Hogyan segíthet a globális e-számlázás, az EESPA és a Peppol az Ön vállalkozásának?

Szerző: | jún 6, 2023 | e-számlázás

#elektronikusszámla #automatikus #küldésfogadás #unifiedposthungary #eespa #számlafogadás #számlaküldés #peppol #digitalisfaktoring #nav30 #eszámla #áfaadigitáliskorban #héa

Mi az EESPA? az EESPA feladata? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a Peppol és az EESPA? E-számlázási körkép öt ország esetében.

unifiedpost hungary eespa tag, peppol hozzáférési pont, nemzetközi és hazai e-számlázási automatizációs termékekkel segíti a vállalatokat a globális e-számla megfelelésben

Mi az EESPA?

Az Európai E-számlázási Szolgáltatók Szövetsége (EESPA) az e-számla szolgáltatók érdekvédelmi szervezete. Tagokból és társult tagokból áll, köztük az Unifiedpost Groupból. Az európai szakmai szövetség hálózati, üzleti, pénzügyi, technológiai és EDI-szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokból áll. Az EESPA tagok által feldolgozott számlák teljes mennyisége meghaladja az évi kétmilliárdot. A több mint 90 taggal rendelkező EESPA-nak köszönhetően az elektronikus számlázás európai fejlődése dinamikusan halad előre.

Mi az EESPA feladata?

Azok a vállalkozások, amelyek világszerte nagy mennyiségű számlát küldenek és fogadnak, jelentős időt és költséget takarítanak meg, ha minden számlájuk egységes formátumban készül, és minden országban megfelel az adóügyi előírásoknak. Ebben segítenek nekik az e-számla szolgáltatók. Az EESPA célja olyan nem versenyző piac létrehozása, ahol a tagok készségesen együttműködnek a legjobb gyakorlatok kidolgozása és a közpolitika befolyásolása érdekében.

Az EESPA irányítása és szervezeti egységei

Az EESPA irányítása társelnökökből, a főtitkárból, a végrehajtó bizottságból és különböző munkacsoportokból áll.

Interoperabilitási munkacsoport: Az interoperabilitás a rendszerek és szoftverek azon képessége, hogy egyedi információkat cseréljenek ki. Az e-számlázásban arra használjuk, hogy az eladók és a vevők formátumtól függetlenül (tehát eltérő formátum esetén is) ki tudják cserélni a számláikat egy külsős, beépülő szolgáltató segítségével. Ennek támogatása érdekében az interoperabilitási munkacsoport részletes javaslatokat készít az EESPA keretrendszerek, megállapodások, eljárások és technológiák fejlesztésére.

Közpolitikai és megfelelési munkacsoport: A Közpolitika és megfelelés munkacsoport figyelemmel kíséri a fejlődő jogszabályokat és a globális ellátási lánc fejleményeit. A csoport aktívan irányítja az iparági álláspontokat a szakpolitikai vitákban. További fókuszpontok közé tartoznak:

– Folyamatos tranzakcióellenőrzés modellek (CTC) és a tagok tájékoztatása a CTC fejleményekről és hozzájárulás a jobb gyakorlatokhoz.

– A szakpolitikai álláspontok összefoglalójának frissítése

Az EESPA 2024-ben új nevet és tágabb hatókört kapott, a neve GENA lett.

Mi a Peppol

A Peppol hálózaton keresztül biztonságosan küldhetnek és fogadhatnak e-számlát a vállalkozások és az állami szervezetek. Eredetileg elsősorban az európai cégeket célozta meg a Peppol, de fokozatosan nemzetközi befolyást szerzett olyan országokban, mint Japán, Új-Zéland és az Egyesült Államok. 2022. március 1-jén 78 országból 458.411 darab szervezetet regisztráltak a Peppolban.

Mit kell tennie egy vállalkozásnak, hogy elektronikus számlákat küldjön a Peppol hálózaton keresztül?

Keresnie kell egy Peppol hozzáférési pontot. A Unifiedpost Hungary is Peppol hozzáférési pont. A vállalkozás, amelyik csatlakozik a hozzáférési ponton keresztül, automatikusan kap egy PEPPOL ID-t, és máris hozzáférhet a nemzetközi számlázási Peppol hálózathoz. Ha a vállalkozás dokumentumokat szeretne cserélni a közigazgatási szervekkel, akkor a számlákat speciális kormányzati azonosítószámokon (OIN) keresztül kell küldenie, ami szintén a hozzáférési pont segítségével szerezhető meg.

A Peppol története

A PEPPOL-t, azaz a Páneurópai Közbeszerzés Onlinet az Európai Bizottság 2008-ban hozta létre. Eredetileg a kormányzati szervek és a beszállítók közötti beszerzéstől a fizetésig tartó folyamat egyszerűsítésére hozták létre, napjainkban azonban a Peppol hálózatot B2B e-számla és e-dokumentum cserére is használják. Mivel a Peppol hálózaton keresztül biztonságosan küldhetnek és fogadhatnak szabványokon alapuló dokumentumot, például e-számlát a vállalkozások és az állami szervezetek.

Eredetileg elsősorban az európai cégeket célozta meg a Peppol, de fokozatosan nemzetközi befolyást szerzett olyan országokban, mint Japán, Új-Zéland és az Egyesült Államok. 2022. március 1-jén 78 országból 458.411 résztvevő szervezetet regisztráltak a hálózatban.

A Peppol interoperabilitási keretrendszer tulajdonosa, karbantartója és fejlesztője az OpenPEPPOL, egy demokratikus, tagok által vezetett nemzetközi szövetség, amelyet 2012-ben alapítottak a belga jog szerint szervezett nemzetközi nonprofit egyesületként (AISBL).

Milyen dokumentumokat lehet Peppol hálózaton keresztül cserélni? A Peppol Üzleti Interoperabilitási Megállapodás alapján az alábbi dokumentumcseréket lehet Peppol hálózaton keresztül végrehajtani:

  • E-megrendelések
  • E-küldemény szállítólevelek
  • E-számlák
  • E-katalógusok
  • Üzenetszintű válaszok

Mit kell tennie egy vállalatnak, hogy Peppol hálózaton keresztül elektronikus számlákat küldjön vagy fogadjon? Egyszerűen csatlakozni kell egy PEPPOL hozzáférési ponthoz, olyanhoz, mint a Unifiedpost Hungary. A vállalkozás, amelyik csatlakozik a hálózathoz PEPPOL ID-t kap, és máris hozzáférhet a Peppol nemzetközi számlázási hálózathoz.

Ha a vállalkozás dokumentumokat szeretne cserélni a közigazgatási szervekkel, akkor a számlákat speciális kormányzati azonosítószámokon (OIN) keresztül kell küldenie.

A Peppol az e-számla, e-dokumentum cserére ún. négy sarokpontos modellt használ:

Küldő -> Peppol hozzáférési pont I -> Peppol hozzáférési pont II -> fogadó

EESPA és az Open Peppol

Az EESPA és a Peppol világszerte nagyban befolyásolja az elektronikus számlázási folyamatokat.

Az Open Peppol és EESPA közösen hozták létre és támogatták a Globális Interoperabilitási Keretrendszert, amely az elektronikus számlák és egyéb üzleti dokumentumok elektronikus kézbesítési hálózaton keresztül történő cseréjének négy sarokpontos modelljén alapul. Lehetővé teszi a vevők és a beszállítók számára az átjárhatóságot a szolgáltatók között.

Az OpenPeppol és az EESPA vezetői felismerték, hogy ugyanazon átfogó interoperabilitási keretrendszer két nagyon hasonló példányának párhuzamos bevezetése zavart okoz a piacon és csökkenti a hatékonyságot.

2022-ben az e-számlázással és általánosabban az ellátási lánc automatizálásával foglalkozó két nonprofit szövetség bejelentette stratégiai szándékát, hogy összehangolják az interoperabilitással kapcsolatos további erőfeszítéseiket.

A jelenlegi „négy sarok” modellt bővítenék ki egy ötödik sarokkal, amely lehetővé teszi az adóhatóságok számára, hogy a szállítók és vevők közötti tényleges tranzakciókkal párhuzamosan, zökkenőmentesen kapjanak adóügyi szempontból releváns számla adatokat. Ezzel tovább csökkenne az adó-rés, és a vállalkozások adminisztrációs terhei is.

Közösen tervezik a DCTCE (Decentralised CTC and Exchange) modell népszerűsítését is világszerte. A DCTCE modellről ebben a cikkben többet is megtudhat.

EESPA és Unifiedpost Group

Az EESPA teljes jogú tagjaként mi a Unifiedpost Groupnál azon dolgozunk, hogy továbbra is biztos pont legyünk a dinamikusan változó e-számlázás világában.

Ismerje meg a tömeges e-számlafogadó megoldásunkat, ami már a Modern Vállalkozások Programjában is elérhető.

Nemzetközi e-számlázási kitekintő

Lássuk hogyan zajlik az elektronikus számlázás, archiválás, riportálás és az adómegfelelés egyes országokban. Öt országot hoztunk példának, hogy szemléltessük mennyire variábilis az e-számlázási piac.

Csehország

PlatformNárodní elektronický nástroj (NEN)
FormátumEDIFACT vagy UBL 2.1
Archiválási időszakMinimum 10 év
B2G jelentési kötelezettségFogadó- Minden közintézmény Kibocsátó – Nincsenek követelmények
B2B jelentési kötelezettségNincsenek meglévő vagy -jelenleg ismert- jövőbeli jelentési kötelezettségek.

Dánia

PlatformNemHandel a Peppol megvalósításával
FormátumOIOUBL, Peppol BIS 3 UBL
Archiválási időszakMinimum 5 év
B2G jelentési kötelezettségFogadó – Minden állami szerv Kibocsátó- Minden közintézmény és beszállítóik
B2B jelentési kötelezettségVárhatóan 2024-2026 között

2023 várható változások

A kötelező e-számlázás felé való elmozdulás részeként a dán parlament 2022. május 19-én új számviteli törvényt fogadott el, amely új követelményeket tartalmaz a digitális könyvelésre és a digitális könyvelési rendszerekre vonatkozóan.

Ezek közé tartozik a folyamatos tranzakcióellenőrzés (CTC) és a nyilvántartások 5 évig történő tárolása. A szervezeteknek új informatikai biztonsági előírásoknak is meg kell felelniük, és képesnek kell lenniük az e-számlák automatikus fogadására és továbbítására.

A technikai követelmények 2023 közepén válnak kötelezővé.

Horvátország

PlatformServis eRačun za državu, elérhető a Peppolon keresztül
FormátumPeppol UBL 2.1  
Archiválási időszakMinimum 11 év  
B2G jelentési kötelezettségFogadó- Minden állami szerv 200 000 HRK alatti áru- és szolgáltatásbeszerzés esetén. Kibocsátó- Minden közintézmény és beszállítóik (beleértve a külföldi beszállítókat is).  
B2B jelentési kötelezettségTervek CTC bevezetése 2025-től

UK

PlatformPeppol
FormátumPeppol és PECOS P2P
Archiválási időszakMinimum 6 év
B2G jelentési kötelezettségCsak az NHS számára Fogadás – Az NHS megrendeléseit elektronikusan kell fogadni, és az NHS beszállítóinak a PEPPOL-hálózaton keresztül kell elküldeniük számláikat. Kiállítás – Kötelező elektronikus rendelés az NHS trösztök számára.
B2B jelentési kötelezettség  Nincsenek meglévő vagy -jelenleg ismert- jövőbeli jelentési kötelezettségek.

Adózás digitálissá tétele

A kötelező e-számlázás nem szerepel az Egyesült Királyság útitervében, de az adóügyi digitális bevezetés (Making Tax Digital, MTD) igen. Az MTD-t 2019-ben hozta létre az Egyesült Királyság adóhatósága (HMRC) a hatékony és eredményes adóeljárás megteremtése érdekében.

Az MTD a fizikai, papíralapú adóbevallásokról digitális szoftverre állítja át a vállalkozásokat, ahol kezelik és benyújtják adójukat a HMRC-nek.

Az MTD a vállalkozások bruttó bevételtől függően, fokozatosan kerül bevezetésre.

Japán

PlatformPeppol
FormátumPeppol BIS szabványos számla JP PINT 1.0 verziója
Archiválási időszakMinimum 10 év
Változások a mandátumokban  – 2023 októbere – Minősített számlázási rendszer reformja – 2023-as frissítés – 2023. október 1-jétől új rendszer lép hatályba a JCT rendszerre vonatkozóan: Minősített számlarendszer. – A JCT nyilvántartásba vett vállalkozásoknak további információkat kell majd feltüntetniük a számlákon. – A legfontosabb különbség a ma kiállított számlához képest az, hogy a minősített számlának tartalmaznia kell az adott ügyletre alkalmazandó adókulcsok bontását.

Globális e-számla megfelelés

Az elektronikus számla értelmezése és használata, a köré épült rendszer és elvárások vállalkozás típusonként és országonként is különbözők. Ugyan a cél a tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása, de nagy valószínűség szerint hiába a szabályozás, variábilis marad a terület. A Unifiedpost Group nemzetközi csapata világszinten követi az elektronikus számlázási szabályozásokat, trendeket és rendszeresen ütemtervet készít a piaci változásokról.

Ha több piacon is tevékenykedik egy vállalkozása, akkor javasoljuk, hogy iratkozzon fel a nemzetközi e-számla megfeleléssel foglalkozó, angol nyelvű tematikus hírlevelünkre, vagy kérdezze szakértő kollégáinkat.

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadó termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a számlaküldő termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Nemzetközi e-számlázási roadmap

Készítettünk egy nemzetközi e-számlázási roadmapet, hogy láthatóvá tegyük milyen e-számlázási jelentési kötelezettségek, változások várhatók globálisan. Kattintson a képre, töltse ki az űrlapot, és a roadmap automatikusan letöltődik!

Unifiedpost Group nemzetközi e-számlázási roadmap

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.