2024 Q1 jelentős változások az elektronikus számlázásban és a nemzetközi e-számla megfelelésben  

Szerző: | márc 20, 2024 | elektronikus számlázás

#eszamla #unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #tömegeseszámla #automatizálás #peppol #adómegfelelés

elektronikus számlázás 2024 Q1

Elektronikus számlázás 2024 Q1

2024 második negyedévéhez közeledve ideje áttekinteni azokat az országokat, amelyek tovább haladnak a kötelező elektronikus számlázási folyamatokban. Mi történt 2024 első negyedévben?  Töltse le a 2024-es e-számlázási ütemtervet, hogy teljes képet kapjon, milyen e-számla reformok vannak és lesznek a világ különböző részein.

Hogy áll az elektronikus számlázási reform Belgiumban?

A 2024. február 2-án a belga parlament jóváhagyta a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi az elektronikus számlázás kötelezővé tételét. A vállalatok közötti (B2B) elektronikus számlázási kötelezettség 2026-ban lép hatályba. 2026. január 1-jétől a ÁFA-körös vállalatoknak, akiknek van telephelyük Belgiumban, kötelezővé válik a strukturált elektronikus számlák fogadása és küldése, anélkül, hogy lehetőség lenne azok elutasítására. Még akkor is, ha egy vállalkozásnak nem kell számlákat kiállítania a nemzeti szabályozások szerint, köteles intézkedéseket tenni az elektronikus számlák befogadására és feldolgozására.

A kötelezettség a belga ÁFA-törvény alapján kiállított helyi B2B tranzakciókra vonatkozik. A határokon átnyúló tranzakciók nem tartoznak ebbe a körbe. Ennek az átmenetnek a megkönnyítése érdekében a kormány bevezette a Peppol hálózat használatát. A Peppolhoz való csatlakozás interoperabilitási előnyöket kínál, megszüntetve az együttműködő felek közötti kétoldalú megállapodások szükségességét, egyetlen közös szabványt biztosítva mindenkinek. A Peppol hálózat nem ismeretlen az országban, jelenleg is ez a fő B2G e-számlázási megoldás. Tudta, hogy Peppol hozzáférési pont vagyunk, azaz velük könnyedén használhatja a hálózatot?

A vállalkozások specifikus igényeinek kedvezett a belga kormány, amikor létrehozta az úgynevezett „Kétutas” megközelítést, ahol az első útvonal – az alapértelmezett hálózat és formátum – a Peppolra épül. A második út lehetővé teszi az adózóknak, hogy kilépjenek az alapértelmezett hálózatból, kölcsönös megállapodáson alapulva, és más módszert használjanak az e-számlázáshoz, például EDI rendszert.” Tudjon meg többet a belga e-számlázási követelményekről az angol nyelvű cikkből!

Hogy áll az elektronikus számlázási reform az Egyesült Királyságban?

Az elektronikus számlázási szabályozások világszerte gyors ütemben terjednek, egyre több ország jelent be új kötelezettségeket, olykor havi rendszerességgel. De miért nem érte még el az elektronikus számlázási szabályozás lendülete az Egyesült Királyságot?

Bern Direitot, a Banqup UK country managerét kérdeztük. Bern több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik az elektronikus számlázásban. „Az Egyesült Királyságban jelenleg csak két szabályozás van, amelyek első pillantásra egyszerűvé teszik a folyamatot a helyi vállalkozások számára. Vagy még sem? Minden olyan vállalkozásnak kötelező az elektronikus számlázás, amely számlát állít ki az NHS-nak (az NSH az Egyesült Királyság nemzeti egészségügyi szolgálata). Másodszor, van egy kormány által vezetett program, a Making Tax Digital (MTD).”

B2G NHS. A közintézményeknek összességében is képesnek kell lenniük az elektronikus számlák fogadására és feldolgozására, de nincs szigorúan számonkért kötelezettség. Azonban minden olyan vállalkozásnak, amely az NHS beszállítója, csatlakoznia kell egy Peppol hozzáférési ponthoz, és számláját a Peppol hálózaton keresztül kell elküldenie.

Az adózás digitálisvá tétele (MTD). A Making Tax Digital az Egyesült Királyság adófolyamatainak digitális adófolyamatokra való áthangolásáról szól. Az Egyesült Királyság kormánya (HMRC) 2019-ben vezette be a Making Tax Digital kezdeményezést. Fokozatos megközelítést alkalmaznak a különféle vállalkozástípusok bevonása céljából.

Ha az elektronikus számlázás ennyire gyerekcipőben jár az országban, akkor gyakorlatban hogyan számláznak a vállalatok a piacon?

Az Egyesült Királyságban az számlázási folyamatok tájképe változatos. Leginkább a vállalkozás méretétől és jellegétől függ, hogyan zajlik.

A nagyobb vállalkozásoknál a leggyakrabban használt megközelítés az, hogy a számlázást belsőleg kezelik szoftveres platformok használatával, ami technikailag egy pontig e-számlázás.

Sok vállalkozás saját platformon hozza létre a számláit, majd e-mailben küldik el azokat, így nem teljesen mondaható elektronikusnak a folyamat. A bejövő számlák esetében az automatizálási eszközökre, különösen az OCR technológiára (optikai karakterfelismerésre) támaszkodnak.

A közepes vállalkozások néha ugyanezt a megközelítést követik, az ügyviteli szoftverekre támaszkodva. A kisebb vállalkozások esetében a helyzet általában két megközelítésre oszlik. Néhányan felhőalapú eszközöket használnak, amelyek kezelik a pénzügyi és számlázási folyamatot. Mások egyszerű eszközöket használnak, mint például a Microsoft Word vagy Excel. Ebben az esetben ezeket a

számlákat átadják könyvelőjüknek. A könyvelő pedig kézzel viszi fel a számla adatokat. Mindegyik esetben sok a hibalehetőség, manuális munka.  Az elektronikus számlázás bevezetése és a számlázás szabályainak betartása segíthet a vállalkozásoknak fejlődni és versenyképesebbé válni a digitális környezetben.

Tehát láthatjuk, hogy minden vállalkozás más, de összességében nem sok vállalkozás használ végig elektronikus, digitalizált megközelítést. Teljes automatizáció tulajdonképpen nincs vagy rettenetesen ritka, ami a mai világban megdöbbentő. A teljes interjút angol nyelven lehet elolvasni ebben a blog bejegyzésben.

Hogy áll az elektronikus számlázási reform Németországban?

Németországban a vállalkozásoknak egyre nagyobb figyelmet kell fordítaniuk az elektronikus számlázásra és az e-számlák kezelésére. Az elektronikus számla rendszer és az e-számla szolgáltatók segítségével könnyedén kiállíthatják, elküldhetik, befogadhatják és tárolhatják az e-számlákat. Az elektronikus számlázás hatékonyabbá teszi a számlakezelést és növeli a vállalkozások hatékonyságát.

A legfrissebb B2B elektronikus számlázási fejlemény, hogy a Német Mediációs Tanács legutóbbi ülésén, 2024. február 21-én, újra megvizsgálta a Növekedési Lehetőségek Törvényét.

A B2B e-számlázási kötelezettség lényegében változatlan marad, a korábbi határidők is érvényben maradnak, azaz:

A vállalkozásoknak javasolt elkezdeniük az elektronikus számlázásra való felkészülést. A határidő 2025. január 1. Addig biztosítaniuk kell, hogy képesek legyenek az EN 16931-1 formátumú elektronikus számlák fogadására.

Az elektronikus számlák küldésére vonatkozó kötelezettség 2027. január 1-jén lép hatályba. A jogszabály most a végleges elfogadásra vár, amire a következő Bundesrat ülésen kerülhet sor, 2024. március 22-én.

Fontos, hogy a vállalatok fejlesszék digitális folyamataikat és bevezessék az elektronikus számlázást. Az automatizált küldés-fogadás könnyebbé teszi a számlázási folyamatokat, miközben biztosítja az adatbiztonságot és a számlák hitelességét.

Az elektronikus számla jogszabályok és szabályok betartása elengedhetetlen a helyes számlázáshoz. Ha egy vállalkozás más piacokon is tevékenykedik, akkor érdemes nemzetközi e-számla szolgáltatóval egyeztetnie, hogy professzionálisan és globális adómegfeleléssel automatizálhassa az e-számla folyamatait. Többet szeretne megtudni? Kattintson az angol nyelvű cikkért!

Tudta?

A Unifiedpost Hungary nemzetközi e-számla szolgáltató és Peppol hozzáférési pont. Segítünk az e-számlamegfelelésben, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen amiatt aggódnia melyik országban épp mi a jogszabályi követelmény. Emellett az elektronikus számla automatizációs megoldásunk beépül az elektronikus számla fogadó és az elektronikus számla küldő meglévő rendszerei közé, kiemeli a számla adatot, és a kívánt formátumra alakítja, adatdúsítást és ellenőrzéseket végez, jóváhagyásra vagy javításra küldi az elektronikus számlát, mindezt gyorsan, 100% adatpontossággal és biztonsággal. A megoldás nem igényli a meglévő rendszerek, programok cseréjét. Így nincs költséges és időigényes fejlesztés sem. Rendszerünk képes bekérdezni a NAV rendszerébe, az onnan letöltött számlák adatait számlaképpel kiegészíteni, valamint az Ön ERP rendszere által feldolgozható formátumba konvertálni.

Hogy áll az elektronikus számlázási reform Spanyolországban?

Mit jelent a Teremtés és Növekedés Törvénye, ami az Európai Bizottság oldalán is megjelent, az átlagos spanyol vállalkozás számára? Hogyan lehet felkészülni az e-számla reformra? Ismerje meg a fontos részleteket az angol nyelvű  blogunkból: 10 lényeges tény Spanyolország B2B elektronikus számlázási törvényéről.

Még több információra kíváncsi?

Hogyan maradjon naprakész? A dinamikusan változó e-számlázási szabályokkal lépést tartani kihívást jelent a vállalkozások számára.

Hogy lépést tarthasson a legfrissebb nemzetközi e-számla reformokkal, iratkozzon fel havi angol nyelvű, e-számlázási hírlevelünkre, kövesse be a Unifiedpost Group LinkedIn oldalát, vagy pár kattintással igényeljen ingyenes konzultációt, aminek keretében elbeszélgethet szakértő sales kollégáinkkal, akik válaszolnak felmerülő kérdéseire.

A Unifiedpost Hungary minősített Peppol hozzáférési pont. A Unifiedpost Group kötelékében több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen termékeink a multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási és küldési folyamatát automatizálják. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!  

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Ismerjen meg minket!

Ha fontos, hogy az e-számla szolgáltatója megbízható háttérrel rendelkezzen, akkor jó helyen jár. Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! A cikkben összefoglaljuk, hogy miért dolgozunk az automatizálásban, idővonalon bemutatjuk a fejlődésünket és nyíltan kommunikálunk a számainkról.

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.