Hogyan válasszunk Peppol szolgáltatót?

Szerző: | júl 3, 2023 | peppol

#eszámla #tömegeseszámla #Peppol #unifiedposthungary #eszámlaszolgáltató #dokumentumfogadás

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mire kell figyelni Peppol szolgáltató kiválasztása során. Mennyire terjedt el a Peppol a világban?

Hogyan válasszunk Peppol szolgáltatót 2023-ban Unifiedpost Hungary Peppol hozzáférési pont

Mi az a Peppol?

A Peppol (azaz Pan European Public Procurement Online) egy elektronikus számlázási hálózat, amely lehetővé teszi a kormányok és a vállalatok számára, hogy világszerte biztonságosan küldjenek és fogadjanak elektronikus számlákat. A Peppolt 2008-ban hozta létre az Európai Bizottság. A hálózat első alkalmazói Ausztria, Dánia, Írország, Olaszország, Norvégia és Svédország voltak. 2010-ben más országok, köztük Belgium, Egyesült Királyság, Franciaország és Szingapúr is csatlakoztak a hálózathoz.

Mára a PEPPOL a világ számos részén elérhető, kedvelt e-számla és e-dokumentum küldő-fogadó megoldás. A vállalkozások és partnereik az e-számlákat, és a beszerzési dokumentumokat, megrendeléseket, árlistákat, üzleti e-dokumentumokat cserélhetnek a Peppol hálózaton keresztül (Peppol network).

Minden egyes Peppolt használó entitáshoz egyedi Peppol ID tartozik. A Peppol ID egy egyedi azonosító szám, amelyet a felhasználó a Peppolnál történő regisztrációkor kap. Az ID hozzáférést biztosít a hálózathoz. Peppol ID nélkül nem lehetséges e-számlákat küldeni és fogadni. A PEPPOL ID leggyakrabban az országot azonosító kódból és adószámból vagy kereskedelmi kamarai számból áll.
A Peppolt az Európai Unió a vállalkozások és kormányzati szervek közötti, határokon átnyúló kereskedelmi tranzakciók megkönnyítésére fejlesztette ki. Mára mind a B2B, B2G és a G2B e-számla és e-dokumentum küldés-fogadásban is használják.

Melyik országokban van Peppol?

A Peppolt számos európai országban széles körben használják. Összesen 31 európai ország mellett a Peppol népszerű Ausztráliában, Dél-Afrikában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Új-Zélandon, Szingapúrban. Sok országban a közintézményeknek kötelező befogadni a Peppolon keresztül küldött e-számlákat, e-dokumentumokat. Van, ahol ajánlják a Peppol használatát a vállalkozásoknak, van, ahol kötelező az e-számlázással együtt a Peppol használata is. Ilyen például Olaszország, ahol  kötelező az e-számlázás. Az olasz Peppol Hatóságot az AgID, az olasz közszféra digitális átalakításáért felelős ügynökség irányítja.

Mennyire terjedt el az egyes országokban a Peppol? A Peppolt az Unió hozta létre, így nem csoda, hogy a legtöbb Peppol ID-t Belgiumban találjuk, közel 56 ezer darabot. Dániában is elterjedt a Peppol használata, ezt jelzi a 38 ezernél több Peppol ID. Ausztráliában több, mint 23 ezer darab Peppol ID van használatban.

A Peppolt nem minden ország fogadta el egyformán. Egyes országokban kötelező Peppol-szabályozás van érvényben, míg mások hozzáférési pontokat használnak. Ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy az e-számlázási szabályok, csatornák, rendszerek országonként jelentősen eltérnek. A kormányok igyekeznek minél tökéletesebben szabályozni a területet, de nincs egység az e-számlázási szabályozásokban, folyamatokban, rendszerekben. Több lépcsőben, és olykor különféle iparágakat, szereplőket, piacokat más-más formában érintve halad az adóügyi digitalizáció.

A Unifiedpost Group csapata rendszeresen ütemtervet készít a változásokról, hogy segítsen a vállalkozásoknak a nemzetközi e-számla megfelelésben. Ha többet szeretne megtudni a nemzetközi e-számlázásról, és arról mely országokban kötelező a Peppol használata, akkor regisztráljon a nemzetközi e-számlázási ütemterv összefoglaló anyagunkért, amit a jelentkezést követően azonnal meg is kap. Sőt a sales csapatunk felveszi Önnel a kapcsolatot és igény esetén részletes tájékoztatást is nyújt.

A Peppolnak nagy előnye, hogy világszinten elterjedt, ismerik és megbíznak benne. A sales csapatunk tájékoztatást nyújt, hogy az Ön vállalkozásának a Peppol, vagy esetleg másik e-számla automatizáló szoftver jelenti az optimális megoldást.

Hogyan működik a Peppol?

Először is, az e-számlák Peppolon keresztül történő küldéséhez és fogadásához csatlakoznia kell egy Peppol hozzáférési ponthoz, de nem csak Önnek, hanem annak a vállalkozásnak is, aki befogadja majd az e-számlákat. Az elektronikus számlázás csak és kizárólag ezeken a hozzáférési pontokon keresztül történhet. A Unifiedpost Hungary is Peppol hozzáférési pont.

Könnyen csatlakozhat egy Peppol hozzáférési ponthoz. Csak regisztrálnia kell egy tanúsított Peppol szolgáltatónál (más néven Peppol hozzáférési pont, vagy AP, azaz access point). Ezt követően Peppol azonosítót kap, majd az érvényesítést követően már meg is kezdheti az e-számlák küldését és fogadását. A Peppol hálózaton keresztül a világ összes Peppol hálózathoz csatlakozott entitását elérheti, függetlenül azok hozzáférési pontjától vagy helyétől.

Milyen előnyei vannak a Peppol alkalmazásának?

Könnyű és gyors bevezetés. A Peppol esetében elegendő, ha jelzi a csatlakozási igényét egy Peppol hálózati pontnak. Nincs szükség költséges fejlesztésre.

Bizalmat kelt. A Peppol világszinten elterjedt e-számla fogadó és küldő megoldás, amiben megbíznak az üzleti partnerek, sőt sok esetben kérik is.

Biztonságos A Peppol rendkívül biztonságos rendszer, így nem kell féltenie az érzékeny üzleti adatait.

Nemzetközi lefedettség. Ha külföldi vállalatnak számláz, akkor különösen előnyös, hogy a Peppol sok országban elérhető, és az is, hogy a Unifiedpost is 60+ országban biztosítja a nemzetközi e-számla megfelelést.

Megelőzhetők a manuális hibák. A papíralapú vagy PDF formátumú számlákat rendezni kell, és be kell vinni a könyvelési rendszerbe, mielőtt iktatásra kerülnének. Az újbóli bevitel lassú és hibalehetőségekkel jár. A Peppol e-számlázás közvetlenül a címzett hozzáférési pontjára küldi az adatokat, így nincs szükség újbóli kézi bevitelre, amivel rengeteg energia megspórolható.

Gyors. Mivel nincs hibajavítás, nincs fejlesztés, így az egyik leggyorsabb e-számla automatizálási megoldás a Collect tömeges e-számlázó nagyvállalati megoldással együtt alklamazva.

Visszakövethető. Mint említettük, a Peppol ID minden egyes felhasználó számára egyedi. Egymagában alkalmas a fogadó fél beazonosítására. Nem kell más adatok alapján keresgélni, amivel megszűnik a hibalehetőség. Mivel nincsenek hibák, így vitás és elutasított számlák sincsenek. A kifizetések időben megtörténnek, ami hozzájárul a kereskedelmi partnerek közötti egészséges kapcsolat fenntartásához.

Hogyan válasszunk Peppol hozzáférési pontot?

Van néhány szempont, amelyet érdemes mérlegelni Peppol hozzáférési pont (Access Point = AP) kiválasztásakor.

Minősítések

Az AP-szolgáltatónak rendelkeznie kell a Peppol jóváhagyásával ahhoz, hogy hozzáférési pont-szolgáltatásokat nyújthasson. Tehát biztonsági és minősítési teszteken kell kiválóan megfelelnie. Az akkreditáció azt bizonyítja, hogy a szolgáltató megfelelt a szigorú követelményeknek és jogosan működhet az Ön országában.

Kapacitás

Az ideális AP-szolgáltatónak rendelkeznie kell az ügyfél üzleti igényeinek megfelelő kapacitással. Az ideális Peppol szolgáltatónak hatékony infrastruktúrája van, kiváló biztonsági minősítéssel és archiválással, redundanciaprotokollokkal nemzetközi tapasztalattal. Ellenőrizze, hogy a Peppol AP képes-e megfelelni az Ön nemzetközi e-számlázási igényeinek. A Unifiedpost Group 32 országban működő csoport, amit ebben a cikkben jobban megismerhet.

Magas színvonalú ügyfélszolgálat

Olyan Peppol AP szolgáltatót szeretne, amely a lehető leghamarabb segít a problémák elhárításában? Válasszon olyat, amelyik felajánlja, hogy nem csak végig kíséri Önt a bevezetési folyamaton, hanem gyorsan válaszol a megkeresésekre is. Legyen szó e-számla fogadó szolgáltatásról vagy akár Peppolról a Unifiedpost Hungary magyar, angol és német nyelvű kiterjedt háttértámogatást biztosít az ügyfelei részére.

A Peppol szolgáltatójának támogatnia kell az Ön jelenlegi és jövőbeli elektronikus számlázási és fogadási követelményeit is, jó, ha ért a nemzetközi e-számla megfeleléshez, és azt biztosítja is, hogy ahogy a vállalata növekszik, ne kelljen AP szolgáltatót váltania, vagy részmegoldásokkal orvosolni a hiányt.

Peppolt szeretne használni?

Az első lépés a Peppol számlázási rendszerébe történő integrálásához az, ha felveszi a kapcsolatot egy jóváhagyott és megbízható Peppol hozzáférési ponttal.

A Unifiedpost minősített Peppol hozzáférési pont. Az Ön megbízható e-számla szolgáltató partnere. Nemzetközi hátterünk, tapasztalatunk a garancia az együttműködésre. Velünk biztonságosan küldhet és fogadhat e-számlákat és e-dokumentumokat akár a Peppol hálózaton keresztül is.

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadás termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a számlaküldés termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.