Automatizált e-ÁFA bevallás, az elektronikus számlázás jövője

Szerző: | márc 10, 2023 | e-ÁFA bevallás, e-számla

#eszamla # eafa #eafabevallás #unifiedposthungary #elektronikusszamla #dokumentumkuldes #dokumentumfogadas

A cikk bemutatja, a legújabb adózási technológiai fejlesztést, az e-ÁFA bevallás rendszert, ami az elektronikus számlázás jövőjét is meghatározza.

Mi a jelentősége az e-ÁFA bevallás rendszernek?

Sok más országgal ellentétben a magyar adózási rendszer az áfahiány csökkentésében élen jár. Az áfahiány a várható áfabevétel és a ténylegesen beszedett összeg közötti különbség. Globálisan ez az összeg meghaladja a 500 milliárd eurót, így érthető, hogy a kormányok célja világszerte a hatalmas áfahiány csökkentése, amit az adózás digitalizációjával kívánnak megvalósítani.

Magyarországon először az online pénztárgépeket vezették be, majd az onlineadatszolgáltatást. Mindkét lépés nagymértékben csökkentette az adóelkerülést és megkönnyítette az adóhatóság ellenőrzési munkáját.  2022-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban NAV) elérhetővé tette a GitHub fejlesztői platformon az e-ÁFA M2M kapcsolat XSD-sématerveit és az M2M e-ÁFA bevallás rendszer dokumentációját. Véleményezést kértek kaptak is.

Az Európai Bizottság „Áfa a digitális korban” elnevezésű intézkedéscsomagjának elfogadásával, azzal összhangban, jön az újabb adózási technológiai fejlődés Magyarországra, az e-ÁFA bevallás rendszer (M2M).

Mikor vezetik be az e-ÁFA bevallás rendszert?

Az e-ÁFA bevallás rendszer tervezett bevezetés legfontosabb dátumai: 2023 ősze teszt üzem, 2024 második negyedév éles kezdés.

A cél egy vállalkozásbarát, korszerű és egyszerű, hatékonyabb e-ÁFA bevallás rendszer bevezetése. A rendszer neve e-ÁFA M2M. A csatorna teljesen digitális lesz. A kimenet akár teljeskörű áfaanalitika is lehet a jogszabályoknak megfelelő e-bevallás mellett.

Mostantól kötelező lesz használni az e-ÁFA bevallás rendszert?

A vállalkozások három módon tudják majd teljesíteni a bevallási kötelezettségüket.

 • hagyományos űrlap alapú bevallással
 • online áfabevallással webes felületen keresztül
 • e-ÁFA bevallással, ami az API kapcsolaton alapuló verzió (M2M, azaz a könyvelői programhoz épített eszköz össze van kötve az adóhivatal rendszerével)

Tehát az e-ÁFA bevallás használata nem lesz kötelező. Párhuzamosan működni fog a másik két bevallási rendszer is.

Mi lehet az előnye az e-ÁFA bevallás rendszer használatának?

Az e-áfa bevallás e-ÁFA M2M XML struktúrájú olyan előre definiált adatstruktúrát használ, amely XML formátumban tartalmazza a cégek adott időszaki áfaanalitikáját és az áfabevalláshoz szükséges további információkat is.

Az e-ÁFA bevallás eleinte egy opcionálisan választható szolgáltatáscsomag lesz, aminek az előnye, hogy az adózó vállalkozás számára megkönnyíti a jogszabálynak megfelelő adóbevallást, míg az adóhatóság számára az ellenőrzést.

Az online számla adatszolgáltatások adatait, vámhatározatok adatait, és az online pénztárgépek naplóállományainak adatait is egy adatbázisban, egyetlen platformon lehet majd elérni (Adattó). Az adatok gépi formában is feldolgozhatók lesznek.

Lekérdezhetővé válnak az adófolyószámla adatok, pénztárgép adatok, vám-árunyilatkozat feldolgozó rendszer adatai, áfabevallás áfakiajánlás adatai, NAV adókódok. Összesítések végezhetők az adatokkal, sőt többszempontú ellenőrzéseket lehet majd rajtuk futtatni.

Megszűnik az adóhatósági ellenőrzés annál a vállalkozásnál, amelyik átáll az e-ÁFA bevallás rendszer használatára?

Olyan pontos és teljes munkavégzést várnak a gép-gép rendszertől, hogy egy későbbi adóhivatali ellenőrzésnél már több információ nem is kérhető majd be, kiváltképpen, ha teljeskörű analitika is outputja volt a folyamatnak.

Az e-ÁFA bevallás rendszer rugalmassága tetten érhető abban, hogy a bevallást, analitikát a vállalkozások módosíthatják, hozzátehetnek, de változtatás nélkül el is fogadhatják.

Az e-ÁFA bevallás rendszer folyamata

A folyamat, amikor a rendszert tökéletesre fejlesztik (ez akár éveket is jelenthet, mivel a visszajelzések alapján folyamatosan fogják javítani a szolgáltatást), akkor mindenképp egyszerűbb lesz, mit az eddigiek. A NAV rendszere ellenőrzéseket végez és csak akkor engedi tovább az adatállományt, ha az nem tartalmaz hibákat. A kétszintű validáció meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a folyamatot.

 1. Az adatokat ki kell olvastatni az ügyviteli rendszerből vagy könyvelői programból XML fájlként összeállítani az adatállományt, és az áfa analitikájában található tranzakciókhoz hozzárendelni a NAV standard adókódját.
 2. Az adózó vállalkozás feltölti az XML állományt a NAV rendszerébe, majd benyújtja
 3. XML validációnál egy első szintű, formai ellenőrzést végez a NAV rendszere, azaz megvizsgálják, hogy megfelelő -e a formátum, maradt -e üres kötelező mező. Ha minden rendben, akkor ugrik az adatállomány a következő szintű ellenőrzésre.
 4. A második szintű ellenőrzésnél (Áfabevallás XML) ha a NAV rendszer eltérést talál a feltöltött adatok és a korábbi adatszolgáltatások között, akkor a hibát jelzi az adózónak.
 5. Ha a bevallás hibátlan, akkor lehetőség van a beadásra, viszont akkor akár mobil applikáción keresztül is.

Mi a jelentősége az e-ÁFA bevallás rendszernek?

Sok vállalkozásnak kihívást jelenthet a nagy mennyiségű adatok NAV elvárás szerinti feldolgozása. Pedig az adattisztítás és adatstrukturálás nélkül az e-ÁFA M2M rendszerhez nem lehet csatlakozni. A gép-gép kommunikáció és az e-ÁFA XML megfelelő összefésülése kulcsfontosságú. 

Milyen előkészítés szükséges a vállalkozások részéről, hogy zökkenőmentesen tudják használni az új e-ÁFA bevallást?

 • Az ügyviteli rendszer vállalati adókódjait össze kell kapcsolni a NAV által kiadott standard adókódokkal. Adatot adatmezővel kell megfeleltetni, hogy az e-ÁFA rendszer tudja melyik adókódhoz rendelje a vállalkozás saját tranzakcióit. A standard adókód és vállalati adókód kapcsolatot ki kell építeni, minden egyes újabb tranzakciótípusnál, sőt, ha a NAV változtat az adatstruktúrán, akkor ezeket a változásokat is le kell követni.
 • Az ügyviteli rendszereket le kell fejleszteni (folyamat és képernyő, kliens oldali kimenet…stb.). Ebben nincs NAV-os megkötés jelenleg, de később lehetséges, hogy előzetes szoftverregisztrációt fognak bevezetni, ha ebből gondok adódnak.
 • XML API autentikáció elvégzése
 • Ki kell alakítani az adat XML és a bevallás XML elfogadásának folyamatát, a feltöltések folyamatát, ha szükséges. Meghatározni milyen lekérdezésekre van szükség, és a kinyert adatok kezelését, feldolgozását, elemzését.
 • Értelmezni kell az ellenőrző funkciók visszajelző üzeneteit, és a kapcsolódó adathalmazt javítani, amennyiben szükséges.

Tipp, ha belefogna

 • A technikai és üzleti validáció hosszabb időt is igénybe vehet, így ezzel a vállalati oldalon a folyamatkialakításnál mindenképpen számolni kell.
 • Érdemes meghatározni egy adatmegőrzési rendszert, mivel a NAV oldalon csak a legfrissebb verzió lesz automatikusan mentve. Az adózó áfaanalitika megőrzési kötelezettségét a NAV nem vállalja át.
 •  NAV kommunikációja alapján nem minden vállalkozásnak lesz jó az e-ÁFA bevallás.
 • A rendszer eleinte teszt fázisban indul és nem kötelező ezt az adóbevallási formát választani, ez egyéni, vállalatvezetői megítélés kérdése.
 • Véleményezzen. Az e-ÁFA bevallás rendszerrel kapcsolatban nyitottak az észrevételekre, beépítik a véleményeket és folyamatosan fejlesztenek majd a piaci visszajelzések alapján.
 • Érdemes segítségét igénybe venni a felkészüléshez, mivel az e-ÁFA M2M rendszer előnyeit akkor élvezheti majd a vállalkozás, ha a technikai előkészítés megfelelően ment végbe. 

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadó termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a számlaküldés termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Értesüljön elsőként az új fejleményekről

Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni a nemzetközi e-számlázással és adómegfeleléssel kapcsolatban, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a magyar nyelvű Channel & Collect Magyarország LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadó | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk
Videó | Itt az ideje az automatizálásnak!

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.