Mi az EN 16931 elektronikus számlázási szabvány?

Szerző: | júl 26, 2024 | EN16931 elektronikus számlázási szabvány

#nemzetközi #eszamla #szolgáltató #unifiedpost #hungary #peppol #adómegfelelés

EN16931 elektronikus számlázási szabvány

Mi az EN 16931 szabvány?

Az EN 16931 szabvány az Európai Szabványügyi Bizottság* (CEN, franciául: Comité Européen de Normalisation) által 2017-ben létrehozott európai norma, amely meghatározza az elektronikus számlák tartalmára és formátumára vonatkozó műszaki előírásokat. Eredetileg az elektronikus számlázásra vonatkozó európai szabvány (ESI) néven volt ismert, majd az EN 16931 uniós irányelvvé fejlődött.

A szabvány célja az elektronikus számlázás (e-számlázás) harmonizálása az Európai Unióban, ami azt jelenti, hogy a tagállamoknak egységes formátumot, végrehajtási és specifikációs kritériumokat kell betartaniuk. Az elektronikus számlák formátumának és végrehajtási folyamatának harmonizálásával a tagállamok könnyebben megkönnyíthetik a határokon átnyúló kereskedelmet és tranzakciókat. A szabványt mind a kormányzati (B2G), mind az üzleti vállalkozások közötti (B2B) tranzakciókban lehet használni.

* Európai Szabványügyi Bizottság

1961-ben alapított nonprofit civilszervezet, ami eredetileg uniós, de mára számos más országot is magában foglaló szervezet. Az Európa-szerte elismert normák és szabványok elterjesztésével segíti az európai egységes piac és a tágabb európai kontinens gazdaságát a globális kereskedelemben, azzal, hogy hatékony infrastruktúrát biztosít az érdekelt felek számára a koherens szabványok és előírások kidolgozásához, karbantartásához és terjesztéséhez.

Melyek az EN 16931 szabványnak való megfelelési szintek?

Az EN 16931 szabvány megfelelési szintjei három területen definiálják a megfelelőséget, amelyeket minden érintett félnek teljesítenie kell. Az Európai Bizottság szerint mind a három terület alapvető fontosságú az Unión belüli zökkenőmentes e-számlacsere biztosításához:

1.          A számlanyomtatvány

2.         A specifikáció  

3.         A megvalósítás

Tudta? Nincs egyedül! Ha szeretné, átvállaljuk a nemzetközi adómegfelelés terhét. A Unifiedpost Hungary minősített Peppol hozzáférési pont. A Unifiedpost Group kötelékében több mint 60 országban biztosítjuk a nemzetközi e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen termékeink a multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges elektronikus számla fogadási és küldési folyamatát automatizálják. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki a honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

EN 16931 szabvány, számlanyomtatvány

Ahhoz, hogy az elektronikus számladokumentum a szabványnak megfelelőnek minősüljön, meg kell felelnie a CORE-számlára vagy a CIUS (Core Invoice Usage Specifications) specifikációra meghatározott szabályoknak, amelyen alapul.

‍- A „CORE” az európai szabványban (EN) 16931-1 meghatározott alapvető számlaadatmodellt jelenti. Magába foglalja a számla alapvető elemeit, és szintaxistól független keretet biztosít a számlakövetelmények meghatározásához.

– A „CIUS” a Core Invoice Usage Specification, amely az alapvető számlaadatmodell kiterjesztése. A CIUS tovább definiálja és finomítja a számlázási normabázist, lehetővé téve az alapmodellen túli további adatelemek és specifikációk használatát. Például minden egyes uniós tagállam meghatározhatja saját CIUS-át, hogy az alapszabványban nem szereplő egyedi jogi, szabályozási és lokális üzleti követelményeknek megfelelően. Ez lehetővé teszi az országok számára, hogy a helyi jogszabályoknak való megfeleléshez szükséges további adatelemeket vagy speciális formátumokat vegyenek fel.

Ez azt jelenti, hogy az elektronikus számlának tartalmaznia kell minden kötelező információt, a megadott módon kell felépíteni, az összegeket a megadott módon kell feltüntetni, és a számla elemei csak megengedett adatokat.

EN 16931 szabvány, specifikáció

Az Európai Bizottság a végrehajtási kritériumokon belül két szempontot részletez.

1.          Először is, az elektronikus számla megfelelő címzettjének minden olyan számlát el kell fogadnia és fel kell dolgoznia, amelyik megfelel az európai e-számlázási szabvány CORE adatmodelljének vagy CIUS-nak. Ez biztosítja, hogy a feladó által a CORE vagy a vonatkozó CIUS által megengedett, nem kötelezően megadandó információkat megfelelően feldolgozzák és ne utasítsák el.

2.         Másodszor, a megfelelő feladónak képesnek kell lennie olyan elektronikus számlák létrehozására, amelyek megfelelnek az európai e-számlázási szabványnak vagy a CIUS-nak.

A CIUS-t, amelyet egy adott feladónak vagy címzettnek használnia kell, korlátozhatja az az uniós tagállam, ahol nyilvántartásba vették, a közbeszerzésben történő elektronikus számlázásról szóló 2014/55/EK irányelv tagállami jogi elfogadása révén.

EN 16931 szabvány, megvalósítás

Ha egy számlázási dokumentum és annak végrehajtása egy CIUS-on alapul, akkor ennek a CIUS-nak meg kell felelnie az EN 16931 szabvány 1. részének 4.4.2. szakaszában foglalt kritériumoknak. Lényegében ezek a kritériumok biztosítják, hogy a CIUS a CORE részhalmaza legyen, és kövesse a CORE összes szabályát. Ez azt jelenti, hogy bárki, aki képes fogadni és feldolgozni a teljes CORE-t, képes kezelni bármely, a CORE-nak megfelelő CIUS-t is, azonban ez fordítva nem érvényes, ez az oka, hogy a CIUS-t címzettje nem biztos, hogy képes fogadni és feldolgozni a CORE-nak vagy bármely más CIUS-nak megfelelő számlákat.

Az EN 16931 szabvány és a számlaformátumok

Az EN 16931 szabványt az Universal Business Language (UBL) vagy a Cross-Industry Invoice (CII) formátum, valamint a helyi formátumok (CIUS), például az olaszországi FatturaPA vagy a franciaországi Factur-X segítségével lehet használni. A kompatibilis formátumokat úgy alakították ki, hogy megfeleljenek a szabványban meghatározott kritériumoknak, és lehetővé tegyék a vállalkozások számára a szabványnak megfelelő elektronikus számlák zökkenőmentes létrehozását és cseréjét.

Az EN 16931 szabvány megkönnyíti a különböző szintaxisok használatát.

De miért léteznek eltérések? Való igaz, hogy a szabvány iránymutatásként szolgál, hogy biztosítsa bizonyos formázási, végrehajtási és specifikációs kritériumok teljesülését, ugyanakkor rugalmasságot biztosít a tagállamoknak, hogy a saját igényeihez igazítsák. A tagállamok pedig ezt is teszik, mivel eltérőek az adózási szempontok, az üzleti igények és nem utolsó sorban a technológiai lehetőségeik is.

A két leggyakrabban használt formátum a Factura-X és a FatturaPA.

– Factur-X (azonos a német megfelelőjével, korábbi nevén ZUGFeRD): A Factur-X egy hibrid elektronikus számlaformátum, amely egyetlen dokumentumban egyesíti az ember által olvasható PDF- és a strukturált XML-adatokat. Ez a formátum biztosítja, hogy a számlák emberi szemmel és géppel is olvashatóak legyenek, javítva a hatékonyságot és az e-számlázási szabványoknak való megfelelést.

– FatturaPA: az elektronikus számlák hivatalos formátuma Olaszországban, amelyet kifejezetten a közigazgatással kapcsolatos tranzakciókhoz terveztek, majd később kiterjesztették a vállalkozások közötti (B2B) és a vállalkozások és fogyasztók közötti (B2C) tranzakcióra. Ez egy XML-alapú formátum, és előre meghatározott adatelemeket tartalmaz, biztosítva a konzisztenciát.‍

Mik az előnyei az EN 16931 szabvány használatának?

Az egységes szabvány egységes feldolgozási formátumot jelent, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy az elektronikus számlákat további feldolgozás és fizetés céljából könnyen betáplálják könyvelési rendszereikbe és ERP-platformjaikba, csökkentve a kézi beavatkozás szükségességét és az adatbeviteli hibák kockázatát. Bár az EN 16931 szabvány használata egyértelmű előnyökkel jár, a szabványt alkalmazó formátumokban tagállamonként vannak eltérések. De nem csak ez az egyetlen változatosság a külföldi számlázásban. Rendszeresen tájékoztatjuk a piacot a nemzetközi e-számlázásról és adómegfelelés szolgáltatással segítjük a vállalkozásokat.

Hogyan változik a külföldi számlázás?

A ViDA szabályozás jelentős változást hoz a külföldi elektronikus számlázásba, de mi várható a jövőben? A jövőben is tájékoztatni fogjuk a piaci szereplőket a külföldi e-számlareformokról, számlázási megoldásokról, és természetesen a ViDA fejleményekről. Nyomon követjük, és könnyen feldolgozható tartalmakba foglaljuk a számlázási kötelezettségeket, reformokat.

A Unifiedpost Group nemzetközi csapata világszinten követi az elektronikus számlázási szabályozásokat, trendeket és rendszeresen ütemtervet készít a piaci változásokról. Ha nemzetközi piacon is tevékenykedik a vállalkozása, akkor javasoljuk, hogy iratkozzon fel a globális e-számla megfeleléssel foglalkozó, angol nyelvű tematikus hírlevelünkre.

Globális számlázási tartalmaink

Számos formában feldolgozzuk az Áfa a digitális korban szabályozáson túl a jelenleg zajló és a várható elektronikus számla reformokat és a nemzetközi adómegfelelés témakörét. Talán a téma száraz, viszont nagyon is fontos a piaci szereplők számára, hogy naprakészek maradjanak a területen, ennélfogva könnyen fogyasztható tartalmakba foglaljuk a tudnivalókat angol és magyar nyelven, hogy a multikulturális vállalkozások számára is segítséget tájékoztatást nyújtsunk.

Peppol hozzáférési pont – rajtunk keresztül csatlakozhat a Peppol hálózathoz

Compliance Pulse Podcast – angol nyelvű beszélgetés az aktuális változásokról

Globális e-számla kereső – digitális térkép, amiben országok szerint kereshet

Nemzetközi e-számlázási ütemterv – rövid, átfogó képet ad a globális e-számlázási reformokról

Nemzetközi e-számlázási útmutató – e-számlázás a világban, országonként

Ingyenes konzultáció – jelentkezzen az űrlapon, és sales csapatunk visszahívja!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

E-számla fogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
E-számla küldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

Így dolgozunk mi

Hogyan zajlik egy tömeges e-számla projekt? Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy milyen velünk dolgozni 2024-ben.

Melyik e-számla szolgáltatót válasszam?

Számos e-számlaszolgáltató van a piacon, de nem mindegy hogyan választunk, pláne egy erősen variábilis piacon. Egy rossz választás többletköltséggel, fejlesztésekkel, késedelemmel járhat. Összeállítottunk egy cikket arról, hogyan válasszunk elektronikus számla szolgáltatót. Egyet pedig arról, hogy mit érdemes figyelembe venni, ha Peppol szolgáltató pontot választunk.

Legfrissebb tudnivalók a németországi e-számla reformról

Németországi e-számla reform PODCAST BESZÉLGETÉS szakértő: Raoul Koch.

Ismerjen meg minket!

Ismerje meg a Unifiedpost Groupot! Tudja meg, hogy miért dolgozunk az automatizálásban és hogy miért dolgozunk nap, mint nap.

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás digitalizációs projekt e-számla e-számla automatizálás e-számla szolgáltató e-számlázás e-áfa elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla szolgáltató elektronikus számlázás Elektronikus számlázási titkok EN16931 elektronikus számlázási szabvány esettanulmány ETAF e-számlázás faktorálás GENA interjú Kérdezték kérdezték válaszolunk kérdezték válaszolunk videósorozat külföldre számlázás szabályai Lengyelországi e-számla reform mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás németországi e-számla reform online számla adatszolgáltatás peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary videósorozat válaszolunk videósorozat Áfa a digitális korban

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.