Az izraeli elektronikus számlázás fejlődése

Szerző: | aug 14, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #szmlafogadás #számlaküldés #peppol #eszámlamegfelelés

Elektronikus számlázás Izraelben

Izrael 2023 első felében nagyot lépett előre az elektronikus számlázási rendszer bevezetésében. Figyelemmel kísértük és elemeztük az izraeli adóügyi helyzet kibontakozó fejleményeit, hogy Ön a legfrissebb információkkal tudjuk ellátni.

Melyik e-számlázási modell kerül bevezetésre?

2023 februárja: Izrael elektronikus számlázási szándékainak első jele. 2023 februárjában az izraeli pénzügyminisztérium bejelentette, hogy CTC-alapú elektronikus számlázási (e-számlázási) rendszert tervezik bevezetni. A CTC modellekről ebben a cikkben olvashat részletesen.

A javasolt rendszer célja a fiktív számlák kiállításának megakadályozása és az adójogszabályoknak megfelelő vállalkozások közötti tisztességes verseny biztosítása. A rendszer az 5 000 NIS-t meghaladó, vállalkozások közötti (B2B) számlák esetében az adóhatóság valós idejű jóváhagyását írja elő.

Bár a bejelentés jelentős volt az ország számára, a végrehajtás előtt további adminisztratív és működési akadályok elhárítása szükséges. Ilyen például a költségvetési dokumentum jóváhagyása, az áfatörvény módosítása és a technikai részletek közzététele.

2023. május: Fokozatos bevezetési terv

2023 májusában az izraeli adóhatóság további részleteket osztott meg reformról. Az ütemtervben 2024. január 1-jei kezdési dátum lett megjelölve, hogy az e-számlázás kötelező lesz 25 000 NIS (~ 6 100 EUR) értékhatár feletti számlák esetében. A küszöbérték a tervek szerint a következő öt évben fokozatosan fog lecsökkenni, és végül 2028 januárjára eléri az 5 000 NIS-t. A javasolt rendszer működési és technikai szempontjaival kapcsolatban azonban továbbra is kérdések merültek fel.

2023. július: Pontosítás és szabadon választható indulás

Az Izraeli Adóhatóság (ITA) nemrégiben közzétette az „Izraeli számlamodell leírást, az API-k” című dokumentumot. Ez a dokumentum az izraeli e-számlázási terv bonyolult aspektusaira világít rá, hasznos és értékes betekintést nyújtva a szoftverszolgáltatóknak és a vállalkozásoknak is.

Várható határidők

A kötelező e-számlázás egy kísérleti fázissal kezdődik, amely 2024. január 1-jétől 2024. december 31-ig tart. Ezek az időpontok további egy évvel meghosszabbíthatók, amelyről végső soron a Pénzügyi Bizottság dönt.

A kötelező e-számlázás bevezetése ezt követően az alábbiak szerint folytatódik:

– 2024: 25 000 NIS feletti nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.

– 2025: 20 000 NIS-t meghaladó nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.

– 2026: 15 000 NIS feletti nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.

– 2027: 10 000 NIS feletti nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.

– 2028: 5 000 NIS feletti nettó összegű számlák esetében kötelező lesz az e-számlázás.‍

Mire terjed ki majd a kötelezettség?

Az elektronikus számlázás kezdeti hatálya a következőkre terjed ki:

– Kizárólag az ÁFA-nyilvántartásba bejegyzett vállalkozásokra.

– Kizárólag B2B ügyletekre, beleértve a számlákat és jóváírásokat.

– Csak adóköteles számlákra; a határokon átnyúló számlákra nem vonatkozik majd ez a kötelezettség.

A számla továbbítás tervezett folyamata

A bevezetés kezdeti szakaszában a számlakibocsátási folyamat a következőkre terjedhet ki:

– Kezdetben csak fejlécszintű adatokra lehet szükség, sorszintű részletezésre nem.

– A továbbítási folyamat várhatóan valós idejű lesz.

– A benyújtást követően az adóhatóság jóváhagyást vagy elutasítást ad ki, és a jóváhagyott számlákhoz kiutalási számot ad. Ezt a kiosztási számot fel kell tüntetni a számlán, és a HÉA-jelentésben is szerepeltetni kell. Az átvevő számára egy felhasználóbarát felület áll majd rendelkezésre a kiosztási szám érvényesítésére.

– A számlák adóhatóságon kívüli terjesztésének felelőssége a kibocsátót terheli. A számláknak PDF formátumban (digitális aláírással) vagy papír alapon kell tartalmazniuk az előzetesen kapott kiosztási számot. Bár az elektronikus számlacsere megoldható, ez kezdetben nem biztos, hogy a hagyományos nyomtatott példányok vagy az aláírt PDF-ek érvényes helyettesítőjeként ismerik el.‍

Feleljen meg velünk akár a nemzetközi e-számlázási követelményeknek! A Unifiedpost Hungary segít az e-számla megfelelés mellett az e-számla automatizálásban is.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről

A nemzetközi e-számlázás folyamatosan és dinamikusan változó terület. Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a magyar nyelvű elektronikus számlázás LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadás termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a számlaküldés termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | Elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | Tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | A legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.