Az elektronikus számla kötelező tartalmi elemei és hitelesítésének szabályai

Szerző: | ápr 9, 2024 | számla kötelező tartalmi elemei

#eszamla #unifiedposthungary #dokumentumkuldes #dokumentumfogadas

Az elektronikus számlák kiállításának szigorú szabályai

Az elektronikus számlák kiállításának szigorú szabályai vannak, amelyeket be kell tartani a számla érvényességéhez és hitelességéhez. Szabályok rögzítik a számla megőrzési kötelezettséget és az elektronikus számlát módosítása, számla javítása is szabályozva van. Az elektronikus számla kötelező tartalmi elemei meghatározzák, hogy milyen információkat kell feltüntetni a számlán annak érdekében, hogy az jogilag érvényes legyen. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk az elektronikus számla kötelező tartalmi elemeit, valamint a hitelesítéshez szükséges fontos elemeket.

Az elektronikus számla kötelező tartalmi elemei

Az elektronikus számla kiállításának alapvető szabályai szerint kötelező tartalmi elemeket kell feltüntetni a számlán ahhoz, hogy az érvényes legyen.

  • számlakiállító neve, címe, adószáma
  • vevő neve, címe
  • belföldi adóalany esetén a vevő adószáma (a magánszemélynél nincs adószám!)
  • számla sorszáma, amely a számla egyedi azonosítója
  • értékesített termék/szolgáltatás megnevezése
  • értékesített termék/szolgáltatás mennyisége
  • értékesített termék/szolgáltatás nettó egységára (adó nélküli értéke)
  • számla kiállításának dátuma (számla kelte)
  •  számla nettó értéke (adó nélküli értéke)
  • az ÁFA százalékos formában és számmal kiírva

Tudta?

A Unifiedpost Hungary nemzetközi e-számla szolgáltató és Peppol hozzáférési pont. Segítünk az e-számlamegfelelésben, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen amiatt aggódnia melyik országban épp mi a jogszabályi követelmény. Emellett az elektronikus számla automatizációs megoldásunk beépül az elektronikus számla fogadó és az elektronikus számla küldő meglévő rendszerei közé, kiemeli a számla adatot, és a kívánt formátumra alakítja, adatdúsítást és ellenőrzéseket végez, jóváhagyásra vagy javításra küldi az elektronikus számlát, mindezt gyorsan, 100% adatpontossággal és biztonsággal. A megoldás nem igényli a meglévő rendszerek, programok cseréjét. Így nincs költséges és időigényes fejlesztés sem. Rendszerünk képes bekérdezni a NAV rendszerébe, az onnan letöltött számlák adatait számlaképpel kiegészíteni, valamint az Ön ERP rendszere által feldolgozható formátumba konvertálni.

Az elektronikus számla nem kötelező, ajánlott tartalmi elemei

  • fizetés módja
  • fizetési határidő
  • kedvezmény mértéke, ha az egységár nem tartalmazza
  • teljesítés dátuma, ha nem egyezik meg a bizonylat keltével
  • bizonyos esetekben már kifejezéseket is fel kell tüntetni, pl. „önszámlázás”, „pénzforgalmi elszámolás”, „fordított adózás”
  • adómentesség jogcíme, ha releváns
  • egyéb azonosítók, pl.: SZJ, VTSZ, TESZOR szám, egyéb cég- vagy ügyletspecifikus azonosító adatok pl.: „különbözeti szabályozás – műalkotások”, „különbözet szerinti szabályozás – utazási irodák” …egyéb adatok
  • vállalatspecifikus azonosítók, pl. sorszámok, PO szám…egyéb a számla feldolgozását segítő adatok

Az elektronikus számla automatizálási megoldásainkban beépítjük a jogszabályi szempontból kötelező elemeket és a megbízónk által kért vállalat- vagy ügyletspecifikus adatokat is automatizáltan rátesszük a számlákra. 100%-os adatbiztonságot és adatdúsítást vállalunk, hogy levegyük a megbízóink válláról a manuális feldolgozás és a többletmunka, továbbá a jogszabályi megfelelés terheit.

Hitelesítéshez szükséges elemek: e-szignó és időbélyeg

Az elektronikus számlák hitelesítéséhez szükséges tartalmi elemek közé tartozik az e-szignó, azaz digitális aláírás és az időbélyeg. Az e-szignó egy olyan elektronikus aláírás, amely bizonyítja a számla eredetiségét és hitelességét. Az időbélyeg pedig azt igazolja, hogy a számla kiállításának időpontja valós és ellenőrizhető.

Az elektronikus számlák kötelező tartalmi elemeire vonatkozó szabályok

A számla kötelező adattartalmára vonatkozó előírásokat tételesen tartalmazza az ÁFA törvény 169. §-a. A számlázási szabályokat is az ÁFA törvényben találjuk, illetve a NAV minden évben közzé teszi honlapján a számlázási szabályok összefoglalóját

Az elektronikus számla kötelező tartalmi elemei és a hitelesítéshez szükséges elemek részletesen megtalálhatók a NAV honlapján, ahol további információkat is kaphatunk az elektronikus számlázás szabályairól.

Az elektronikus számla kötelező tartalmi elemei alapvetők a jogi érvényesség és a nyomon követhetőség szempontjából. A számla kiállításának szabályai betartása elengedhetetlen a vállalkozások számára, és az elektronikus számlázás hatékony és környezetbarát megoldást jelent. Az elektronikus számla kötelező tartalmi elemei és a hitelesítéshez szükséges elemek pontos betartása biztosítja, hogy a számlák jogilag érvényesek és megbízhatóak legyenek.

Az elektronikus számla kötelező tartalmi elemei és a hitelesítéshez szükséges elemek részletes ismerete és betartása fontos a vállalkozások számára, és hozzájárul a pénzügyi folyamatok hatékonyságához és átláthatóságához. Az elektronikus számlázás szabályainak betartása és a számla kötelező tartalmi elemeinek pontos feltüntetése segít elkerülni a jogi problémákat és biztosítja a számlák megbízhatóságát.

Tudjon meg többet a termékeinkről!

E-számla fogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
E-számla küldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Melyik e-számla szolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltató van a piacon, de nem mindegy hogyan választunk, pláne egy erősen variábilis piacon. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót. Egyet pedig arról, hogy mit érdemes figyelembe venni, ha Peppol szolgáltató pontot választunk.

Ismerjen meg minket!

Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! Tudja meg, hogy miért dolgozunk az automatizálásban és hogy miért dolgozunk nap, mint nap.

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.