Kötelező B2G e-számlázás Görögországban

Szerző: | szept 1, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #számlafogadás #számlaküldés #peppol #eszámlamegfelelés

Az e-számlázás minden piacon más és más. Ebben a posztban annak jártunk utána, hogyan szabályozták Görögországban ezt a területet.

A bejelentés

A digitális átalakulás irányába tettek jelentős lépést a görög hatóságok, amikor nemrégiben bejelentették, hogy kötelezővé teszik a vállalkozások és a kormányzat közötti elektronikus számlázást (B2G).

A helyi közlönyben közzétett hivatalos jogi szöveg felvázolja az elektronikus számlázásra vonatkozó követelményeket és a határidőket, amiket a közbeszerzési szerződések esetében minden esetben be kell tartani. Ez a fejlemény progresszív lépést jelent a közbeszerzési folyamatok ésszerűsítése és a digitális technológiák adaptálása terén.

  • 2024. január 1. – valamennyi központi kormányzati szervvel kötött ügylet esetén kötelező az elektronikus számla használata
  • 2024. június 1. – a kötelező e-számlázás szabályozás hatálya alá tartozik minden kormányzati szerv
  • 2025. január 1. – minden egyéb a kormányzatnál felmerülő kiadásra kiterjed az elektronikus számlázási kötelezettség. Megvalósul a teljes papírmentesség a kormányzati ügyleteknél

Kinek kedveznek az új kötelezettségek?

A B2G e-számlázási kötelezettség bevezetése mind a kormányzat, mind a görög vállalkozások számára előnyöket teremt. Az e-számlázás bevezetésével a görög hatóságok racionalizálhatják az adminisztratív terheket, csökkenthetik a papírmunkát és nagyobb hatékonyságot teremthetnek a közbeszerzési folyamatokon belül.

A vállalkozások számára az elektronikus számlázás felé történő elmozdulás javítja a számlák benyújtásának és feldolgozásának sebességét és pontosságát. A szabványosított keretrendszer biztosítja a számlázási gyakorlatok következetességét, és gördülékenyebb tranzakciókat tesz lehetővé a beszállítók és a kormányzat között. A beszállító cégek gyorsabban jutnak a pénzükhöz.

Milyen változások várhatók még az e-számlázásban, és hogyan érinti ez a piacokat?

A  ViDA javaslatcsomag nagy figyelmet kapott. Az irányelv tervezet célja a tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása. Bővebben itt olvashatnak róla, és ebben a korábbi blog cikkben.

A görög hatóságok célja

Az elektronikus számlák kibocsátására vonatkozó európai szabvány elfogadásával a vállalkozásoknak ezentúl digitálisan kell benyújtaniuk a kormányzati számlákat. A B2G elektronikus számlázás (e-számlázás) kötelezésével egységes keretet hoznak létre a közbeszerzési szerződések számlázására.

Görögország, a világ számos más országához hasonlóan, azt reméli, hogy a papír alapú számlázásról az elektronikus számlázásra való áttérés előnyös lesz a közbeszerzési eljárások számára.  Nő a hatékonyság mivel automatizálhatóvá válik a számlák feldolgozása, és jelentős időt is megtakarítanak a csökkenő adminisztrációnak köszönhetően, csökkennek az adminisztratív terhek és minimalizálhatók a hibák.‍

Mikor lép hatályba az e-számla kötelezettség?

A pénzügyminiszter, a fejlesztési és beruházási, és a digitális kormányzásért felelős miniszter, valamint a közlekedési miniszter nemrégiben közzétett közös határozata világos ütemtervet határoz meg a B2G számlázási megbízás fokozatos végrehajtására. A határozat a következő kulcsfontosságú mérföldköveket vázolja fel a szerződések teljesítésével kapcsolatos kiadásokra vonatkozóan, amelyek megkötési eljárásai ezután kezdődnek:

– 2023. szeptember 12. – a kijelölt főbb kormányzati ügynökségekkel kötött szerződéseket alátámasztó számlák már csak elektronikus számlák lehetnek. (hatályos a kötelezettség például a Közlekedési Minisztériumra, a Digitális Transzformációs Minisztériumra és a Bevándorlási és Menekültügyi Minisztériumra.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről

A nemzetközi e-számlázás folyamatosan és dinamikusan változó terület. Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a magyar nyelvű elektronikus számlázás LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadás termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a számlaküldés termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | 60+ országban segítünk megfelelni az aktuális e-számlázási szabályoknak
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.