Kötelező B2G e-számlázás Görögországban

Szerző: | szept 1, 2023 | nemzetközi e-számlázás

#unifiedpost #hungary #eszámlaszolgáltató #eszámla #tömegeseszámla #automatizálás #collect #channel #peppol #eszámlamegfelelés

Az e-számlázás minden piacon más és más. Ebben a posztban annak jártunk utána, hogyan szabályozták Görögországban ezt a területet.

A bejelentés

A digitális átalakulás irányába tettek jelentős lépést a görög hatóságok, amikor nemrégiben bejelentették, hogy kötelezővé teszik a vállalkozások és a kormányzat közötti elektronikus számlázást (B2G).

A helyi közlönyben közzétett hivatalos jogi szöveg felvázolja az elektronikus számlázásra vonatkozó követelményeket és a határidőket, amiket a közbeszerzési szerződések esetében minden esetben be kell tartani. Ez a fejlemény progresszív lépést jelent a közbeszerzési folyamatok ésszerűsítése és a digitális technológiák adaptálása terén.

  • 2024. január 1. – valamennyi központi kormányzati szervvel kötött ügylet esetén kötelező az elektronikus számla használata
  • 2024. június 1. – a kötelező e-számlázás szabályozás hatálya alá tartozik minden kormányzati szerv
  • 2025. január 1. – minden egyéb a kormányzatnál felmerülő kiadásra kiterjed az elektronikus számlázási kötelezettség. Megvalósul a teljes papírmentesség a kormányzati ügyleteknél

Kinek kedveznek az új kötelezettségek?

A B2G e-számlázási kötelezettség bevezetése mind a kormányzat, mind a görög vállalkozások számára előnyöket teremt. Az e-számlázás bevezetésével a görög hatóságok racionalizálhatják az adminisztratív terheket, csökkenthetik a papírmunkát és nagyobb hatékonyságot teremthetnek a közbeszerzési folyamatokon belül.

A vállalkozások számára az elektronikus számlázás felé történő elmozdulás javítja a számlák benyújtásának és feldolgozásának sebességét és pontosságát. A szabványosított keretrendszer biztosítja a számlázási gyakorlatok következetességét, és gördülékenyebb tranzakciókat tesz lehetővé a beszállítók és a kormányzat között. A beszállító cégek gyorsabban jutnak a pénzükhöz.

Milyen változások várhatók még az e-számlázásban, és hogyan érinti ez a piacokat?

A  ViDA javaslatcsomag nagy figyelmet kapott. Az irányelv tervezet célja a tagországok számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálása. Bővebben itt olvashatnak róla, és ebben a korábbi blog cikkben.

A görög hatóságok célja

Az elektronikus számlák kibocsátására vonatkozó európai szabvány elfogadásával a vállalkozásoknak ezentúl digitálisan kell benyújtaniuk a kormányzati számlákat. A B2G elektronikus számlázás (e-számlázás) kötelezésével egységes keretet hoznak létre a közbeszerzési szerződések számlázására.

Görögország, a világ számos más országához hasonlóan, azt reméli, hogy a papír alapú számlázásról az elektronikus számlázásra való áttérés előnyös lesz a közbeszerzési eljárások számára.  Nő a hatékonyság mivel automatizálhatóvá válik a számlák feldolgozása, és jelentős időt is megtakarítanak a csökkenő adminisztrációnak köszönhetően, csökkennek az adminisztratív terhek és minimalizálhatók a hibák.‍

Mikor lép hatályba az e-számla kötelezettség?

A pénzügyminiszter, a fejlesztési és beruházási, és a digitális kormányzásért felelős miniszter, valamint a közlekedési miniszter nemrégiben közzétett közös határozata világos ütemtervet határoz meg a B2G számlázási megbízás fokozatos végrehajtására. A határozat a következő kulcsfontosságú mérföldköveket vázolja fel a szerződések teljesítésével kapcsolatos kiadásokra vonatkozóan, amelyek megkötési eljárásai ezután kezdődnek:

– 2023. szeptember 12. – a kijelölt főbb kormányzati ügynökségekkel kötött szerződéseket alátámasztó számlák már csak elektronikus számlák lehetnek. (hatályos a kötelezettség például a Közlekedési Minisztériumra, a Digitális Transzformációs Minisztériumra és a Bevándorlási és Menekültügyi Minisztériumra.

Értesüljön elsőként az új fejleményekről

A nemzetközi e-számlázás folyamatosan és dinamikusan változó terület. Ha a legfrissebb információkkal szeretne rendelkezni, iratkozzon fel az angol nyelvű e-számlázási szabályozásról szóló hírlevelünkre, és kövesse a magyar nyelvű Channel & Collect Magyarország LinkedIn oldalunkat, hogy időben értesüljön a fontos bejelentésekről.

Töltse le az e-számlázási ütemtervet

Szeretne egy nemzetközi e-számlázási ütemtervet, amin szerepelnek az éppen ismert e-számlázási változások? Kattintson ide az ütemtervért!

A Unifiedpost Group minősített Peppol hozzáférési pont. Több mint 60 országban biztosítjuk a globális e-számla megfelelést. A formátum- és csatornafüggetlen Collect termékünk multi-, nagy- és közepes vállalatok tömeges e-számla fogadási folyamatát automatizálja, a Channel termékünk az e-számla küldés folyamatát. Emellett számos megoldásunk van az e-számla és e-dokumentum automatizálás professzionális szintre emeléséhez. Kérdése van? Töltse ki az honlapon található űrlapot, és visszahívjuk Önt!

Tudjon meg többet a termékeinkről!

Collect | elektronikus számlák automatizált fogadása
Channel | tömeges e-számla és dokumentum küldése egy kattintásra
Digitális faktoring | a legmodernebb digitális finanszírozás
NAV 3.0 alapú elektronikus számlafogadás | Profi, egységes számlafeldolgozás
Nemzetközi e-számla megfelelés | 60+ országban segítünk megfelelni az aktuális e-számlázási szabályoknak
Peppol hálózat | Peppol hozzáférési pont vagyunk

adóügyi digitalizáció automatizáció automatizálás Channel & Collect chatgpt collect e-számla e-számla automatizálás e-számla számla e-számlázás E-számlázási modellek e-ÁFA elektronikus számla befogadása elektronikus számla szabályai elektronikus számla sztornózása elektronikus számlázás esettanulmány interjú mazars automatizált folyamatok modern dokumentumkezelés nemzetközi e-számlázás peppol trend tömeges dokumentumfogadás tömeges dokumentumküldés unifiedpost unifiedposthungary

A jövő nem a fáradozásról szól!

Változtassa meg a munkamódszereit, és érje el a 100%-os üzleti automatizálást! Ne ragadjon a múltban! Csatlakozzon velünk a digitális jövőhöz!

Az Ön vállalkozásának az életét is megkönnyíthetik az automatikus, digitális, tömeges e-számla és e-dokumentum küldés-fogadási megoldásaink. Kérdezzen, tudjon meg többet a termékeinkről!

Üzleti folyamatok egyszerűen és okosan, egy kattintásra.

A fent megjelent cikk a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó céllal készült. Nem minősül tanácsadásnak. Javasoljuk, hogy mindig vegye figyelembe a cikk megjelenésének időpontját, mert előfordulhat, hogy a piac változása miatt a benne lévő információk később már nem aktuálisak!

peppol
nemzetközi e-számlázási roadmap ütemterv Unifiedpost Hungary

A videós tartalmainkat a Wistia logóra kattintva éri el.

Legutóbbi bejegyzések

További cikkek

Automatizálna? Kérdése van?

Töltse ki az űrlapot! Kérdezzen! Sales csapatunk készséggel áll rendelkezésére.