Az e-számlázás evolúciója

Szerző: | dec 1, 2022 | e-számlázás

#eszamla #unifiedpost #dokumentumkuldes #dokumentumfogadas

A Unifiedpost Hungary megvalósítja a vállalkozásoknál a nagy mennyiségű e-számla és e-dokumentum küldését–fogadását, dokumentum formátumtól és csatornától függetlenül.

Számlázás az Ókorban

A számlázás több ezeréves történelme Mezopotámiaban kezdődött, a mai Irak, Kuvait, valamint Szíria és Törökország egyes területein. A mezopotámiai kereskedők hitellevélként agyagtáblákat használtak. Az 1500-as évektől az 1700-as évekig a számlákat papírra írták le, de nem a mai formában és tartalommal. Sokkal inkább levélre hasonlítottak ezek a korai számlák.

Számlázás az ipari forradalom idején

A 18. század végén, a kezdődő ipari forradalom megsokszorozta a tranzakciók számát és ez a gyorsaság megkívánta a kifinomultabb számlaformák létrehozását. Rendszert vittek a számlázásba. A dokumentumok tartalma kezdett hasonlítani a ma használatos számlákhoz. Szerepelt rajtuk a vevő és az eladó adata, a kiállítás dátuma, az áruk, a mennyiség és az egységárak felsorolása. Az 1900-as évek elején egyre több cég modernizált. Nyomdagépet vásároltak és elkezdték a számlákat logóval nyomtatni. Más cégek írógépeket használtak a számlák kiállításához.

Az e-számlázás evolúciója agyagtáblától a modern e-számlázásig

Az e-számlázás kezdete

Az e-számlázás, azaz az elektronikus számlázás az 1960-as években kezdődött, amikor kifejlesztették az első EDI (elektronikus adatcsere) rendszert. Az EDI-rendszerek összekapcsolják a vállalatokat és kereskedelmi partnereiket, lehetővé téve mindkét fél számára a dokumentumok, például számlák és a megrendelők továbbítását. Akkoriban persze ez is kezdetleges volt. A számlákat még ki kellett nyomtatni és elpostázni. De a munkára fordított idő és az adatok begépelése némileg csökkent.

Az 1970-es években az IBM kereskedelmi forgalomba helyezett 3800 lézernyomtatót, amik lehetővé tették a és nagy mennyiségű nyomtatást, így tovább egyszerűsítették a számlák készítését.

Az e-számlázás napjainkban

Az 1990-es évektől kezdődően egyre több vállalat kezdett számlázó webalkalmazásokat használni, amelyek EDI-fájlok feltöltésére szolgáltak, és kompatibilisek voltak a PDF, CSV és XML formátumokkal. A kényelem és a kötelező dokumentummegőrzés miatt elterjedt a különféle e-számla rendszerek használata. A modern e-számlázási rendszerek lehetővé teszik az elektronikus számlázást. Az elektronikus számlázás (vagy „e-számla”) számlázási bizonylat elektronikus cseréje a szállító és a vevő között. Strukturált elektronikus formátumban történő küldés és fogadás esetén a számla automatikusan feldolgozható, hagyományos papírmunka nélkül.

Míg a koncepció nagyjából ugyanaz az egész világon, a jogi követelmények országonként eltérőek. A formátumok, a csatornák, az eljárások és a helyi e-számlázási szabályok is változatosak. Van, ahol szigorúbb a szabályozás, és van, ahol enyhébb. Az utóbbi piacokon dinamikusan változnak az elvárások. Ez nagy kihívást jelent a nemzetközi porondon tevékenykedő vállalkozások számára. Ennélfogva a Unifiedpost nemzetközi csapata rendszeresen webináriumokat szervez, hogy bemutassa a nemzetközi adóügyi digitalizációs folyamatokat.

E-számlázási szabványok

Az európai szabvány

Az Európai Bizottság és az EU-tagok európai szabványt vezettek be a B2G (Business-to-Government) és G2G (Government-to-Government) tranzakciókhoz kapcsolódó e-számlázásra. Ez a 2014/55/EU európai irányelv szabályozza. Az európai szabvány egy szemantikai adatmodell, amely felsorolja azokat a szükséges elemeket, amelyeket egy e-számlának tartalmaznia kell ahhoz, hogy jogi- és adóügyi szempontból is megfeleljen a követelményeknek. Ez az adatmodell technológiasemleges, két XML formátuma az UBL és CII.

A Peppol szabvány

A Peppol, azaz a Pán-Európai Online Közbeszerzési felület egy nemzetközi hálózat, amely lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy biztonságosan cseréljenek dokumentumokat és adatokat más regisztrált felhasználókkal. A vállalkozások egy hozzáférési ponton keresztül csatlakoznak a Peppol hálózathoz, és minden e-számlát a Peppol keretrendszerben dolgoznak fel. Jelenleg körülbelül 200 hitelesített hozzáférési pont-szolgáltató működik nemzetközi szinten. A Unifiedpost Peppol hozzáférési pont, azaz Peppol rajtunk keresztül bármely vállalat csatlalkozhat a Peppol hálózathoz.

Az EDIFACT szabvány

Az EDIFACT az „Adminisztrációs, Kereskedelmi és Szállítási Elektronikus Adatcsere” rövidítése. Ez egy globális szabályrendszer, amelyet 1986-ban fejlesztettek ki két vagy több üzleti partner közötti, EDI-n keresztül történő, vállalatok közötti elektronikus adatcserére. Az EDIFACT-ot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) határozta meg, és széles körben használják Európában. A szabvány meghatározza a megfelelő e-számlázáshoz szükséges cím típusát, formátumát és infrastruktúráját.

Országspecifikus szabványok

Egyes országok saját követelményeiknek megfelelően speciális szabványokat alkalmaznak. Például Olaszországban a FatturaPA, ami egy XML számlázási formátum. 2019. január 1. óta az üzleti számlák túlnyomó többségét az Olasz Adóhivatal e-számlázó platformjára, a Sistema di Interscambio-ra (SdI) kell benyújtani. Ez segít az olasz kormánynak az egész országban nyomon követni az e-számlákat.

Az e-számlázás működéséhez három kulcsfontosságú dologra is szükség van

1. E-számlázási azonosító

Először is, minden e-számlázásban részt vevő félnek saját e-számlázási azonosítóval kell rendelkeznie. Az e-számlázási azonosító országonként és szolgáltatóként változhat. Például szabványos e-mail cím vagy egyéb egyedi azonosító szám.

2. Formátumok

Az e-számlázási formátumokat gyakran az egyes országok határozzák meg. Egy elterjedt európai formátum az XML, amelyet minden ország úgy alakított át, hogy országspecifikus információkat tartalmazzon, mint például adószám, globális helyszám (GLN) – egy 13 jegyű szám, amely globálisan egyedileg azonosít, vagy a Data Universal Numbering System (DUNS) – a Dun & Bradstreet által kiadott 9 jegyű számsor.

3. Infrastruktúra

Az e-számlák cseréjére általában háromféle infrastruktúra létezik. 2 szereplős modell – egy egyszerű, P2P (peer-to-peer) modell, amelyben a szállító és a vevő elektronikus dokumentumokat cserél EDI vagy XML fájlok használatával. A 3 szereplős modell – a szállító és a vevő ugyanazt a harmadik féltől származó szolgáltatást használja a dokumentumok cseréjéhez. A külső szolgáltató használhatja a felhőalapú vagy e-számlázó szoftvert. Továbbá a 4 szereplős modell – mind a szállító, mind a vevő különböző szolgáltatókat használ elektronikus dokumentumaik feldolgozásához. Itt a két szolgáltató együtt dolgozik, hogy a vállalkozásokat és szervezeteket összekötő nemzetközi hálózaton keresztül valósítsa meg az e-számla küldés-fogadást.

A megfelelő e-számlázó szoftver/szolgáltató kiválasztása

Mivel nincs egyedülálló globális e-számlázási formátum, előnyös olyan e-számlázó szoftvert és szolgáltatót választani, amely automatikusan konvertálja az adatokat, és minden formátumot támogat.

Egy megbízható szolgáltatónak csatlakoznia kell a nemzetközi hálózatokhoz, hogy biztosítsa az adómegfelelést számos országban, eltérő szabványokkal. Érdemes olyan szolgáltatóban gondolkodni, aki nem csak az e-számlázás, hanem az e-dokumentum küldésben is bizonyított.

Jó, ha van folyamatosan rendelkezésre álló magyar és angol nyelven is helytálló háttértámogató csapat. Érdemes megnézni a honlapján a referenciákat, és azt is, hogy mióta tevékenykedik a piacon. Egy megbízható, stabil nemzetközi háttérrel rendelkező szolgáltató mindig jobb választás.

Unifiedpost Group bemutatása

A Unifiedpost Groupot 2001-ben Belgiumban alapították. Mostanra 32 országban 1400 főnél több munkavállalója van. Engedéllyel rendelkező pénzügyi szolgáltató és a SWIFT tagja.

2500 felett van a termékeinket használó nagyvállalatok és kormányzati szervek száma, továbbá 1 milliónál is több KKV is velünk dolgozik. A digitális felhasználóink száma meghaladja az 5 milliót. Éves szinten 500 milliónál is több e-számla és dokumentum automatikus küldésében-fogadásában segítünk.

A Unifiedpost Group ügyfelei az egyik legnagyobb üzleti háló, a Crossnet előnyeit élvezik. A hálózatban és azon kívül is vannak vállalkozások, szervezetek, klaszterek, akik biztonságos környezetben kezelhetik, küldhetik és fogadhatják a dokumentumaikat. EESPA, Európai E-számlázási Szolgáltatók Szövetség tagja és Peppol-hálózat hozzáférési pont is vagyunk. Mindezeken túl a csoport által szervezett angol nyelvű webinárokkal, cikkekkel segítünk a vállalkozásoknak a nemzetközi adóügyi digitalizáció ingoványos talaján eligazodni.

Archiválással támogatjuk a vállalkozásokat, hogy be tudják tartani a jogszabályi környezet által szabott dokumentummegőrzési kötelezettségüket. Sokan választják a gyors, hatékony, automatizált digitális e-számlázási megoldásainkat. A Connecting Businesses szlogenünk a Crossnet hálózatra utal.

A csoport tagja a Unifiedpost Hungary megvalósítja a vállalkozásoknál a nagy mennyiségű e-számla és e-dokumentum küldését–fogadását, dokumentum formátumtól és csatornától függetlenül.

Váltson automatizált digitális megoldásra!

Kérdezze a sales csapatunkat, akik készséggel állnak rendelkezésére!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlaküldés | e-számlaküldés, tömeges dokumentumküldés
Számlafogadás | e-számlafogadás, tömeges dokumentumfogadás
Digitális faktoring | mobilról intézhető, rugalmas, gyors

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.