy ezek a szabályozások hogyan befolyásolják a cégcsoport működését.

– Irányítás: Mérje fel belső szinten, hogy kinek kell részt vennie, a kulcsfontosságú érdekeltektől a döntéshozókig. Biztosítania kell a szükséges erőforrásokat és költségvetést a szükséges változtatások végrehajtásához.

– ERP/IT stratégia: Döntse el, hogyan integrálja az e-számlázást meglévő folyamataiba! Felelősség biztosítással rendelkező e-számla szolgáltatóval dolgozik együtt, vagy házon belül igyekszik megfelelni a követelményeknek?

Ha kifejezetten a belga e-számlázásról szeretne többet megtudni, akkor töltse le az angol nyelvű útmutatónkat!

Hogyan biztosíthatja legegyszerűbben egy vállalkozás a jogszabályoknak való megfelelőséget?

Annak biztosítására, hogy vállalkozás elkerülje a bírságot és megfeleljen a külföldi számlázás során is az adott piac adójogszabályainak, érdemes olyan e-számlázási szolgáltatóval társulnia, ami világszerte számos országban akkreditált szolgáltatóként van jelen, lehetőség szerint helyi csapattal, és a beágyazottsága kiváló. Az Unifiedpost Groupnál több mint 60 országban biztosítjuk az adómegfelelést.

Az egyedi igényekre szabható kis, közepes és nagy e-számla megoldásaink nem csak vállalkozásoknak, beszállítóiknak, hanem kormányzati szerveknek is prémium minőségben nyújtanak megoldást a változó piac kihívásaira.

Mi várható a jövőben?

A ViDA szabályozás jelentős változást hoz a külföldi elektronikus számlázásban, de mi várható a jövőben? A jövőben is tájékoztatni fogjuk a piaci szereplőket a külföldi e-számlareformokról, számlázási megoldásokról, és természetesen a ViDA fejleményekről. Nyomon követjük, és könnyen feldolgozható tartalmakba foglaljuk a számlázási kötelezettségeket, reformokat.

A Unifiedpost Group nemzetközi csapata világszinten követi az elektronikus számlázási szabályozásokat, trendeket és rendszeresen ütemtervet készít a piaci változásokról. Ha nemzetközi piacon is tevékenykedik a vállalkozása, akkor javasoljuk, hogy iratkozzon fel a globális e-számla megfeleléssel foglalkozó, angol nyelvű tematikus hírlevelünkre!

Globális számlázási tartalmaink

Számos formában feldolgozzuk az Áfa a digitális korban szabályozáson túl a jelenleg zajló és a várható elektronikus számla reformokat, valamint a nemzetközi adómegfelelés témakörét. Talán a téma száraz, viszont nagyon is fontos a piaci szereplők számára, hogy naprakészek maradjanak a területen, ennélfogva könnyen fogyasztható tartalmakba foglaljuk a tudnivalókat angol és magyar nyelven, hogy a multikulturális vállalkozások számára is segítséget tájékoztatást nyújtsunk.

Compliance Pulse Podcast – angol nyelvű beszélgetés az aktuális e- számlázási reformokról >>

Globális e-számlázás a világ körül – digitális térkép >>

Nemzetközi e-számlázási ütemterv (magyar) >>

Útmutató (angol) >>

Sales ingyenes konzultáció >>

 Tudjon meg többet a termékeinkről!

E-számla fogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
E-számla küldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

 

Így dolgozunk mi

Hogyan zajlik egy tömeges e-számla projekt? Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen velünk dolgozni 2024-ben.

Melyik e-számla szolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltató van a piacon, de nem mindegy hogyan választunk, pláne egy erősen variábilis piacon. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót. Egyet pedig arról, hogy mit érdemes figyelembe venni, ha Peppol szolgáltató pontot választunk.

Legfrissebb tudnivalók a németországi e-számla reformról

Németországi e-számla reform PODCAST BESZÉLGETÉS szakértő: Raoul Koch.

Ismerjen meg minket!

Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! Tudja meg, hogy miért dolgozunk az automatizálásban és hogy miért dolgozunk nap, mint nap.

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás belga e-számlázás belga elektronikus számla reform digitalizációs projekt e-számla e-számla automatizálás e-számla szolgáltató e-számla számla e-számlázás e-áfa elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla szabályai elektronikus számla szolgáltató elektronikus számlázás Elektronikus számlázási titkok EN16931 elektronikus számlázási szabvány esettanulmány ETAF e-számlázás faktorálás interjú Kérdezték kérdezték válaszolunk kérdezték válaszolunk videósorozat külföldre számlázás szabályai Lengyelországi e-számla reform mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás németországi e-számla reform online számla adatszolgáltatás peppol Peppol számlázás számla kötelező tartalmi elemei trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary videósorozat válaszolunk videósorozat Áfa a digitális korban

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

További cikkek

E-számla reform Szlovéniában, minden tudnivaló egy helyen

E-számla reform Szlovéniában, minden tudnivaló egy helyen

A Unifiedpost Group nemzetközi csapata világszinten követi az elektronikus számlázási szabályozásokat, trendeket és rendszeresen ütemtervet készít a piaci változásokról. A cikkben Szlovénia e-számla reformját vizsgáljuk meg részletesen.

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.