Spanyolországban bemutatták az elektronikus számlázásról szóló királyi rendelettervezetet

Szerző: | aug 10, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #számlafogadás #számlaküldés #peppol #eszámlamegfelelés

E-számlázás Spanyolországban

Változás az e-számlázási követelményekben

Egy új rendelet van kilátásban, amely forradalmasítani kívánja az elektronikus számlázást és ösztönözni a vállalkozások növekedését Spanyolországban. A 2022. szeptember 28-i 18/2022. sz. törvény alapján létrehozott rendelettervezet olyan kulcsfontosságú szempontokra összpontosít, mint a vállalkozások közötti elektronikus számlázás (B2B) technikai követelményei. A rendelet foglalkozik továbbá a technológiai megoldások szolgáltatóira vonatkozó interoperabilitási követelményekkel, valamint az e-számlák előállításában részt vevő eszközök és informatikai rendszerek biztonsági, ellenőrzési és szabványosítási követelményeivel. ‍A spanyol kormány nyilvános konzultációt tart a rendelettervezetről 2023. július 10-ig.

Spanyolország választott e-számlázási modellje

Spanyolország a decentralizált CTC és csere modell (DCTCE) bevezetésére törekszik, feltehetően a franciaországi szabályozás által inspirálva, és betartva az Európai Bizottság készülő, az „Áfa a digitális korban” c. javaslatcsomagnak (ViDA) a technikai követelményeit. A CTC e-számla modellekről ebben a cikkben bővebben is olvashat.

A tervezet részletezi a spanyol vállalkozások közötti ügyletek esetében kötelező e-számlák használatát, az egyszerűsített számlákra vonatkozó mentességgel. A rendelet létrehozza a spanyolországi e-számlázási rendszert, amely magán e-számlázási szolgáltatók szolgáltatását és a Spanyol Adóhivatal (Agencia Tributaria) által kezelt állami platformot foglalja magában.

A rendelet továbbá előírja a vállalkozások számára, hogy négy napon belül közöljék a különböző számlaállapotokat – például a számla elfogadását, elutasítását és teljes kifizetését – mind a többi vállalkozás, mind a spanyol állami platform felé jelentési kötelezettségük van.

A ViDA javaslatcsomag nagy figyelmet kapott. Az irányelv tervezet célja a tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása. Bővebben itt olvashatnak róla, és ebben a korábbi blog cikkben.

Spanyolországban a vállalkozások maguk dönthetik el, hogy melyik csatornát használják e-számla továbbításra: magánszolgáltatón keresztül vagy a nyilvános platformon keresztül is küldhetnek és fogadhatnak számlát. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek úgy döntenek, hogy magánszolgáltatót választanak a számlák fogadására, kötelességük tájékoztatni üzleti partnereiket az e-számlázás belépési pontjáról.

Másrészt a szolgáltatóknak be kell tartania az elektronikus számlaadat-szolgáltatási követelményt, azaz jelenteniük kell a tranzakciós adatokat nyilvános platformon keresztül, a Facturae nemzeti formátumban. Ez a formátum ugyanaz, amelyet jelenleg a B2G e-számlákhoz is kötelezően használnak az országban.

Spanyolország e-számlázási technikai követelményei

Jogi formátumok

A királyi rendelet az elektronikus számlát olyan strukturált számítógépes üzenetként határozza meg, amely megfelel az Európai Szabványügyi Bizottság által létrehozott EN16931 szemantikus adatmodellnek. Az elektronikus számla a következő szintaxisok egyikében fejezhető ki:

XML CEFACT

UBL

EDIFACT

Facturae

Vagy bármely más, a gazdasági és digitális átalakulásért felelős miniszter rendeletének megfelelően.

A magán e-számlázási platformokon keresztül kibocsátott valamennyi e-számlát fejlett elektronikus aláírással kell aláírni, és egyedi azonosítóval kell ellátni, amely a feladó adóügyi azonosítójának, a számlaszámának, sorszámának, valamint a számla dátumának kombinációja.

Az első bevezetési szakaszban az e-számlákhoz olyan PDF-formátumot kell mellékelni, amely biztosítja azok olvashatóságát azon vállalatok és szakemberek számára, akik számára még nem lépett hatályba az elektronikus számlák befogadására vonatkozó kötelezettség.‍

Mit várhat el az e-számlaszolgáltatójától?

Ingyenes interoperabilitás más szolgáltatókkal és a nyilvános platformmal. Korszerű elektronikus aláírás. Az elektronikus számlák cseréje a megengedett formátumokban. A tranzakciós adatok és a kötelező státuszok közlése a nyilvános platform felé. Teljesen automatizált folyamat. A belföldi és a határokon átnyúló elektronikus számlákat is tudja kezelni. Nemzeti és nemzetközi adóügyi megfelelés.

Mit várhat a nyilvános platformtól?

Facturae ami a nyilvános platform által használt formátum. A számlák tartalma a Facturae formátumra korlátozódik, tehát plusz azonosító, adat nem tehető rá automatikusan. Az e-számlák benyújtása és fogadása a platformon keresztül az Adóhivatal engedélye alapján lehetséges. Lehetőség a kötelező számlák státuszának bejelentésére.

A kötelező szabályozásokra vonatkozó várható határidők

Elektronikus számlák kibocsátása és fogadása

2024. negyedik negyedév – 12 hónappal a rendelet kihirdetése után – 8M EUR feletti éves árbevétellel rendelkező vállalatok és szabadúszók számára.

2025. negyedik negyedév – 24 hónappal a rendelet közzététele után – 8 millió EUR alatti éves árbevétellel rendelkező vállalatok és szabadúszók esetében.

A státuszok kötelező jelentése

2024. negyedik negyedév – 6 millió EUR feletti éves árbevétellel rendelkező vállalatok és szabadúszók számára.

2026. negyedik negyedév – 6 millió EUR alatti éves árbevétellel rendelkező vállalatok számára

2027. negyedik negyedév – 6 millió EUR alatti éves árbevétellel rendelkező egyéni vállalkozók és szabadúszók számára.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről!

Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a elektronikus számlázás LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen számlafogadás termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a számlaküldés termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Számlafogadás | elektronikus számlák automatizált fogadása
Számlaküldés | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | Regisztráljon az angol nyelvű, tematikus hírlevélre
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-áfa elektronikus számla elektronikus számla befogadása elektronikus számlacsere automatizálás elektronikus számla kiállításának szabályai elektronikus számla módosítása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számla és dokumentum csere automatizálás elektronikus számlázás esettanulmány GENA hatékonyság interjú külföldre számlázás szabályai mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás Partnerprogram webinárium összefoglaló peppol Peppol számlázás számlafogadás számla kötelező tartalmi elemei számla megőrzési kötelezettség trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés tömeges e-számlázás unifiedpost unifiedposthungary webinárium

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.