Malajzia: Kötelező e-számlázás és adatszolgáltatás a láthatáron

Szerző: | aug 16, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #számlafogadás #számlaküldés #peppol #eszámlamegfelelés

A kötelező elektronikus számlázás előkészítése

A maláj kormány a világ számos más országához hasonlóan a kötelező elektronikus számlázás irányába nyit, hogy javítsa a számlázás hatékonyságot és csökkentse az áfahiányt.

A Maláj Digitális Gazdasági Vállalat, a Hírközlési és Digitális Minisztérium alá tartozó ügynökség az év elején megbeszéléseket tartott, hogy megvitassák a kötelező elektronikus számlázás felé vezető utat. Az üléseken a szolgáltatókkal folytatott megbeszéléseken az ország kötelező elektronikus számlázásra történő előkészítéséről volt szó.

A Maláj Adóhivatal (MLHDN) nemrégiben tette közzé az e-számlázásról szóló iránymutatást (1.0 verzió). Az útmutató lépésről lépésre útmutatást tartalmaz. Gyakorlati példákat hoz a vállalkozások számára, útmutatást ad az adófizetők felkészültségéről, valamint foglalkozik a leggyakoribb kérdésekkel és aggályokkal is.

Tekintsük át röviden az iránymutatást és a legfontosabb tudnivalókat

Mikor kezdődik a kötelező e-számlázás, és mely vállalkozások tartoznak majd a hatálya alá?

A maláj pénzügyminiszter által 2022. október 7-én előterjesztett 2023. évi költségvetés részeként, amelyet a nemrégiben közzétett iránymutatás is megerősített, az e-számlázás bevezetése 2024-től kezdődően fokozatosan kerül bevezetésre.

Küszöbértékek az e-számlázásban

A bevezetést az MLHDN fogja vezetni, és a következő forgalmi vagy bevételi küszöbértékeket veszi figyelembe:

– 2024. június 1. – Kötelező az e-számlázás az évi 100 millió RM vagy annál nagyobb éves forgalommal vagy bevétellel rendelkező adóalanyok számára.

– 2025. január 1. – Kötelező az e-számlázás az évi 50 millió RM éves árbevétellel vagy árbevétellel rendelkező adóalanyok számára.

– január 1. 2026 – Kötelező az e-számlázás az évi 25 millió RM éves árbevétellel vagy árbevétellel rendelkező adófizetők számára.

– január 1. 2027 – Kötelező az e-számlázás minden adófizető számára és bizonyos nem üzleti célú ügyletek esetén is.

Az éves árbevétel a 2022-es pénzügyi év vagy az adóév alapján kerül meghatározásra, a forgalom vagy a bevétel későbbi változásai nem befolyásolják a végrehajtási kötelezettségeket. A korábbi önkéntes részvétel az éves forgalomtól vagy bevételtől függetlenül lehetséges.

Az elektronikus számlázási rendszer különböző tranzakciótípusokra terjed ki, beleértve a B2B, B2C és B2G tranzakciókat is. Mind a B2G, mind a B2B tranzakciók hasonló e-számlázási folyamatot fognak követni. A kibocsátandó e-számlák típusai közé tartoznak a számlák, jóváírások, terhelési értesítések és sztornó számlák. A sztornó e-számla a vevő fizetésének visszatérítését igazolja, jellemzően visszáru helyzetekben használatos.

Mikorra várható a kötelező e-számlázás bevezetése

Bár a javasolt bevezetés három év alatt valósul meg, a kezdeményezés már most mutatja az ország kötelező elektronikus számlázás iránti elkötelezettségét. Világszerte számos kormány kezdte vagy kezdi el bevezetni a kötelező e-számlázást, de sokan csak a B2B ügyletekre teszik kötelezővé, és nem vonják be egységesen a B2G, B2B és B2C számlákat is a kötelező e-számlázásba. Malajzia javaslata azt mutatja, hogy a délkelet-ázsiai ország hosszútávra tervez.‍

Melyik e-számla modellt vezeti be Malajzia?

A legújabb e-számlázási fejlesztési útmutató és az MLHDN által nyilvánosságra hozott információk szerint az e-számlázás választott modellje a Clearance elszámolási e-számlázási modell lesz. Korábban ebben a cikkben írtunk róla.

Az e-számlázás tervezett folyamata Malajziában

Az MLHDN-nek a számlát valós időben kell érvényesíteni, mielőtt azt az e-számla kiállítója elküldené azt a végfelhasználónak. Ez magában foglalja az értékesítési ügyleteket lebonyolító vállalkozások számára kötelező e-számla kibocsátását, valamint bizonyos esetekben a külföldi szolgáltatóktól beszerzett ügyleteket is. Az e-számlák 53 adatmezőt igényelnek majd, köztük az adóazonosító számot, amelyet a pontosság és a számla elszámolása érdekében előzetesen hitelesíteni kell.

Mielőtt a vevő megkapja a számlát, az eladónak először el kell küldenie azt az adóhatóságnak. Malajziában ez a MyInvois portálon vagy egy API-n keresztül lesz lehetséges.

Az MLHDN ellenőrzi az e-számlát, mielőtt visszaküldi azt a szállítónak, aki ezt követően köteles megosztani az e-számlát a vevővel. A közzétett iránymutatás szerint a szállító vagy a vevő a MyInvois portálon keresztül 72 órán belül törölheti vagy elutasíthatja az e-számlát, indoklással.

A MyInvois portál mind a szállítók, mind a vevők számára hozzáférést biztosít az e-számlaadatokhoz, lehetővé téve számukra, hogy információkat kérjenek le az MLHDN-től. A rendszer célja a számlázási folyamatok racionalizálása és az átláthatóság növelése a maláj adózással kapcsolatos tranzakciókban. A Unifiedpost Group aktívan részt vesz a maláj e-számlázási tárgyalásokban az MLHDN-nel, hogy segítsen az ország végleges terveinek kialakításában.

A dokumentumok integritásának és hitelességének biztosítása

A dokumentumok hitelességét, integritását tanúsítványokkal kívánják alátámasztani. Az MLHDN által kibocsátott digitális tanúsítványok célja, hogy garantálják a benyújtott adatok eredetét, valamint az aláírt tartalom megbízhatóságát és hitelességét.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről

A nemzetközi e-számlázás folyamatosan és dinamikusan változó terület. Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a magyar nyelvű elektronikus számlázás LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadás termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a számlaküldés termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.