Mindent a GENA-ról, az elektronikus számlázás legfontosabb szakmai szervezetéről

Szerző: | jan 8, 2024 | elektronikus számlázás

gena az elektronikus számlázás szakmai érdekérvényesítő szervezete

Honnan ered a GENA?

A 2011-ben alapított GENA (Global Exchange Network Association) egy nonprofit szervezet, amelynek célja az elektronikus számlázás témájában a legjobb iparági gyakorlatok kidolgozása, és szakmai érdekérvényesítés a törvényi szabályozásban. A GENA eredetileg EESPA (Európai E-számlázási Szolgáltatók Szövetsége) néven jött létre. A szövetség 2023 második felében alakult át GENA-vá. A változás a szervezet uniósról globálisra nőtt jelentőségét hivatott kifejezni.

Mi a GENA szerepe az elektronikus számlázásban?

A GENA fontos szerepet játszik az e-számlázás terén. A szervezet segít a szabványok kialakításában és azok elfogadásában, valamint támogatja az e-számlázás terjedését az üzleti világban. A GENA tagjai között olyan vállalatok találhatók, amelyek számlázási szolgáltatásokat kínálnak, és aktívan részt vesznek az e-számlázás terjesztésében és fejlesztésében.

Miért fontos a cégeknek az elektronikus számlázás automatizálása?

A vállalkozások számára az elektronikus számlázásban a nehézséget elsősorban az okozza, hogy nagy mennyiségben kapnak különféle formátumokban és csatornákon elektronikus számlákat a beszállítóiktól, aminek a feldolgozása időigényes, költséges folyamat.

Emellett piaconként a jogszabályi környezet is eltérő. Országonként eltér, hogy milyen ügyletek esetén kötelező az elektronikus számlázás, kinek, hogyan és mikor kötelező az online számlaadat jelentési kötelezettség.

Azok a vállalkozások, amelyek nagy mennyiségű számlát küldenek és fogadnak, jelentős időt és költséget takarítanak meg, ha minden számlájuk egyetlen szabványosított formátumban érkezik be, és minden egyes országban megfelel az adózási előírásoknak. Ez lehetővé teszi a hatékony feldolgozást.

Tudta? A Unifiedpost Hungary elektronikus számla automatizációs megoldása beépül az elektronikus számla fogadó és az elektronikus számla küldő meglévő rendszerei közé, kiemeli a számla adatot és a kívánt formátumra alakítja, adatdúsítást és ellenőrzéseket végez, jóváhagyásra vagy javításra küldi az elektronikus számlát, mindezt gyorsan, 100% adatpontossággal és biztonsággal. A megoldás nem igényli a meglévő rendszerek, programok cseréjét. Így nincs költséges és időigényes fejlesztés sem. Rendszerünk képes bekérdezni a NAV rendszerébe, az onnan letöltött számlák adatait számlaképpel kiegészíteni, valamint az Ön ERP rendszere által feldolgozható formátumba konvertálni.

‍A GENA aktív megbeszéléseket folytat az elektronikus számlázással foglalkozó szervezetekkel az iparági problémák megértése, a lehetséges megoldások feltárása, és az interoperabilitási* előmozdítása érdekében. Biztosítja, hogy az elektronikus számlázásra vonatkozó jogszabályok tükrözzék az iparági igényeket. Olyan nem versenyző piacot kíván létrehozni, ahol a tagok készségesen együttműködnek a legjobb gyakorlatok kidolgozása és a közpolitika befolyásolása érdekében.

*Az interoperabilitás azt jelenti, hogy különböző rendszerek, eszközök vagy szoftverek képesek egymással kommunikálni és adatokat megosztani anélkül, hogy problémák vagy korlátozások merülnének fel. Ez fontos szerepet játszik a modern informatikai rendszerekben és az adatmegosztásban.

Miért bővült világszintűvé a GENA hatóköre?

A GENA tagokból és társult tagokból áll, köztük az Unifiedpost Groupból, ami egy globális hatókörrel rendelkező szervezet. A GENA az Unióban kezdte meg a tevékenységét, de mára egyértelművé vált, hogy az elektronikus számlázás szabályozásával nem elég az unión belül foglalkozni, hanem világszinten érdemes gondolkodni és lépéseket tenni a hatékony folyamatok, átlátható szabályozások irányába.

A GENA irányítása és szervezeti egységei

A GENA irányító szervezete az elnökből és az alelnökökből, a főtitkárból, a végrehajtó bizottságból és különböző munkacsoportokból áll. A szövetség proaktívan törekszik a tagok érdekeinek megértésére és a piaci igények felmérésére.

Interoperabilitási munkacsoport

Az egyik legfontosabb munkacsoport az Interoperabilitási munkacsoport. Az interoperabilitási a rendszerek és szoftverek azon képessége, hogy egyedi információkat cseréljenek és értsenek meg. Ez azt jelenti, hogy formátumtól függetlenül az eladók és a vevők érthető és megfelelő e-számlákat oszthatnak meg egymással interoperábilis szolgáltatóik segítségével. ‍Ennek támogatására az interoperabilitási munkacsoport részletes javaslatokat készít a GENA keretrendszerek, megállapodások, összetevők és eszközök fejlesztésére és karbantartására. A GENA által meghatározott legújabb szabvány az EIN.

Közpolitikai és megfelelőségi munkacsoport

A munkacsoport aktívan részt vesz az elektronikus számlázásban érdekelt felek fórumain, és együttműködik az elektronikus számlázási, megfelelési kérdésekkel kapcsolatban a politikai döntéshozókkal, továbbá a közpolitikai területek döntéshozóival, hogy elősegítse a legjobb gyakorlatok és az optimális megoldások megvalósulását.

Emellett a munkacsoport összekötő és irányító szerepet tölt be a szakpolitikai vitákban, és hozzájárul a globális szakpolitikák megalkotásához.

A munkacsoport további fókuszpontjai közé tartozik a folyamatos tranzakcióellenőrzés (CTC); a tagok tájékoztatása a CTC fejleményekről és hozzájárulás a jó gyakorlatok elterjesztéséhez. Támogatják és informálják a vállalkozásokat. Rendszeresen elkészítik a szakpolitikai álláspontok összefoglalóját.

A GENA lehetőséget biztosít az üzleti hálózatépítésre, valamint pénzügyi, technológiai és elektronikus adatcsere (EDI) szolgáltatásokat is megismerteti a piaccal. A több mint 100 taggal rendelkező GENA-nak köszönhetően az elektronikus számlázás (e-számlázás) európai fejlődése és hatékonysága jelentős fejlődésen ment keresztül. Ugyanakkor mivel már nem csak uniós, hanem világszinten is sok a változás az elektronikus számlázás szabályozásában, megvalósításában, így a szervezet hatókörét muszáj volt kibővíteni.

A GENA jelentése szerint a tagjai évi kétmilliárd elektronikus számlát dolgoznak fel. Ebből legalább kétszázmillió tranzakciót a tagok közötti interoperabilitási szolgáltatások segítségével cserélnek ki.

A GENA és a Peppol

A GENA elektronikus számla érdekvédelmi szervezet mellett az Open Peppol a másik világszinten fontos elektronikus számlázási folyamatokat befolyásoló szervezet.

Az Open Peppol a nemzetközi nonprofit szervezet, amely a PEPPOL-szabvány kidolgozásáért és terjesztéséért felelős Európában és a világ más részein egyaránt. Léteznek Peppol hatóságok, amiknek a feladata a Peppol hálózati pontok szakmai ellenőrzése, annak biztosítása, hogy a Peppol hálózati pontok megfelelnek a szakmai követelményeknek, és lokális szinten jogosultak piacra szabott követelményeket meghatározni a PEPPOL-dokumentumok kialakítására és tartalmára vonatkozóan.

A PEPPOL a közszféra felé történő számlaküldés egyik módja (B2G). Emellett egy rendkívül biztonságos, nemzetközi hálózat, amely lehetővé teszi, hogy állami és magánvállalatok az üzleti szempontból kritikus fontosságú elektronikus dokumentumaikat a Peppol hálózaton belül biztonságosan küldjék és fogadják.

A GENA és a Peppol együttműködve, közösen hozták létre a Globális Interoperabilitási Keretrendszert. Ez egy olyan keretrendszer, ami biztosítja a vállalkozások és kormányok számára az átjárhatóságot , így azok könnyen és automatizáltan kicserélhetik egymás között az ellátási lánc dokumentumait és információit.

A szervezetek egy ideje kutatják egy közös hálózat használatának lehetőségét a B2B és B2G tranzakciók esetében. Egyetlen közös szabvány használatát tervezik, ami az EIN szabvány és a Peppol szabvány „összevonásával jönne létre.

A második nagy vitapont a decentralizált CTC és Exchange elektronikus számla modell, vagy DCTCE modell közös, világszintű népszerűsítése az adóhatóságok számára.

GENA és a Unifiedpost Group

A GENA teljes jogú tagjaként mi, az Unifiedpost Groupnál azon dolgozunk, hogy javítsuk szolgáltatásainkat és lehetőségeinket a globális e-számlázási iparágon belül. Ezáltal jobb szolgáltatást és zökkenőmentes megoldásokat tudunk nyújtani ügyfeleink számára. Olyan szolgáltatásokat és megoldásokat, amelyek megfelelnek az előírásoknak, tükrözik az aktuális jogszabályokat és a legújabb piaci trendeket.

Bizonytalan abban, hogy melyik e-számlázási megoldás a megfelelő a vállalkozásának? Töltse ki az űrlapot, és kollégánk visszahívja önt, hogy átfogó tájékoztatást adjon az automatizált elektronikus számlázási megoldásainkról.

A Unifiedpost Hungary minősített Peppol hozzáférési pont. A Unifiedpost Group kötelékében több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen termékeink a multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási és küldési folyamatát automatizálják. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!  

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Melyik e-számla szolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltató van a piacon, de nem mindegy hogyan választunk, pláne egy erősen variábilis piacon. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót.

Ismerjen meg minket!

Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! A cikkben összefoglaljuk, hogy miért dolgozunk az automatizálásban, idővonalon bemutatjuk a fejlődésünket és nyíltan kommunikálunk a számainkról. A csoport honlapját itt találja.

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.