Németország lesz a következő uniós állam, amely kötelezővé teszi a B2B elektronikus számlázást?

Szerző: | aug 4, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#eszámla #automatizálás #unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #számlafogadás #számlaküldés #peppol #eszámlamegfelelés

Az „ÁFA a digitális korban” javaslatcsomag olyan változásokat indított be, amire érdemes felkészülni. Milyen változások várhatók Németországban az e-számlázás területén?

nemzetközi e-számlázás unifiedpost hungary

A német pénzügyminisztérium bejelentése

A tranzakciókkal kapcsolatos jelentési rendszer bevezetésének első lépéseként Németországban a szövetségi pénzügyminisztérium (BMF – Bundesministerium der Finanzen) bejelentette, hogy fontolgatja az elektronikus számlák kötelező bevezetését az országon belüli vállalkozások közötti (B2B) értékesítéseknél.

Németország részben eltérhet a ViDA irányelvtől?

Június 23-án az Európai Bizottság engedélyt adott Németországnak arra, hogy eltérjen az Áfa-irányelv * bizonyos részeitől. Ez az engedély 2025. január 1-jétől 2027. december 31-ig érvényes.

*Az „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomag (amit sokszor ÁFA irányelvnek, HÉA irányelvnek vagy ViDA javaslatcsomagnak is szoktak nevezni) célja az egyes tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása.

Ha megvalósul minden, amit az intézkedéscsomag magában foglal, akkor alapjaiban fogja átalakítani a tagállamok számlázását és áfabevallási rendszereit, eszközeit és követelményeit. Ez a legfrissebb vélemény cikk a témában. A cikk teljes egészében beigazolódni látszik.

A Németország által javasolt terv összhangban van a digitális korszak áfaszabályainak követelményeivel, konkrétan az „Áfa a digitális korban” 218. és 232. cikkével. A bejelentett eltérés vagy 2027. december 31-ig marad hatályban, vagy addig, amíg a tagállamokat nem kötelezik új nemzeti rendelkezések elfogadására olyan irányelv alapján, amely megváltoztatja a digitális korszakra vonatkozó áfaszabályokat.

ÁFA a digitális korban

Az „Áfa a digitális korban” az Európai Bizottság új irányelve, amely 2028-ig minden európai tagállam számára kötelezővé teszi a Közösségen belüli elektronikus számlázást és a B2B adatszolgáltatást. A ViDA javaslatcsomagról ebben a blog cikkben olvashat részletesen.

‍Az Európai Bizottság által 2022 decemberében bejelentett irányelv célja, hogy a hibás számlákból, és így a téves áfa-visszaigénylésekből származó több milliárdnyi kieső áfát visszaszerezze.

A Közösségen belüli e-számlázás és a B2B azonnali jelentéstétel kötelezővé tétele arra kényszeríti a tagállamokat, hogy olyan rendszert hozzanak létre és vezessenek be, amely lehetővé teszi az e-számlázást és a valós idejű számlaadat-szolgáltatást. Mivel ezek a rendszerek bevezetésre kerülnek, sok tagállam kényszerül majd Németországhoz hasonlóan kötelezővé tenni az e-számlázást a B2B ügyletek esetén, ami az áfahiány* csökkentéséhez vezet, és serkenti a gazdaság digitalizációját.

* A kormányok világszerte küzdenek az adóelkerülés minimalizálásáért. Különféle e-számlázási modelleket vezetnek be, hogy csökkentsék az áfahiányt.

Németország válasza

A múlt héten a BMF egy vitaanyagot juttatott el a kiválasztott német szövetségekhez, amelyben felkérte őket, hogy véleményezzék a tervezett törvénymódosításokat, amiket a ViDA miatt készítettek.

‍A törvénymódosítások tartalma alapján a ViDA javaslatcsomagot úgy kívánják Németországban tagállami szinten szabályozni, hogy 2025. január 1-jéig bevezetik a kötelező e-számlázást országon belüli B2B értékesítések esetén. A megvalósítás fokozatos bevezetéssel fog megvalósulni. A fokozatok tekintetében többféle megközelítésre van javaslat:

Számlaérték szerinti bevezetés

Az e-számlák használatát a számla végösszegének mértéke alapján lehetne kikényszeríteni. Kezdetben a kötelezettség csak egy bizonyos küszöbérték felett létezne. A küszöbérték idővel fokozatosan csökkenhetne (pl. 50 000 euró az első évben, 30 000 euró a második évben, és a harmadik évben megszűnne az engedmény, és számlaértéktől függetlenül kötelezővé tennék az e-számlázást). Ezzel a kisebb ügyleteket bonyolító vállalatokat tehermentesítenék a kötelezettség alól, hogy legyen idejük felkészülni a változásra.

Vállalatméret szerinti bevezetés

Bizonyos vállalatméret felett az e-számla befogadása minden vállalkozás számára kötelezővé válna. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások csak később, egy következő lépcsőben lennének kötelesek e-számlát kiállítani. Így hosszabb idejük lenne felkészülni a változásra.

A fentieknek megfelelően a jelenlegi ViDA-javaslat szerint a Közösségen belüli B2B értékesítésekre vonatkozó tranzakcióalapú jelentés kötelező lesz, és az összesítő kimutatások 2028. január 1-jétől megszűnnek. Németország célja egy olyan egységes elektronikus rendszer kialakítása az ügyletalapú jelentéstételre, amely minimalizálja cégek terheit mind a belföldi, mind a határokon átnyúló B2B értékesítések esetében. A németországi tárgyalások alatt a folyamatban lévő uniós szintű megbeszéléseket veszik alapul a jelentési rendszer nemzeti szintű kialakítása során, és az ezekből a megbeszélésekből származó technikai követelményeknek megfelelő megoldás kialakításán fáradoznak.

DCTCE e-számlázási modell

Fontos megjegyezni, hogy Németország a decentralizált CTC-tőzsde (DCTCE) modellt támogatja. A DCTCE-modell az e-számlázásban érdekelt kulcsfontosságú szereplők közös erőfeszítése világszerte, akik 100%-os átjárhatóságra és teljes üzleti automatizálásra törekszenek. Az új modell úgy biztosítja az üzleti automatizációt, hogy közben az adóhatóság továbbra is hozzájuthat a szükséges áfa-adatokhoz. Tudjon meg többet a decentralizált CTC és Exchange modellről ebben a cikkben.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről

Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadás termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a számlaküldés termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.