A Peppol hálózatban rejlő lehetőségek kiaknázása

Szerző: | febr 2, 2023 | trend

#peppol #eszamla #unifiedposthungary #dokumentumkuldes #dokumentumfogadas

Mit jelen a Peppol? Hogyan működik a Peppol hálózat? Mi az a Peppol hozzáférési pont? Mik az előnyei a Peppol használatának? Hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Peppol hálózat használatából anélkül, hogy költséges, rizikós, időrabló fejlesztésbe kellene fognia?

peppol

Mit jelent a Peppol?

A Peppol egy páneurópai közbeszerzési online hálózat, amely lehetővé teszi az e-számlák biztonságos és zökkenőmentes küldését-fogadását vállalkozások és az állami szervezetek között. Közös infrastruktúrán működik, és szabványosított folyamatokat használ, megkönnyítve a vállalkozások számára a részvételt, és a kapcsolattartást ügyfeleikkel, beszállítóikkal és más kereskedelmi partnereikkel.

A Peppol rendkívül biztonságos így lehetővé teszi, hogy a használatával kritikus fontosságú, elektronikus dokumentumokat cseréljenek üzleti partnerek.

A PEPPOL-t uniós szabványként fejlesztették ki. Ennek eredményeként a hálózatban részt vevő vállalkozások többsége európai székhelyű. Azonban nem csak európaiak fogadták el a Peppol szabványt, hanem a világ számos pontján található vállalatok is. Ennélfogva ez egy globális szabvány, amely világszerte megkönnyíti az elektronikus tranzakciók lebonyolítását.

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadási termékünk nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadását automatizálja, a számlaküldési termékünk az e-számla küldést. Emellett számos integrált megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez.

Hogyan működik a Peppol hálózat?

A Peppol hálózat úgy működik, hogy a Peppol hozzáférési pontokon keresztül összekapcsolja a vállalkozásokat és a közintézményeket. A beszállítók a Peppol-hálózaton keresztül küldik el a számlákat ügyfeleiknek, amely szabványosított folyamatok és közös infrastruktúra segítségével biztonságosan továbbítja a számlákat a címzettnek. A címzett ezután a saját hozzáférési pontján keresztül fogadhatja a számlát, ami megkönnyíti a beérkező számlák kezelését és nyomon követését.

Mi az a Peppol hozzáférési pont?

A Peppol hozzáférési pont olyan szervezet, amely a vállalatokat a nemzetközi Peppol hálózathoz kapcsolja. Ennek érdekében egy Peppol hozzáférési pontnak lehetősége van arra, hogy úgynevezett Peppol ID-kat adjon felhasználóinak. A felhasználók ezekkel az egyedi azonosítókkal férhetnek hozzá a nemzetközi e-számlázási hálózathoz, a Peppol hálózathoz.

Világszerte több mint 300 tanúsított hozzáférési pont létezik. Ezek együtt biztonságos globális hálózatot alkotnak, és lehetővé teszik a Peppol hálózat használatát.

Amikor a feladó elküldi a számlát, a hozzáférési pont gondoskodik a számla továbbításáról a címzett fél Peppol hozzáférési pontjához. A címzett Peppol hozzáférési pontja ezután továbbítja a számlát a címzettnek.

Minden Peppol hozzáférési pont az EU által meghatározott műszaki szabványoknak és szolgáltatási előírásoknak megfelelően nyújtja a szolgáltatásait. Ezt egy erre szakosodott hivatal rendszeresen ellenőrzi is.

Mi az a Peppol e-számlázási szabvány?

Az e-számlázási szabványok világ szinten, országonként jelentős mértékben eltérnek, kihívás elé állítva ezzel az üzleti szereplőket. Gondoljunk csak olyan nemzetközi e-számlázási szabványokra, mint Svédországban a Svefaktura, Norvégiában az EHF, Dániában a NemHandel.

Azzal a szándékkal, hogy áttekinthetőbb és egyszerűbb legyen a helyzet, 2020. április 18-tól kötelezővé tették az EU összes közintézményének és hatóságának, hogy kizárólag PEPPOL-számlákat és nemzeti szabványok alapján kiállított e-számlákat fogadjanak be.

Csak e-számlázásra használható a Peppol?

A számlák küldésén felül a Peppol hálózat használható egyéb üzleti dokumentumok, például elektronikus megrendelések, megrendelés-visszaigazolások, árukatalógusok, szállítási dokumentumok cseréjére is.

Mi a Peppol keretrendszer?

A PEPPOL-keretrendszer technikai szabványok és protokollok összessége, amelyek meghatározzák az elektronikus számlák szerkezetét és formátumát, valamint a számlák biztonságos továbbításának és fogadásának módját, így megkönnyítik a Peppol hálózaton keresztül történő e-számla küldést-fogadást.

Mik az előnyei a Peppol használatának?

  • A Peppol egy pontosabb és biztonságosabb, zárt rendszer
  • A Peppol használatával könnyebb megfelelni az előírásoknak, szabályozásoknak
  • A Peppol hálózaton keresztül a számlázási folyamat gyorsabb
  • A Peppol használata egyszerűbb, és csökkenti a késedelmes fizetések és az elveszett számlák kockázatát is
  • A Peppol hálózat használata kötelező, ha költségvetési szervnek számláz egy vállalat

A Peppol hálózat működése

A vállalatoknak amelyek a Peppol hálózatot szeretnék használni és azon keresztül dokumentumokat cserélni lehetőségük van saját hozzáférési pontot létrehozni. Ezt a legritkább eseben teszik, mivel ez egy időigényes, bonyolult, folyamatos minősítési követelményeknek való megfelelést igénylő tevékenység, amivel foglalkozni kell. Költséges és emberi erőforrást igényel. Így a vállalkozások tanúsított Peppol-hozzáférési ponthoz fordulnak. A Peppol hozzáférési pont olyan szervezet vagy szolgáltató, amely a vállalatokat a nemzetközi Peppol-hálózathoz kapcsolja.

Amikor egy vállalat felkeres egy Peppol hozzáférési pontot, a, hozzáférési pont egyedi Peppol ID-t rendel a felhasználóhoz. Az egyedi azonosító segít küldőnek és fogadónak egyaránt a beazonosításban. A vállalkozás hozzáférhet a Peppol adattáron keresztül az összes többi Peppol-felhasználóhoz, és lehetősége van a kapcsolatfelvételre.

A Peppol adattár egy ingyenesen böngészhető, nyílt forráskódú szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtalálják és azonosítsák egymást. A felhasználók egy vagy több keresőkifejezéssel kereshetnek az adattárban. Szűrőlehetőségek például a cégnév, a Peppol azonosító, az ország, a Peppol dokumentum küldő-fogadó képesség, a weboldal, a kapcsolati információk, vagy a regisztráció dátuma.

Hogyan kezeli a Peppol a dokumentumokat?

A dokumentumok Peppolon keresztül történő átvitelének folyamata a négy sarokmodell segítségével magyarázható el. A négy sarokmodell elemei a dokumentum feladó, a címzett és a feladó no meg a címzett Peppol hozzáférési pontjai.

A Peppol az XML és az AS4 formátumokat fogadja el elektronikus számlák cseréjére. Ha a számla nem XML vagy AS4 formátumban van, akkor a Peppol rendszerbe való beküldés előtt át kell alakítani a megfelelő formátumba. Az átalakítást a Unifiedpost elvégzi. Az átalakítás során a számla információi megtartásra kerülnek, így a számla tartalma nem változik meg.

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet a Peppol hálózat használatából anélkül, hogy költséges, rizikós, időrabló fejlesztésbe kellene fognia?

Az egyszerűséget, biztonságot és hatékonyságot kínáló Peppol előnyeit könnyen kiaknázhatja.

Minősített Peppol hozzáférési pontként az Unifiedpost Group nem csak a hálózathoz való hozzáférést biztosítja Önnek, hanem a Collect és Channel termékeinkkel az e-számláit, dokumentumait is a megfelelő formátumra alakítjuk, kérésre adatdúsítást, ellenőrzéseket végzünk, mindezt egyetlen hibamentes folyamatban.

Váltson automatizált digitális megoldásra!

Kérdezze a sales csapatunkat, akik készséggel állnak rendelkezésére!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk


Hogyan dolgozunk? Ebben a cikkben kiderül.
Modern dokumentumkezelés rövid videó.

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.