E-számlázás és nemzetközi adómegfelelés aktualitások

Szerző: | szept 26, 2023 | e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #számlafogadás #számlaküldés #peppol #eszámlamegfelelés

nemzetközi e-számlázás és adómegfelelés Unifiedpost Hungary

A ViDA egyszer szembejön

Nagy sikerrel zárult a nemzetközi adómegfeleléssel és e-számlázással foglalkozó webináriumunk. Magyar nyelven és angolul tartottuk. A legfontosabb tudnivalókat összefoglaljuk ebben a blog posztban. A nemzetközi webináriumon az adómegfelelés szakértő csapatunk előadását követően három ország country menedzsere tájékoztatott az adott piac e-számlázási projektjéről. A lokális webináriumon pedig a Unifiedpost Hungary CEO-ja, Sághy Balázs és country menedzsere, Éger István vettek részt.

A Unifiedpost Groupot 2001-ben alapították Belgiumban. Az Unifiedpost Group küldetése, hogy egyszerűvé és okossá tegye az üzleti működést így segítve a szervezeteket abban, hogy erős digitális kapcsolatokat építsenek ki ügyfeleikkel és beszállítóikkal. A dinamikus bővülésnek köszönhetően mára 30+ országban vagyunk jelen, és ennél is több országban biztosítjuk az e-számlamegfelelést.

1300 felett van a munkavállalóink száma. A bevételünk 92,5%-a visszatérő jövedelem, 5 millió feletti az ügyfélszámunk, 1.5 millió felett van a hálózatunkból elérhető KKVk száma, partnerünk 2500 vállalati és állami szerv. Évente több, mint 500 millió dokumentumot dolgozunk fel. 2022-ben 190.9 millió euró az éves bevételünk. Büszkék vagyunk az eredményeinkre, mivel ezek számszerűsítve mutatják, hogy a piacok megbíznak bennünk, hogy olyan értéket adunk, amire szükség van.

Mi az a változás az e-számlázásban 2023-ban, ami mindenkit érint?

Jelentős eltérések vannak az EU tagállamaiban a számlakiállítás és -befogadás digitalizáltságában. Bizonyos országokban nincsen semmilyen állami platform és számlaadatjelentési kötelezettség, más országokban pedig teljes és azonnali adatjelentési kötelezettség van érvényben. Magyarország az EU tagállamai között elsőként vezette be a real-time számlajelentési kötelezettséget, de vannak piacok, ahol az e-számlázás is újdonságnak számít.

A ViDA javaslatcsomag nagy figyelmet kapott. Az irányelvtervezet célja a tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása. A vezetőnk szakmai véleményét itt olvashatják a ViDA bevezetésével kapcsolatban.

A ViDA hatására az adóhatóságok 2023-ban az eddigieknél még intenzívebben, egyre-másra indítják az adómegfelelési projekteket, hogy kifehérítsék a gazdaságukat. Hogy éppen hol várható rendszerszintű vagy szűkebb hatályú változás, azt előre nem lehet megjósolni. A piacok világszintű monitorozása éppen ezért napi feladat. A Unifiedpost Group nemzetközi csapatot tart fent, és szakmai szövetségekben is részt veszünk, ott vagyunk a piacokon, hogy a legfrissebb információkat szállíthassuk az ügyfeleinknek.

Kötelező e-számlázási projektek Európában – kiragadott piaci példák

Belgium e-számlázás

Belgiumban a CTC e-számla modell bevezetés várhatóan 2025-ig meg fog történni. A B2G e-számlakötelezettség több lépcsőben időben eltolva valósul majd meg. A Mercurius platformot használják, Peppol BIS UBL 2.1 formátummal. 7 éves a számlamegőrzési kötelezettség. A Unifiedpost rendelkezik kompatibilis, automatizált e-számla küldő-fogadó megoldással, emellett Peppol hozzáférési pont is vagyunk.

Horvátország e-számlázás

Horvátország CTC e-számla modell kerül majd bevezetésre a jelenlegi tervek szerint, a Fiscalization projekt 2.0 keretein belül 2025-ben. A Servis eRačun za državu platformot használják, ami Peppol hálózaton keresztül elérhető. Peppol UBL 2.1 formátumot használják. A Unifiedpost Peppol hálózati pont a piacon, így tudunk segíteni mind az automatizált e-számlázás professzionális megvalósításában, mind a 11 év archiválási követelmény betartásában.

Németország e-számlázás

Németország június 23-án az Európai Bizottságtól engedélyt kapott, hogy eltérjen a minden uniós tagállamra kötelező ViDA szabályozástól. Nyáron jelentették be, hogy az eddigi tervek ellenére, nem vezetik be a kötelező e-számlázást 2024-ig. Helyette a ViDA javaslatcsomagot úgy kívánják Németországban tagállami szinten szabályozni, hogy 2025. január 1-jéig bevezetik a kötelező e-számlázást, kizárólag az országon belüli B2B értékesítések esetén. 2028. január 1-jéig pedig kiterjesztik az online számlaadatbejelentési kötelezettséget a belföldi és nemzetközi tranzakciókra vonatkozóan. A legvalószínűbb a DCTCE e-számla modell bevezetése. A Unifiedpost rendelkezik kompatibilis e-számla küldő-fogadó megoldással, emellett Peppol hozzáférési pont is vagyunk a piacon.

Románia e-számlázás

Románia szintén nyáron jelentette be, hogy engedélyt kapott arra, hogy eltérjen a ViDA által szabott 2024-es kötelező e-számla bevezetés határidőtől. Romániában a RO e-factura platformot használják, a formátum a RO CIUS, a megőrzési kötelezettség 10 év.

Minden állami szervnek kötelezően képesnek kell lennie befogadnia és kiállítania e-számlát. Vállalkozásoknak bizonyos termékkörök esetén kötelező az e-számlázás. Az átfogó, minden B2B tranzakcióra kötelező e-számlázás határideje pedig kitolódott. Hogy ne maradjon le a változásokról, kövessen minket a közösségi médiában, kérje szakértői támogatásunkat!

Mit szólnak a tagországok a kötelező e-számlázáshoz?

Az európai országok általánosan támogatják a ViDA javaslatcsomagban foglaltakat, a kötelező e-számlázást és az adatjelentési kötelezettséget, de a gyakorlatba átültetés sok országban kérdéseket vet fel. Hogyan kellene megvalósítani? Lépcsős vagy azonnali bevezetés legyen? Mennyi időt adjanak az átállásra? Külsős szervezeten keresztül történjen az adatjelentés vagy automatikusan az adóhatóság kapja meg az adatokat?

A nemzetközi webináriumon 3 ország szakértője számolt be az e-számlázási fejleményekről

Franciaország e-számlázás

Franciaországról az ország country menedzsere adott részletes tájékoztatást. „Júliusban kaptuk a hírt, hogy az Y modell bevezetése későbbi időpontra tolódik el. Egy év múlva kezdődik meg a kötelező elektronikus számlázási reform projekt pilot szakasza. A piac nagyon várta a reformot. Az Y modell híres arról, hogy a Peppolt is használja. Hatékonyabb és produktívabb munkavégzést várnak a rendszertől. A helyi szakértő szakmai szervezetek megbeszéléseket, előadásokat tartanak. Az időpont eltolódása lehetőséget teremt a piaci szereplőknek a felkészülésre.”

Franciaországban a Unifiedpost e-dokumentum és e-számlaküldő és fogadó (outbound, inbound) megoldással rendelkezik, és minősített Peppol hozzáférési pont. Az új kötelezettség hatálybalépésével akkreditált szolgáltatóvá válunk (PDP) a piacon. A Unifiedpost KSeF kompatibilis, kimenő (outbound) megoldása bevezetés alatt van. Tervezetten 2023 végére lesz elérhető Franciaországban. A piaci szereplők választhatnak, hogy az állami platformot önállóan használják (PPF), vagy PDP akkreditált e-számlaszolgáltatóval együttműködve küldik-fogadják az e-számlákat. A formátum B2G / B2B ügyleteknél is a Factur-X, UBL 2.1 and CII. A megőrzési kötelezettség 10 év.

Spanyolország e-számlázás

Spanyolországban a country manager tájékoztatott arról, hogy Spanyolország beindította az adómegfelelési reformot. Jelenleg véleményezéseket kérnek, tárgyalásokat folytatnak a megvalósítás technológiai részleteiről. Spanyolország a decentralizált CTC és csere modell (DCTCE) bevezetésére törekszik, feltehetően a franciaországi projekt által inspirálva, és betartva az Európai Bizottság készülő, „Áfa a digitális korban” c. javaslatcsomag technikai követelményeit.

Spanyolországban a FACe platformot használják. A formátum a Facturae v3.2.2, az e-számlamegőrzési kötelezettség 6 év. Minden állami szervnek kötelezően képesnek kell lennie befogadnia és kiállítania e-számlát. A kötelező e-számlázást időben eltolva vezetik be. Először minden olyan vállalkozás, amelynek éves forgalma meghaladja a 8 millió eurót e-számlakötelezett lesz. Később a többi cégre is kiterjed a hatály. A Unifiedpost rendelkezik kompatibilis e-számla küldő-fogadó megoldással, emellett Peppol hozzáférési pont is vagyunk a piacon.

A számla adatszolgáltatási kötelezettségnél közel valós-idejű riportálás (RTR) várható, amit a SII (Suministro Inmediato de Información) felé kell teljesíteni az adófizetőknek. Spanyolországban számolnak azzal, hogy eleinte nehézséget fog okozni azoknak a vállalkozásoknak az e-számlázás, akik későn kapcsolnak, maguk fejlesztenek, de akár a többi szereplőnek is egy kellemetlen nyűg lehet. Ugyanakkor ha egy e-számlaszolgáltatóval dolgoznak együtt, akkor egyszer kell jól beállítani a rendszert, és onnantól fogva automatizáltan, hibamentesen és jóval gyorsabban fog történni a folyamat, mint korábban bármikor. Ennélfogva optimisták, és üdvözlik a digitális transzformációt.

Lengyelország e-számlázás

Lengyelországban a country manager ismertette a piaci helyzetet. A gazdasági szereplők túlnyomó többsége úgy érzi, hogy túl közeli a bevezetés dátuma, és kevés a felkészülési idő. Ha nem lesz változás, akkor marad az eredetileg tervezett 2024. július 1-jei dátum a bevezetésre. A központi kormányzati B2B ügyleteknél a KSeF platformot fogják használni és a Peppol hálózatot a B2G ügyleteknél. A formátum a Peppol BIS 3.0 és XML alapú FA. Az archiválási időszak 10 év. A Unifiedpost KSeF kompatibilis e-számlaküldő (outbound) és e-számlafogadó (inbound) megoldással rendelkezik, és minősített Peppol hozzáférési pont. Így teljes mértékben ki tudjuk szolgálni a lengyel piacon tevékenykedő vállalkozások igényeit.

Panelbeszélgetés: Mi az adott országban bevezetésre kerülő e-számla modell legnagyobb előnye és a hátránya?

Spanyolország válasza: Arra számítunk, hogy lesznek kényelmetlenségek, éppen a szigorú technikai elvárások miatt, de valahol el kell kezdeni, és biztos vagyok benne, hogy idővel ezekre a korai nehézségekre megoldást talál minden vállalkozás, és egy hatékony e-számla folyamat előnyeit élvezheti majd a spanyol piac.

Franciaország válasza: A francia kormány folyamatosan kommunikálja az előnyöket, amit az e-számlázást használó vállalkozások élvezhetnek. Az e-számlázás használatával az adminisztráció gyorsabb lesz, és leegyszerűsödik. Az automatizált áfabevallással, az adatbejelentési kötelezettség terhe lemegy a cégek válláról. Az áfarés radikálisan csökkenni fog. Mindent egybevetve azt várjuk a reformtól, hogy tisztább piaci versenyt eredményez. A könyvelési riportálás radikálisan leegyszerűsödik és felgyorsul. A real-time riportok segítségek lesznek a vezetői döntéshozásban.

Lengyelország válasza: Lengyelországban azt várjuk a kötelező e-számla bevezetésétől, különösen, ha valaki e-számlaszolgáltatóval valósítja meg a teljes folyamat automatizációját, hogy a könyvelési, pénzügyi és döntéshozási, üzleti folyamatok jelentősen felgyorsulnak. A hibák és késedelmek száma pedig csökken. Hátránya lehet a reformnak, hogy bárki beküldhet e-számlát, aki adószámmal rendelkezik. Tehát bejöhet spam e-számla is. Hogy lehet majd megkülönböztetni a spam e-számlát és a helyesen kiállított számlát? Ez egy olyan kérdés, amire a szakmai fórumokon azóta is keresik a megoldást a lengyel döntéshozók.

Európán kívül is dinamikusan indítják be a kötelező e-számlázási projekteket

Izrael e-számlázás

Izrael a költségvetés és technológiai megvalósítás tervezés szakaszában van. A kötelező e-számlázás egy kísérleti fázissal kezdődik, amely 2024. január 1-jétől 2024. december 31-ig tart. Ezek az időpontok további egy évvel meghosszabbíthatók, amelyről végső soron a Pénzügyi Bizottság dönt majd.

Szaúd-Arábiai Királyság e-számlázás

Szaúd-Arábiai Királyságban a kötelező elektronikus számlázási reform megvalósítási szakaszban van. 2023-ban indították el. A folyamat nem zárult le. 2020 decemberében Szaúd-Arábia adóhatósága (Zakat, Adó- és Vámhatóság – ZATCA) kétfázisú megközelítéssel új elektronikus számlázási szabályokat jelentett be. Az első szakaszt „generációs fázisnak” nevezeték el. Ez kimondta, hogy a vállalkozásoknak 2021 decemberéig képesnek kell lenniük elektronikus számlák kibocsátására és fogadására. A vállalkozások 2021 decemberétől nem használhattak kézi számlákat. Ettől az időponttól kezdve csak olyan kompatibilis e-számlázási rendszert használhattak, amely képes az összes számla tárolására és archiválására.

A kötelező elektronikus számlázás második szakasza, az úgynevezett „integrációs szakasz” 2023. január 1-jén lépcsőzetesen indult el. Ez zajlik ma is. A vállalkozásoknak API-t használva kell integrálniuk kompatibilis e-számlázási rendszerüket a FATOORA (ZATCA) platformot használják. A formátum XML vagy PDF/A-3 formátum (beágyazott XML-el). 6 éves a megőrzési kötelezettség. Az országban az e-számlázási reform szakaszokra tagolódik, amiből ez utóbbi több hullámot tartalmaz. A cégek éves nettó árbevételén alapszik, hogy kötelezettek -e az e-számlázásra. A kisebb vállalkozások így hosszabb határidőt kapnak a felkészülésre.

Szingapúr e-számlázás

Szingapúrban Peppol alapú rendszert használnak (InvoiceNow). A formátum Peppol BIS SG és a megőrzési kötelezettség 5 év. B2G ügyleteknél 2024 első negyedévétől egységesen kötelező az e-számla használata. B2B ügyletek esetében nincs még tervezett szabályozás. A piacon a Unifiedpost e-számlaküldő megoldással rendelkezik, és Peppol hálózati pontként is jelen van.

Malajzia e-számlázás

Malajziában is jön a kötelező e-számlázás és adatszolgáltatás reform 2024 júliustól. A B2B, B2C és B2G tranzakciók folyamata hasonló lesz, így az érintett szereplőknek leegyszerűsödik a csatlakozást. Peppol is lesz a maláj piacon, és idejében a Unifiedpost is megjelenik a piacon biztonságos e-számla automatizációs megoldásával.

A magyarországi e-számlázás és a nemzetközi adómegfelelés webinárium legfontosabb tudnivalói

A webináriumon a nemzetközi adómegfelelést és az e-számlázás helyzetét, szabályozási változásokat ismertettük. A Unifiedpost Group részei vagyunk. Így szerződött partnereink már egy nemzetközi, 30+ országban jelenlévő vállalatcsoport szakértői tudásához férnek hozzá.  Minden vállalkozás és szervezet, amelyikkel együtt dolgozunk, egy közösség, a Crossnet hálóztatunk előnyeit élvezheti. Any-to-any konverziót tudunk létrehozni bármilyen az értékesítési láncban végigfutó e-számlán, e-dokumentumon. A beszerzésnél a teljes folyamatot automatizáljuk, digitalizáljuk.

E-számlafogadás

Az elektronikus számlafogadó megoldásunkat termékükön keresztül a számlafogadó vállalatoknak, vállalatcsoportoknak segítünk a számlaküldés automatizálásában. Az elektronikus számlafogadó megoldásunkat a beszerzési folyamatokat digitalizáljuk és automatizáljuk, magas szinten a helyi adómegfelelési követelményekkel összhangban. Az elektronikus számlafogadó megoldásunkat a meglévő rendszerekhez kapcsoljuk, például a magyar fejlesztésű ERP, CRM és egyéb rendszerekbe és könyvelési szoftverekbe, anélkül, hogy időigényes, rizikós fejlesztésre vagy változtatásra lenne szükség.

E-számlaküldés

Az elektronikus számlaküldés termékünk az értékesítési folyamatokat automatizáló számlaküldési megoldás. Az exportkitettségű vállalatoknak, vagy olyan cégeknek, amelyek olyan ügyfeleket szolgálnak ki, akiknek jelentősebb exportkitettségük van, elsősorban az elektronikus számlaküldés termékünk lesz a megoldás. Természetesen az elektronikus számlaküldés termékünk is 60+ piacon felel meg a szabályozásoknak.

Hogyan tud a Unifiedpost Hungary segíteni az e-számlázásban?

Összefoglalva, az automatizált, tömeges e-számla küldés-fogadással abban segítünk a vállalatoknak, hogy biztonságosan és hibamentesen történjenek ezek a folyamatok, időigényes és költséges fejlesztés végzése nélkül. A digitális transzformációval a cégek az időrabló manuális folyamatokat tudják lecserélni automatizált, tűpontos megoldásra.

Elsőként a piacon Peppol hozzáférési pont vagyunk. Ha olyan üzlet van kilátásban, ahol a Peppol hálózaton keresztüli küldés feltétel, akkor ebben is tudunk segíteni. Idén több sikeres Peppol projektet valósítottunk meg.

Mivel érzékeny adatokkal dolgozunk, így az adatbiztonság kiemelkedően fontos számunkra, és az ügyfeleink számára is. Nemzetközi minősítésekkel rendelkezünk, és kimagasló technológiai biztonság mellett védjük az ügyfeleink érzékeny dokumentumait.

Része vagyunk az EESPA szakmai szervezetnek. A sales igazgatónk a szervezet főtitkára. Ha olyan partnerrel folytat egy vállalat adatcserét, ami az EESPA sztenderdek szerint tudja ezt megtenni, ún. roaming szolgáltatáson keretein belül, akkor érdemes tudni, hogy EESPA elérési pont is vagyunk.

Mennyi időbe telik megkezdeni a közös munkát, és mik a lépései a folyamatnak?

Éger István válaszolt. „A projektbevezetés időtartama gyorsan megvalósítható. Minden esetben felmérjük a vállalkozás igényét. Melyik ország releváns a cégnek és milyen típusú kapcsolatokkal szeretne dolgozni. Nem mindegy, hogy Peppol kapcsolatról is beszélünk vagy sztenderd adómegfelelésről. Megvizsgáljuk a számlaküldő rendszerét és az interfészt is, mivel ahhoz hozzuk létre a szükséges struktúrákat. Általában 4 – 12 héten belül megkezdődhet a tömeges, automatizált számlacsere.”

Milyen országokban segítjük az ügyfeleket az e-számlázásban és -megfelelésben?

60+ országban biztosítjuk az e-számla megfelelést. Kutatjuk az érkező szabályozásokat, és piacra szabott megoldást fejlesztünk, hogy Önnek ne kelljen jogszabálykövetéssel vagy fejlesztéssel foglalkoznia. Számunkra két dolog fontos a folyamatos fejlődés, és a technológiai innovációk bölcs használata. Minden olyan országban, ahol kötelező e-számlázási projekt bevezetésére készülnek, információval rendelkezünk.

Mivel ez egy gyorsan változó terület, így adómegfelelési ütemtervet is készítettünk a partnereink számára. A változásokról angol nyelvű webináron, magyar és angol blog cikkekben rendszeresen tájékoztatjuk a piacot. Azt javasoljuk, hogy amennyiben piaci aktivitást terveznek egy adott országban, akkor vegyék fel a kapcsolatot a sales kollégáinkkal, akik örömmel szerzik be a legfrissebb információkat.

Értesüljön elsőként az új e-számlázási fejleményekről

‍A nemzetközi e-számlázás folyamatosan és dinamikusan változó terület. Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a magyar nyelvű elektronikus számlacsere LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről. Ne feledje! A blog oldalunkon számos ország e-számlázásáról talál részletesebb tartalmat, országspecifikus kérdésekkel pedig forduljon bátran sales kollégáinkhoz a honlapunkon található űrlap kitöltésével.

Melyik e-számlaszolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltató van a piacon, de nem mindegy hogyan választunk. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót.

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadó termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számlafogadási folyamatát automatizálja. A számlaküldés termékünk az e-számlaküldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet az e-számlázási termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk
Videó | Itt az ideje az automatizálásnak!

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.