Az izraeli elektronikus számlázás fejlődése

Szerző: | aug 14, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #collect #channel #peppol #eszámlamegfelelés

Elektronikus számlázás Izraelben

Izrael 2023 első felében nagyot lépett előre az elektronikus számlázási rendszer bevezetésében. Figyelemmel kísértük és elemeztük az izraeli adóügyi helyzet kibontakozó fejleményeit, hogy Ön a legfrissebb információkkal tudjuk ellátni.

Melyik e-számlázási modell kerül bevezetésre?

2023 februárja: Izrael elektronikus számlázási szándékainak első jele. 2023 februárjában az izraeli pénzügyminisztérium bejelentette, hogy CTC-alapú elektronikus számlázási (e-számlázási) rendszert tervezik bevezetni. A CTC modellekről ebben a cikkben olvashat részletesen.

A javasolt rendszer célja a fiktív számlák kiállításának megakadályozása és az adójogszabályoknak megfelelő vállalkozások közötti tisztességes verseny biztosítása. A rendszer az 5 000 NIS-t meghaladó, vállalkozások közötti (B2B) számlák esetében az adóhatóság valós idejű jóváhagyását írja elő.

Bár a bejelentés jelentős volt az ország számára, a végrehajtás előtt további adminisztratív és működési akadályok elhárítása szükséges. Ilyen például a költségvetési dokumentum jóváhagyása, az áfatörvény módosítása és a technikai részletek közzététele.

2023. május: Fokozatos bevezetési terv

2023 májusában az izraeli adóhatóság további részleteket osztott meg reformról. Az ütemtervben 2024. január 1-jei kezdési dátum lett megjelölve, hogy az e-számlázás kötelező lesz 25 000 NIS (~ 6 100 EUR) értékhatár feletti számlák esetében. A küszöbérték a tervek szerint a következő öt évben fokozatosan fog lecsökkenni, és végül 2028 januárjára eléri az 5 000 NIS-t. A javasolt rendszer működési és technikai szempontjaival kapcsolatban azonban továbbra is kérdések merültek fel.

2023. július: Pontosítás és szabadon választható indulás

Az Izraeli Adóhatóság (ITA) nemrégiben közzétette az „Izraeli számlamodell leírást, az API-k” című dokumentumot. Ez a dokumentum az izraeli e-számlázási terv bonyolult aspektusaira világít rá, hasznos és értékes betekintést nyújtva a szoftverszolgáltatóknak és a vállalkozásoknak is.

Várható határidők

A kötelező e-számlázás egy kísérleti fázissal kezdődik, amely 2024. január 1-jétől 2024. december 31-ig tart. Ezek az időpontok további egy évvel meghosszabbíthatók, amelyről végső soron a Pénzügyi Bizottság dönt.

A kötelező e-számlázás bevezetése ezt követően az alábbiak szerint folytatódik:

– 2024: 25 000 NIS feletti nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.

– 2025: 20 000 NIS-t meghaladó nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.

– 2026: 15 000 NIS feletti nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.

– 2027: 10 000 NIS feletti nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.

– 2028: 5 000 NIS feletti nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.‍

Mire terjed ki majd a kötelezettség?

Az elektronikus számlázás kezdeti hatálya a következőkre terjed ki:

– Kizárólag az ÁFA-nyilvántartásba bejegyzett vállalkozásokra.

– Kizárólag B2B ügyletekre, beleértve a számlákat és jóváírásokat.

– Csak adóköteles számlákra; a határokon átnyúló számlákra nem vonatkozik majd ez a kötelezettség.

A számla továbbítás tervezett folyamata

A bevezetés kezdeti szakaszában a számlakibocsátási folyamat a következőkre terjedhet ki:

– Kezdetben csak fejlécszintű adatokra lehet szükség, sorszintű részletezésre nem.

– A továbbítási folyamat várhatóan valós idejű lesz.

– A benyújtást követően az adóhatóság jóváhagyást vagy elutasítást ad ki, és a jóváhagyott számlákhoz kiutalási számot ad. Ezt a kiosztási számot fel kell tüntetni a számlán, és a HÉA-jelentésben is szerepeltetni kell. Az átvevő számára egy felhasználóbarát felület áll majd rendelkezésre a kiosztási szám érvényesítésére.

– A számlák adóhatóságon kívüli terjesztésének felelőssége a kibocsátót terheli. A számláknak PDF formátumban (digitális aláírással) vagy papír alapon kell tartalmazniuk az előzetesen kapott kiosztási számot. Bár az elektronikus számlacsere megoldható, ez kezdetben nem biztos, hogy a hagyományos nyomtatott példányok vagy az aláírt PDF-ek érvényes helyettesítőjeként ismerik el.‍

Feleljen meg velünk akár a nemzetközi e-számlázási követelményeknek! A Unifiedpost Hungary segít az e-számla megfelelés mellett az e-számla automatizálásban is.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről

A nemzetközi e-számlázás folyamatosan és dinamikusan változó terület. Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a magyar nyelvű Channel & Collect Magyarország LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen Collect termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a Channel termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Collect | Elektronikus számlák automatizált fogadása
Channel | Tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | A legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás Channel & Collect chatgpt collect e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-ÁFA elektronikus számla befogadása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számlázás esettanulmány interjú mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás peppol trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés unifiedpost unifiedposthungary

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.