9 alapvető és kevésbé ismert tény a Peppol számlázásról

Szerző: | júl 17, 2024 | peppol, peppol számlázás

A cikkben sok hasznos információt foglaltunk össze a Peppol számlázással kapcsolatban. Olyan kérdésekre adunk válaszokat, mint hogy mi az a Peppol szabvány, hol lehet rákeresni, hogy egy szervezet tud -e Peppol hálózaton keresztül számlát fogadni, melyik országban van Peppol, kötelező -e a Peppol használata…

Mi az a PEPPOL szabvány?

A PEPPOL, a Páneurópai Közbeszerzés Online rövidítése, egy EDI-hez hasonló (elektronikus adatcsere) protokoll, amelyet a kormányzati szervek és a beszállítók közötti beszerzési-fizetési folyamat egyszerűsítésére terveztek.

Hogyan zajlik a Peppol számlaküldési folyamat?

A Peppol célja az elektronikus dokumentumok küldőinek és címzettjeinek összekapcsolása. Sok ország és ügylettípus esetén kötelező a használata. A Peppol számlázáshoz mind a küldőnek, mind a címzettnek szüksége van egy hozzáférési pontra a Peppol-hálózathoz való hozzáféréshez. A számla feladója elküldi a számláját a saját, választott Peppol hozzáférési pontjára, ami tovább küldi a számlát a címzett hozzáférési pontjának, az pedig a címzettnek.

Kötelező a Peppol használata?

Sok esetben jogszabály teszi kötelezővé a B2G ügyletek esetén a Peppol hálózat használatát, azaz számos állami és kormányzati szerv nem is fogadhatja be más megoldással a beszállítóitól a számlákat. Az elektronikus számlázás országonként nagy eltéréseket mutat, ugyanakkor a szabályok nem ismerete vagy félreértelmezése sajnos nem mentesít a büntetések alól. A vállalkozásokat azzal szeretnénk segíteni, hogy rendszeresen tájékoztatást nyújtunk a kötelező e-számlareformok bevezetéséről, arról, hogy milyen ügyletek és kik az érintettek, mi a kötelező formátum, csatorna, összeghatárok, riportálási határidők, fórumok. Átfogó információkat a Globális e-számla keresőnkben talál. A Nemzetközi e-számlázási ütemtervet pedig innen tudja letölteni.

Tudta? Nincs egyedül a változó jogszabályi környezetben! Ha szeretné, átvállaljuk a nemzetközi adómegfelelés terhét. A Unifiedpost Hungary minősített Peppol hozzáférési pont. A Unifiedpost Group kötelékében több mint 60 országban biztosítjuk a nemzetközi e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen termékeink a multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges elektronikus számla fogadási és küldési folyamatát automatizálják. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki a honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!  

Hol használnak PEPPOL-t?

Köszönhetően a nagyfokú adatbiztonságnak a Peppol Európán kívül is hamar terjedni kezdett, így a Peppolt használ nem csak Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Izland, Írország, Finnország, Franciaország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Norvégia, Olaszország, Svédország, hanem Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Szingapúr is. Mi Peppol hozzáférési pont, azaz rajtunk keresztül lehet használni a Peppol hálózatot.

Milyen előnyei vannak a Peppol e-számlázásnak?

Az a cég, amelyik használja a Peppol hálózatot, automatikusan összekapcsolódik a hálózat összes többi vevőjével és szállítójával. Melyik cégvezető nem szeretne egy üzleti lehetőségekkel teli hálózat tagjává válni?

Mi az a Peppol Directory?

A Peppol Directory olyan adatbázis, ami mindazon gazdasági szereplőket tartalmazza, akik regisztrált végfelhasználói a Peppol hálózatnak, emellett azt is jelzi, hogy képesek -e Peppolon keresztül elektronikus számlát fogadni. Az adatbázist az OpenPeppol frissíti, és kezeli. A Peppol Directory adatbázis kiváló forrás, amiben megnézheti, hogy kereskedelmi partnerei csatlakoztak-e a hálózathoz, és hogy képesek-e számlákat fogadni a Peppol hálózaton keresztül.

Mik a PEPPOL számlázás követelményei?

A Peppolban az e-számláknak tartalmazniuk kell a vevői hivatkozást vagy a beszerzési rendelés hivatkozási számát. A számlasorok tartalmazhatják a termékek vagy szolgáltatások nevét, a mennyiséget, a nettó összeget, a vevő könyvelési hivatkozást, az időszakot, a rendelés hivatkozást, a juttatásokat vagy díjakat és az ár részleteit.

A Peppol valójában ugyanaz, mint az EDI?

A Peppol tehát egyfajta EDI-nek tekinthető, azonban van egy jelentős különbség a Peppol és a klasszikus EDI-megoldások között: Az EDI gyakran használ magánhálózatot, ahol a feladó és a címzett közvetlenül kapcsolódik egymáshoz, vagy mindketten ugyanazon a hálózati partneren keresztül cserélnek üzeneteket. A Peppolnál másképpen épül fel a folyamat, a rendszer pedig zárt, így biztonságosabbnak mondható.

Miért fontos a Peppol?

A PEPPOL számlán az összes információ titkosítva van. A PEPPOL-szabványon keresztül küldött számlák és dokumentumok megfelelnek az elektronikus számlázásra vonatkozó legszigorúbb uniós megfelelési követelményeknek.

Hogyan változik a külföldi számlázás?

A ViDA szabályozás jelentős változást hoz a külföldi elektronikus számlázásba, de mi várható a jövőben? A jövőben is tájékoztatni fogjuk a piaci szereplőket a külföldi e-számlareformokról, számlázási megoldásokról, és természetesen a ViDA fejleményekről. Nyomon követjük, és könnyen feldolgozható tartalmakba foglaljuk a számlázási kötelezettségeket, reformokat.

A Unifiedpost Group nemzetközi csapata világszinten követi az elektronikus számlázási szabályozásokat, trendeket és rendszeresen ütemtervet készít a piaci változásokról. Ha nemzetközi piacon is tevékenykedik a vállalkozása, akkor javasoljuk, hogy iratkozzon fel a globális e-számla megfeleléssel foglalkozó, angol nyelvű tematikus hírlevelünkre.

Mi az a ViDA?

Az Európai Bizottság „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomagja gyökeresen átalakítja a tagállamok számlázási és áfabevallási gyakorlatait. Korábbi cikkünk részletesen megvizsgálja, hogyan érinti ez a magyar piacot, és azt is milyen változásra számíthatunk az elektronikus számlázásban.

Globális számlázási tartalmaink

Számos formában feldolgozzuk az Áfa a digitális korban szabályozáson túl a jelenleg zajló és a várható elektronikus számla reformokat és a nemzetközi adómegfelelés témakörét. Talán a téma száraz, viszont nagyon is fontos a piaci szereplők számára, hogy naprakészek maradjanak a területen, ennélfogva könnyen fogyasztható tartalmakba foglaljuk a tudnivalókat angol és magyar nyelven, hogy a multikulturális vállalkozások számára is segítséget tájékoztatást nyújtsunk.

Peppol hozzáférési pont – rajtunk keresztül csatlakozhat a Peppol hálózathoz

Compliance Pulse Podcast – angol nyelvű beszélgetés az aktuális változásokról

Globális e-számla kereső – digitális térkép, amiben országok szerint kereshet

Nemzetközi e-számlázási ütemterv – rövid, átfogó képet ad a globális e-számlázási reformokról

Nemzetközi e-számlázási útmutató – e-számlázás a világban, országonként

Ingyenes konzultáció – jelentkezzen az űrlapon, és sales csapatunk visszahívja!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

E-számla fogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
E-számla küldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Így dolgozunk mi

Hogyan zajlik egy tömeges e-számla projekt? Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen velünk dolgozni 2024-ben.

Melyik e-számlaszolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltató van a piacon, de nem mindegy hogyan választunk, pláne egy erősen variábilis piacon. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót. Egyet pedig arról, hogy mit érdemes figyelembe venni, ha Peppol szolgáltató pontot választunk.

Ismerjen meg minket!

Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! Tudja meg, hogy miért dolgozunk az automatizálásban és hogy miért dolgozunk nap, mint nap.

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.