Online számla adatszolgáltatás 2024-ben itthon és külföldön

Szerző: | szept 5, 2024 | online számla adatszolgáltatás

#elektronikusszámlázás unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #automatizálás #beszállítóiszámla #peppol #globális #adómegfelelés

Online számla adatszolgáltatás kötelezettség itthon és külföldön 2024-ben

Miről szól ez a cikk?

A számla adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé egy fontos téma minden vállalkozó számára. Sokan nem gondolják, hoyg nem csak itthon, hanem külföldön is riportálni, eltérő szabályok szerint. 2021. január 4-től ugyanis kötelező minden kiállított számlára vonatkozóan adatot szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. Nézzük meg részletesen, hogy mit is jelent 2024-ben a számla adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé!

Mi az az online számla adatszolgáltatás?

Az online számla adatszolgáltatás A számla adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé azt jelenti, hogy minden számlát, amelyet vállalkozásunk kiállít, akár magánszemély, akár másik vállalkozás részére, el kell juttatnunk elektronikus úton a NAV-hoz.

A számla adatszolgáltatási kötelezettség a NAV felé tehát kötelező minden vállalkozás számára, függetlenül attól, hogy milyen számlázó megoldást használ. Az online számla adatszolgáltatás automatizálja az adatbevitelt és csökkenti a hibalehetőségeket, emellett nem jelentékeny mértékben csökkentette az áfarést.

Kinek kell teljesíteni a számla adatszolgáltatási kötelezettséget a NAV felé?

2021. január 4-től minden vállalkozásnak, amely számlákat állít ki, függetlenül a számlázó megoldástól.

Adatszolgáltatási kötelezettség a külföldi számlázásban

A globális piacokon való aktív részvétel, akár egyetlen ügylet esetén is szükségessé teszi a külföldi számlázást. A vállalkozásoknak külföldön is meg kell felelniük a szükséges előírásoknak, hogy zavartalanul működhessenek. Piaconként eltérően szabályozzák a formátumokat, valamint azt, hogy hova és hogyan kell teljesíteni a számla adatszolgáltatási kötelezettséget, és azt is, hogy B2B, B2G vagy akár cégméret szerint melyik piaci szereplőre milyen kötelezettség vonatkozik.

Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a vállalkozások megfeleljenek az adott ország specifikus előírásainak. A különböző országok eltérő jogszabályai és követelményei miatt a külföldi számlázás során a vállalkozásoknak alaposan tájékozódniuk kell a helyi szabályozásokról.

Az elektronikus számlázás szabályainak változása

Milyen gyakran változnak az elektronikus számlázást érintő szabályok? Rendkívül gyakran. A jogszabályi környezet folyamatosan fejlődik, és a vállalkozásoknak naprakészen kell követniük a változásokat, hogy elkerüljék a büntetéseket és a jogi problémákat. A nemzetközi kereskedelemben való részvétel során a vállalkozásoknak figyelembe kell venniük a különböző országok eltérő követelményeit, amelyek befolyásolják a számlázási folyamatokat. Ráadásul egyre-másra lépnek életbe újabb és újabb változások az elektronikus számlázásban szerte a világban. Egy- egy nagyobb reform akár a számla kötelező tartalmi elemeit is módosíthatja, de az szinte biztos, hogy minden mást is gyökeresen megváltoztat azon a piacon, ahol elindul.

Sokan ismerik a ViDA nevet. A ViDA szabályozás jelentős változást hoz a külföldi elektronikus számlázásba. Kiemelt célunk, hogy tájékoztassuk a piaci szereplőket a külföldi e-számlareformokról, számlázási megoldásokról, és természetesen a ViDA fejleményekről. Nyomon követjük, és könnyen feldolgozható tartalmakba foglaljuk a számlázási kötelezettségeket, reformokat.

Rendszeresen ütemtervet és útmutatót készítünk a piaci változásokról. Ha nemzetközi porondon is tevékenykedik a vállalkozása, akkor javasoljuk, hogy iratkozzon fel a globális e-számla megfeleléssel foglalkozó, angol nyelvű tematikus hírlevelünkre.

Miért fontos a külföldre számlázás szabályainak betartása?

Külföldi számlázási előírásoknak való megfelelés nélkül súlyos büntetéseket kockáztat a vállalkozás, beleértve a bírságokat és a jogi komplikációkat. Ezért elengedhetetlen, hogy a cégek minden tranzakció során megfeleljenek a helyi szabályoknak és rendeleteknek. A külföldre számlázás szabályairól egy hosszabb cikkünk is született, amit érdemes elolvasni.

A Unifiedpost Hungary minősített Peppol hozzáférési pont. A Unifiedpost Group kötelékében több mint 60 országban biztosítjuknemzetközi e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen termékeink a multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges elektronikus számla fogadási és küldési folyamatát automatizálják. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki a honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!  

Milyen gyakran változnak az elektronikus számlázást érintő szabályok?

Rendkívül gyakran. Ennélfogva rendszeresen összeállítunk egy átfogó angol nyelvű szakmai Globális adómegfelelési útmutatót, amit innen lehet letölteni, és negyedévente egy magyar nyelvű Nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amit pedig itt érhető el.

PEPPOL rendszer

Gyakran előfordul bizonyos piacokon, bizonyos ügyletek esetén, hogy egy vállalkozás csak és kizárólag Peppol hálózaton keresztül küldhet számlát, dokumentumot. A PEPPOL (Pan-European Public Procurement On-Line) rendszer egy olyan megoldás, amely megkönnyíti a nemzetközi számlázást és az adatszolgáltatást. A PEPPOL lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy egységes formátumban küldjék el számláikat a különböző országokba egy rendkívül biztonságos rendszeren keresztül. Hol használnak Peppol hálózatot B2G ügyletek esetén? Ezt is megtudhatja a 9 tény a Peppol számlázásról, című cikkünkből.

Összefoglalva

Az online számla adatszolgáltatás 2024-ben nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi kereskedelem szempontjából is kulcsfontosságú. Piacspecifikus, hogy hol hogyan kell végrehajtani. A nemzetközi e-számla megfelelési szolgáltatásunkkal olyan cégeknek segítünk, amik külföldre számláznak. A megfelelési szolgáltatásunk használata és a PEPPOL rendszer integrálása segíthet a vállalkozásoknak abban, hogy megfeleljenek a különböző országok előírásainak, miközben minimalizálják a bonyolultságot és a hibalehetőségeket. A folyamatosan változó jogszabályi környezetben a vállalkozásoknak elengedhetetlen, hogy naprakészen kövessék a szabályozásokat, hogy sikeresen működhessenek a globális piacon.

Nemzetközi e-számla szolgáltatóval biztonságban van

Csak olyan e-számla szolgáltatóval érdemes együttműködni, amelyik tapasztalattal rendelkezik a globális elektronikus számlázásban és van nemzetközi e-számla megfelelési szolgáltatása. Miért érdemes erre figyelni? Mert a nemzetközi szabályozások gyorsan változnak és az a cég, amelyik betartja őket, az

  • elkerülheti a bírságokat
  • elkerülheti a felesleges munkát
  • csökkentheti a költségeit

A Unifiedpost Group nemzetközi e-számlaszolgáltató, így ismeri az e-számla reformokat. Szakértő nemzetközi csapatunk folyamatosan monitorozza az adózási és számlázási szabályozások változásait. Sok országban lokális irodával rendelkezünk, és tagja vagyunk a legnagyobb globális e-számla szervezeteknek (például GENA tagok is vagyunk). Velünk úgy tudja automatizálni az e-számla és e-dokumentum küldését-fogadását, hogy igény esetén a globális jogszabályi megfelelést is biztosítjuk. Bátran növekedhet a cég. Lépjen piacra a Unifiedpost Group vezető megoldásaival!

Tudta?

A Unifiedpost Hungary nemzetközi e-számla szolgáltató és Peppol hozzáférési pont. Segítünk az e-számla megfelelésben, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen amiatt aggódnia melyik országban épp mi a jogszabályi követelmény. Az elektronikus számla automatizációs megoldásunk beépül az elektronikus számla fogadó és az elektronikus számla küldő meglévő rendszerei közé, kiemeli a számla adatot, és a kívánt formátumra alakítja, adatdúsítást és ellenőrzéseket végez, jóváhagyásra vagy javításra küldi az elektronikus számlát, mindezt gyorsan, 100% adatpontossággal és biztonsággal. A megoldás nem igényli a meglévő rendszerek, programok cseréjét. Így nincs költséges és időigényes fejlesztés sem. Rendszerünk képes bekérdezni a NAV rendszerébe, az onnan letöltött számlák adatait számlaképpel kiegészíteni, valamint az Ön ERP rendszere által feldolgozható formátumba konvertálni.

Jelentkezzen ingyenes konzultációra!

A sales csapatunk ingyenes konzultáció keretében válaszol a kérdéseire. Töltse ki az honlapon található űrlapotés visszahívjuk Önt!

Globális számlázási tartalmaink

Számos formában feldolgozzuk az Áfa a digitális korban szabályozáson túl a jelenleg zajló és a várható elektronikus számla reformokat és a nemzetközi adómegfelelés témakörét. Talán a téma száraz, viszont nagyon is fontos a piaci szereplők számára, hogy naprakészek maradjanak a területen, ennélfogva könnyen fogyasztható tartalmakba foglaljuk a tudnivalókat angol és magyar nyelven, hogy a multikulturális vállalkozások számára is segítséget tájékoztatást nyújtsunk.

Peppol hozzáférési pont | rajtunk keresztül csatlakozhat a Peppol hálózathoz
Compliance Pulse Podcast | angol nyelvű beszélgetés az aktuális változásokról
Globális e-számla kereső | digitális térkép, amiben országok szerint kereshet
Nemzetközi e-számlázási ütemterv | rövid, átfogó képet ad a globális e-számlázási reformokról
Nemzetközi e-számlázási útmutató | e-számlázás a világban, országonként
Ingyenes konzultáció | jelentkezzen az űrlapon, és sales csapatunk visszahívja!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

E-számla fogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
E-számla küldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Melyik e-számla szolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltatóvan a piacon, de nem mindegy hogyan választunk, pláne egy erősen variábilis piacon. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót. Egyet pedig arról, hogy mit érdemes figyelembe venni, ha Peppol szolgáltató pontot választunk.

Ismerjen meg minket!

Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! A cikkben összefoglaljuk, hogy miért dolgozunk az automatizálásban, idővonalon bemutatjuk a fejlődésünket.

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

További cikkek

Mi az EN 16931 elektronikus számlázási szabvány?

Mi az EN 16931 elektronikus számlázási szabvány?

Az EN 16931 elektronikus számlázási szabvány kulcsfontosságú szerepet játszik az üzleti folyamatok digitalizálásában. Ebben a cikkben bemutatjuk a szabvány alapjait, előnyeit és gyakorlati alkalmazását.

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.