Nemzetközi e-számlázási körkép, Németország

Szerző: | jan 10, 2024 | nemzetközi e-számlázás

nemzetközi-e-számlázás

Németország kötelező e-számlázás változások

Az Európai Bizottság „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomagja gyökeresen átalakítja a tagállamok számlázási és áfabevallási gyakorlatait. *Az „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomag (amit sokszor ÁFA irányelvnek, HÉA irányelvnek vagy ViDA javaslatcsomagnak is szoktak nevezni) célja az egyes tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása.

Ha megvalósul minden, amit az intézkedéscsomag magában foglal, akkor alapjaiban fogja átalakítani a tagállamok számlázását és áfabevallási rendszereit, eszközeit és követelményeit.

Németországban – számos európai tagállamhoz hasonlóan – jelenleg is vannak előírások a vállalkozások és a kormányzat közötti (B2G) e-számlázásra vonatkozó. Minden állami szervnek képesnek kell lennie elektronikus számlákat fogadni, és küldeni. A következő lépés kötelező jelleggel bevezetni az elektronikus számlázást a B2B szektor.

2023. november 17-én a német Bundestag jóváhagyta a növekedési lehetőségekről szóló törvényt (Wachstumschancengesetz), beleértve a kötelező B2B e-számlázásról szóló rendeletet. A törvény számos módosítást tartalmazott az eredetileg benyújtott változathoz képest.

Az ország B2B elektronikus számlázást szabályozó szándéka összhangban van a ViDA irányelvvel, de a piaci igényeket is figyelembe kívánja venni, így sok a kérdőjel a reformot illetően.

Tudta? A Unifiedpost Hungary nemzetközi e-számla szolgáltató. Segítünk az e-számlamegfelelésben, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen amiatt aggódnia melyik országban épp mi a jogszabályi követelmény. Emellett az elektronikus számla automatizációs megoldása beépül az elektronikus számla fogadó és az elektronikus számla küldő meglévő rendszerei közé, kiemeli a számla adatot és a kívánt formátumra alakítja, adatdúsítást és ellenőrzéseket végez, jóváhagyásra vagy javításra küldi az elektronikus számlát, mindezt gyorsan, 100% adatpontossággal és biztonsággal. A megoldás nem igényli a meglévő rendszerek, programok cseréjét. Így nincs költséges és időigényes fejlesztés sem. Rendszerünk képes bekérdezni a NAV rendszerébe, az onnan letöltött számlák adatait számlaképpel kiegészíteni, valamint az Ön ERP rendszere által feldolgozható formátumba konvertálni.

Melyik lesz a kötelező elektronikus számla szabvány?

Párbeszéd folyik arról, hogy kötelezővé tegyék az EN16931 szabványnak való megfelelést, vagy bármely más, a szállító és a vevő által elfogadott adatformátumot is engedélyezzenek, azzal a kikötéssel, hogy lehetővé kell tenni az adóhatósághoz online beküldendő számlaadatok helyes és teljes körű kivonását. Az adatokat az elektronikus számlából az EN-szabványnak megfelelő formátumban kell kinyerni.

Lesz -e újabb eltérés a kötelező e-számlázási dátumokban és mérföldkövekben?

2025. január 1. – Minden vállalkozásnak képesnek kell lennie az EN16931 szabvány szerinti e-számlák fogadására, mivel az e-számlák küldéséhez többé nem lesz szükség a vevő előzetes hozzájárulására.

2026. december 31. (korábban 2025. december 31.) – Az EN16931 szabványnak nem megfelelő formátumú papíralapú számlák és e-számlák továbbra is engedélyezettek, de csak a címzett hozzájárulásával küldhetők.

2027. január 1. (korábban 2026. január 1.) – B2B e-számla kibocsátási kötelezettség a 800 000 EUR vagy azt meghaladó árbevétellel rendelkező vállalkozások számára. Minden esetben az előző üzleti év üzleti adatait veszik alapul. A vállalkozások ettől az időponttól kezdve továbbra is használhatják az EDI-t.

2028. január 1. (korábban 2027. január 1.) – B2B e-számlázás kibocsátási kötelezettség minden vállalkozás számára. Az EDI továbbra is megengedett, feltéve, hogy az áfaadatok az EN16931 szabványban kivonatolhatók.

Mi lesz az EDI sorsa?

Az üzleti szektor aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy túl költséges a EN16931 szabványra való átállás. Emiatt lehetővé teszik, hogy a számlakibocsátók és a számla címzettjei kölcsönösen megállapodjanak eltérő strukturált elektronikus formátum használatáról – feltéve, hogy az pontosan kivonja az online számlaadat bejelentéshez az információkat.

A Unifiedpost Hungary minősített Peppol hozzáférési pont. A Unifiedpost Group kötelékében több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen termékeink a multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási és küldési folyamatát automatizálják. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!  

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Melyik e-számla szolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltató van a piacon, de nem mindegy hogyan választunk, pláne egy erősen variábilis piacon. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót.

Ismerjen meg minket!

Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! A cikkben összefoglaljuk, hogy miért dolgozunk az automatizálásban, idővonalon bemutatjuk a fejlődésünket és nyíltan kommunikálunk a számainkról. A csoport honlapját itt találja.

Korábbi cikk a német e-számlázással kapcsolatban

Németország lesz a következő uniós állam, amely kötelezővé teszi a B2B elektronikus számlázást?

Nemzetközi e-számlázás

Másik ország adóügyi megfelelési szabályaira kíváncsi? A cégcsoport honlapján találja az e-számla megfelelést országonként összeszedve.

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.